R÷portaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie├źn

H─▒kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R├Âportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Agenda Rechtszaken

Deze agenda is met toestemming van het International Press Institute (IPI) overgenomenU─čur Y─▒lmaz

29 augustus Bitlis, Turkije

ugur yilmaz

U─čur Y─▒lmaz - voormalig verslaggever van het inmiddels gesloten persagentschap Dicle (D─░HA), die ook werkzaam was op de persafdeling voor de burgemeester van Batman in het zuidoosten van Turkije - werd op 17 juli 2017 gearresteerd. Hij wordt beschuldigd van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' en 'terroristische propaganda'.

Lees meer...
 

Havva Cu┼čtan en ─░sminaz Temel

3 september Istanbul, Turkije

havva ismina gimp

─░sminaz Temel, redacteur van het Etkin Persagentschap (ETHA), is op 19 oktober 2017 na een politie-inval samen met collega Havva Cu┼čtan, verslaggever van ETHA, gedetineerd. Zij worden beschuldigd van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Het gerechtshof beval hun offici├źle arrestatie op 25 oktober 2017.

Lees meer...
 

Ahmet Altan, Mehmet Baransu, Yasemin ├çongar, Y─▒ld─▒ray O─čur en Tuncay Op├žin

27-29 augustus Istanbul, Turkije

tarafdavasi

Vijf journalisten van het inmiddels gesloten dagblad Taraf zijn op basis van verschillende aanklachten beschuldigd en in verband gebracht met een vermeende militaire staatsgreep in 2010 onder de naam 'Balyoz-operatie'. Zij worden beschuldigd van het 'onthullen van staatsgeheimen' vanwege hun berichtgeving over rechtszaken tegen generaals die deze staatsgreep zouden hebben gepland. Deze generaals zijn vrijgesproken, terwijl de rechtszaken tegen de journalisten worden voortgezet.

Lees meer...
 

Burak Akbay, Mediha Olgun, G├Âkmen Ulu en Yonca Y├╝cekaleli

4 september Istanbul, Turkije

sozcu edit

Het dagblad S├Âzc├╝, dat in 2007 als een onafhankelijke krant werd opgericht, stond in 2013 onder druk als onderdeel van de vervolging van publieke instituties en individuen in de nasleep van een politiek schandaal.

Lees meer...
 

Selman Kele┼č en Arif Aslan

5 september Van, Turkije

selmankeles

Selman Kele┼č en Arif Aslan,journalisten van het inmiddels gesloten persagentschap Dicle (D─░HA), zijn op 30 maart 2017 gearresteerd op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Zowel Kele┼č als Aslan worden vervolgd vanwege hun journalistieke activiteiten en foto's die zij 'in het geheim' zouden hebben genomen van het gemeentehuis van Van. Deze zijn als bewijsmateriaal tijdens de rechtszaak aangevoerd.

Lees meer...
 

├ça─čda┼č Erdo─čan

5 september Istanbul, Turkije

cagdaserdogan

├ça─čda┼č Erdo─čan - fotojournalist en video-producer voor verschillende internationale pers- en foto-agentschappen, waaronder AP, AFP en Getty Images, de New York Times en de Guardian - is op 13 september 13 2017 gearresteerd. ├ça─čda┼č is opgepakt, omdat hij op 2 september in het district Kad─▒k├Ây in Istanbul een locatie van de Nationale Veiligheidsdienst (M─░T) zou hebben gefotografeerd.

Lees meer...
 

Kemal Demir en Kemal Karag├Âz

10 september Istanbul, Turkije

Kemaldemir

Kemal Demir - cameraman van het inmiddels gesloten tv-station TV10 - en stafmedewerker Kemal Karag├Âz zijn gearresteerd op 25 november 2017. Karag├Âz werd op borgtocht vrijgelaten op 1 december 2017.

Lees meer...
 

Yusuf Karata┼č

11 september Diyarbak─▒r, Turkije

Yusuf Karata┼č, columnist van het onafhankelijke dagblad Evrensel, is op 27 juli 2017 gearresteerd, tijdens een op Diyarbak─▒r gerichte operatie tegen het Democratische Samenleving Congres(DTK): een samenwerkingsverband van pro-Koerdische ngo's. Karata┼č wordt beschuldigd van het 'oprichten en leiding geven aan een terroristische organisatie' vanwege zijn functie bij Evrensel en zijn deelname aan DTK-activiteiten.

YusufKaratas

Lees meer...
 

Ay┼čeg├╝l Do─čan

11 september Diyarbak─▒r, Turkije

ayseguldogan resized

Ay┼čeg├╝l Do─čan, programmaco├Ârdinator van het inmiddels gesloten tv-station IMC-TV, wordt vervolgd vanwege haar journalistieke activiteiten, waaronder haar ontmoetingen en interviews met leidinggevenden van het Congres voor een Democratische Samenleving (DTK), een overkoepelende organisatie van pro-Koerdische ngo's.

Lees meer...
 

Max Zirngast

11 september Ankara, Turkije

MaxZirngast resized2

Max Zirngast, een Oostenrijkse journalist die werkzaam is voor het tijdschrift re:volt, werd gearresteerd op 12 september 2018 tijdens een politie-inval in zijn woning. Na drie maanden detentie werd Zirngast op 24 december vrijgelaten. In afwachting van zijn rechtszaak legde het Hof hem een reisverbod op.

Lees meer...
 

Mustafa G├Âkta┼č

12 september Urfa, Turkije

mustafagoktas

Mustafa G├Âkta┼č, correspondent in ┼×anl─▒urfa van de inmiddels gesloten pro-Koerdische dagbladen ├ľzg├╝r G├╝ndem en ├ľzg├╝rl├╝k├ž├╝ Demokrasi, werd gearresteerd op