R÷portaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie├źn

H─▒kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R├Âportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

IFJ dringt aan op onmiddellijke vrijlating Ahmet ┼×─▒k

De International Federation of Journalists dringt aan op de onmiddellijke vrijlating van de Turkse schrijver en journalist Ahmet ┼×─▒k die op 29 december in Istanbul is opgepakt. Over de aanleiding van zijn arrestatie schrijft ┼×─▒k op Twitter dat hij zou zijn opgepakt in verband met een tweet. Daarin zou hij de Staat, de militairen en de politie hebben beledigd, aldus staatspersbureau Anadolu. Volgens de European Federation of Journalists zitten in Turkije 125 journalisten in detentie.

Lees meer...
   

Cumhuriyet belangrijkste doelwit nieuwe arrestatiegolf

De Europese en Internationale Federatie van Journalisten (EFJ/IFJ) hebben een nieuwe golf van repressie van de media door de Turkse autoriteiten veroordeeld. Zij reageren hiermee op de arrestatie van Murat Sabuncu, hoofdredacteur van het dagblad Cumhuriyet, die op 31 oktober met vijftien collega's door de politie is opgepakt. De journalisten worden beschuldigd van steun aan de G├╝len-beweging en de PKK, die in Turkije als terroristische organisaties worden beschouwd.

Lees meer...
   

Arrestatiebevel uitgevaardigd voor 42 journalisten

De Turkse autoriteiten hebben vandaag een arrestatiebevel uitgevaardigd voor 42 journalisten. Dat meldt de Turkse omroep NTV. Het is de zoveelste arrestatiegolf na de mislukte coup door een deel van het leger. De bekende commentator en voormalig parlementari├źr Nazli Illicak is een van de journalisten voor wie een aanhoudingsbevel is uitgevaardigd. De journaliste werd in 2013 ontslagen door de proregeringskrant Sabah, omdat ze ministers had bekritiseerd die betrokken waren in een corruptieschandaal, aldus NTV en CNN-Turk. Vorig jaar richtte ze de krant ├ľzg├╝r D├╝s├╝nce op.

Lees meer...
   

Solidariteitscampagne ├ľzg├╝r G├╝ndem leidt tot arrestaties

Journalist en schrijver Ahmet Nesin, prof. dr. ┼×ebnem Korur Fincanc─▒ - voorzitter van de Stichting voor de Mensenrechten Turkije (T─░HV) en Erol ├ľndero─člu - vertegenwoordiger in Turkije van Reporters Without Borders (RSF) zijn gearresteerd. Korur Fincanc─▒ heeft op 29 mei deelgenomen aan een campagne voor de pro-Koerdische krant ├ľzg├╝r G├╝ndem - en Ahmet Nesin op 7 juni. ├ľndero─člu, Nesin and Fincanc─▒ hebben een verklaring afgelegd bij E┼čref Durmu┼č, openbaar aanklager voor Terreur en Georganiseerde Misdaad, over hun deelname aan deze campagne waarbij zij tijdelijk hoofdredacteur waren voor ├ľzg├╝r G├╝ndem.

Lees meer...
   

Video

Journalist of terrorist? Die vraag stond centraal op de Internationale Dag voor de Persvrijheid in 2012. Naar aanleiding hiervan maakte Stichting R├Âportaj het volgende filmpje.