R÷portaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie├źn

H─▒kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R├Âportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Agenda Rechtszaken

Deze agenda is met toestemming van het International Press Institute (IPI) overgenomenYusuf Karata┼č

3 april Diyarbak─▒r, Turkije

Yusuf Karata┼č, columnist van het onafhankelijke dagblad Evrensel, is op 27 juli 2017 gearresteerd, tijdens een op Diyarbak─▒r gerichte operatie tegen het Democratische Samenleving Congres(DTK): een samenwerkingsverband van pro-Koerdische ngo's. Karata┼č wordt beschuldigd van het 'oprichten en leiding geven aan een terroristische organisatie' vanwege zijn functie bij Evrensel en zijn deelname aan DTK-activiteiten.

YusufKaratas

Lees meer...
 

Alican Uluda─č en Duygu G├╝ven├ž

4 april Istanbul, Turkije

turkey-independentnewspapersphoto-web

Alican Uluda─č en Duygu G├╝ven├ž, journalisten van het onafhankelijke dagblad Cumhuriyet, worden beschuldigd van 'belediging van de gerechtelijke macht' vanwege drie artikelen die zij in de krant hebben gepubliceerd.

Lees meer...
 

Faruk Eren, Ertu─črul Mavio─člu, Celal Ba┼člang─▒├ž, ─░hsan ├çaralan, Fehmi I┼č─▒k, ├ľnc├╝ Akg├╝l, ├ľmer A─č─▒n, Celalettin Can, H├╝seyin Aykol, Veysel Kemer, Dil┼čah Karakaya en Y├╝ksel O─čuz

3 april Istanbul, Turkije

ozgurgundem

Redacteuren, journalisten en columnisten voor het inmiddels gesloten dagblad ├ľzg├╝r G├╝ndem worden vervolgd op beschuldiging van 'het openlijk uitlokken van een misdaad' en 'terroristische propaganda' in artikelen en reportages die in de krant zijn verschenen. Journalisten worden berecht vanwege hun deelname aan een solidariteitscampagne voor de krant ├ľzg├╝r G├╝ndem.

Lees meer...
 

Eren Keskin, Filiz Ko├žali, Asl─▒ Erdo─čan, Necmiye Alpay, Rag─▒p Zarakolu, Zana Bilir Kaya, ─░nan K─▒z─▒lkaya, Kemal Sanc─▒l─▒ en Bilge Aykut

10 april Istanbul, Turkije

ozgurgundem

Redacteuren, journalisten en columnisten van het inmiddels gesloten dagblad ├ľzg├╝r G├╝ndem worden beschuldigd van het 'verheerlijken van een misdaad' en 'terroristische propaganda' in de artikelen en reportages van de krant. De groep verdachten staat terecht voor hun deelname aan een solidariteitscampagne voor het pro-Koerdische dagblad, waarbij zij om toerbeurt als tijdelijk hoofdredacteur optraden. Er lopen nog drie afzonderlijke rechtszaken tegen ├ľzg├╝r G├╝ndem waarbij andere journalisten worden vervolgd voor hun deelname aan deze campagne.

Lees meer...
 

─░hsan Ya┼čar, ─░shak Yasul, Mehmet Ali ├çelebi, Reyhan Hac─▒o─člu, Hicran Urun, P─▒nar Tarlak, Ramazan Sola, Nedim Demirk─▒ran en Mehmet Beyazit

10 april Istanbul, Turkije

ozgurlukcudemokrasi

Op 29 maart 2018 deed de politie een inval in de gebouwen van de pro-Koerdische krant ├ľzg├╝rl├╝k├ž├╝ Demokrasi en drukkerij G├╝n Matbaa in Istanbul. Een vertrouweling van de regering werd op dezelfde dag als leidinggevende van de krant benoemd tot het weekblad in juni werd gesloten op basis van decreet 701.

Lees meer...
 

Deniz Y├╝cel

11 april Istanbul, Turkije

denizyucel

Y├╝cel werd op 16 februari 2018 in afwachting van zijn rechtszaak vrijgelaten, nadat hij meer dan een jaar zonder aanklacht in detentie had gezeten. De aanklager maakte pas op de dag van zijn vrijlating de aanklacht openbaar. Y├╝cel kwam vrij na een ontmoeting tussen president Erdo─čan en de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Sigmar Gabriel.

Lees meer...
 

Max Zirngast

11 april Ankara, Turkije

revolt zirngast

Max Zirngast, een Oostenrijkse journalist die werkzaam is voor het tijdschrift re:volt, werd gearresteerd op 12 september 2018 tijdens een politie-inval in zijn woning. Na drie maanden detentie werd Zirngast op 24 december vrijgelaten. In afwachting van zijn rechtszaak legde het Hof hem een reisverbod op.

Lees meer...
 

Erol ├ľndero─člu, ┼×ebnem Korur Fincanc─▒ en Ahmet Nesin

15 april Istanbul, Turkije

Turkey-Erol-├╗nderoĂĺlu-ebnem-Fincanc-Ahmet-Nesin-arrest-journalists-20062016-web

Erol ├ľnder─člu, ┼×ebnem Korur Fincanc─▒ en Ahmet Nesin worden beschuldigd van het 'maken van terroristische propaganda', nadat zij optraden als tijdelijk hoofdredacteur als onderdeel van een solidariteitscampagne voor de inmiddels gesloten pro-Koerdische krant ├ľzg├╝r G├╝ndem.

Lees meer...
 

G├Âkhan ├ľner

15 april Denizli, Turkije

gokhanoner

G├Âkhan ├ľner - verslaggever van het inmiddels gesloten pro-Koerdische persagentschap Dicle (D─░HA) - werd gearresteerd op 5 mei 2018 op beschuldiging van lidmaatschap van een terroristische organisatie. Zijn arrestatie volgde op een politie-inval in zijn woning in de provincie Denizli op 28 april. Nadat hij bijna drie maanden in detentie had gezeten, werd ├ľner tijdens de eerste zitting in zijn rechtszaak op 26 juli vrijgelaten.

Lees meer...
 

Hasan Cemal

16 april Istanbul, Turkije

hasancemal resized

Hasan Cemal, een vooraanstaande journalist en oprichter van het online nieuwsplatform T24, wordt beschuldigd van terroristische propaganda, verheerlijking van een misdaad, smaad en opruiing vanwege een artikel dat hij in 2015 publiceerde op T24. Hierin schreef hij over de aanwezigheid van Turkse militaire troepen in de overwegend door Koerden bevolkte stad Silvan, waaronder interviews met twee arbeiders en de toenmalige burgemeester.

Lees meer...
 

Kibriye Evren

16 april Diyarbak─▒r, Turkije

kibriye evren

Kibriye Evren, verslaggeefster van het persagentschap Jinha, werd gearresteerd op 11 oktober 2018 op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' en 'terroristische propaganda'. De politie nam tijdens verschillende operaties op 9 oktober 23 personen in hechtenis, onder wie Koerdische politici en journaliste Evren. Terwijl Evren en twee andere personen na twee dagen werden gearresteerd op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' werd de rest vrijgelaten.

Lees meer...
 

├ľmer ├çelik, Tunca ├ľ─čreten, Mahir Kanaat, Derya Okatan, Eray Sarg─▒n en Metin Yoksu

16 april Istanbul, Turkije

redhackedited

Zes journalisten en medewerkers van mediatitels in Turkije worden berecht vanwege hun verslaggeving over e-mails die in september 2016 zijn gelekt door het linkse hacker-collectief RedHack. De mails zouden afkomstig zijn van het account van Berat Albayrak, de toenmalige minister van Energie en schoonzoon van president Recep Tayyip Erdo─čan.

Lees meer...
 

Nurcan Baysal

18 april Diyarbak─▒r, Turkije

nurcanbaysal resized

Nurcan Baysal, een Koerdische activiste, auteur en columniste voor verschillende media, wordt beschuldigd van 'uitlokking tot haat en vijandigheid'. In april 2018 is een aanklacht tegen haar ingediend door de openbare aanklager in Diyarbak─▒r, die drie jaar gevangenisstraf tegen de journaliste heeft ge├źist.

Lees meer...
 

Burak Akbay, Mediha Olgun, G├Âkmen Ulu en Yonca Y├╝cekaleli

18 april Istanbul, Turkije

sozcu edit

Het dagblad S├Âzc├╝, dat in 2007 als een onafhankelijke krant werd opgericht, stond in 2013 onder druk als onderdeel van de vervolging van publieke instituties en individuen in de nasleep van een politiek schandaal.

Lees meer...
 

Bar─▒┼č Polat

20 april Gaziantep, Turkije

barispolat resized

Bar─▒┼č Polat, distributeur van de kranten ├ľzg├╝rl├╝k├ž├╝ Demokrasi en Demokratik, werd begin 2018 gearresteerd. Hij wordt beschuldigd van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' en 'terroristische propaganda'. Ten tijde van de tweede rechtszitting op 10 oktober 2018 zat Polat zeven maanden in detentie. Hij werd vrijgelaten, maar kreeg een uitreisverbod opgelegd.

Lees meer...
 

Havva Cu┼čtan en ─░sminaz Temel

24 april Istanbul, Turkije

havva ismina gimp

─░sminaz Temel, redacteur van het Etkin Persagentschap (ETHA), is op 19 oktober 2017 na een politie-inval samen met collega Havva Cu┼čtan, verslaggever van ETHA, gedetineerd. Zij worden beschuldigd van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Het gerechtshof beval hun offici├źle arrestatie op 25 oktober 2017.

Lees meer...
 

Adil Demirci

30 april Istanbul, Turkije

adildemirci

Adil Demirci, verslaggever van het persagentschap Etkin (ETHA), werd gearresteerd op 17 april 2018, nadat hij vier dagen in politiehechtenis had gezeten op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' en 'terroristische propaganda'. Demirci, die woonachtig is in Duitsland, werd na een politie-inval in zijn woning in Istanbul opgepakt. Hij zit nu in de Silivri-gevangenis in Istanbul.

Lees meer...
 

Kaz─▒m G├╝le├žy├╝z en ─░brahim ├ľzdabak

2 mei Istanbul, Turkije

cropped-icon logo freeturkeyjournalists 003

Kaz─▒m G├╝le├žy├╝z, hoofdredacteur van de krant Yeni Asya, en cartoonist ─░brahim ├ľzdabak worden beschuldigd van 'terroristische propaganda' vanwege tweets en een cartoon. G├╝le├žy├╝z zette in zijn tweets vraagtekens bij de ware toedracht achter de mislukte staatsgreep op 15 juli 2016. ├ľzdabak sympathiseerde in een cartoon met een vrouw die in gevangenschap een miskraam kreeg. Zij zit een gevangenisstraf uit vanwege vermeende banden met Fethullah G├╝len, de geestelijke leider die volgens de Turkse autoriteiten het brein zou zijn achter de mislukte couppoging.

Lees meer...
 

Ertu─črul Mavio─člu en ├çayan Demirel

2 mei Batman, Turkije

BakurDoc resized

Journalist Ertu─črul Mavio─člu en ├çayan Demirel, maker van de film 'Documentaire over een guerilla: Bakur', worden beschuldigd van 'terroristische propaganda'.

De documentaire Bakur, wat 'noorden' in het Koerdisch betekent, toont beelden van de viering van Newroz, het Koerdische nieuwjaar, en van een toespraak van oud-PKK-leider Abdullah ├ľcalan, die al jaren in de gevangenis zit.

Lees meer...
 

Kemal Demir en Kemal Karag├Âz

2 mei Istanbul, Turkije

Kemaldemir

Kemal Demir - cameraman van het inmiddels gesloten tv-station TV10 - en stafmedewerker Kemal Karag├Âz zijn gearresteerd op 25 november 2017. Karag├Âz werd op borgtocht vrijgelaten op 1 december 2017.

Lees meer...
 
Pagina 1 van 3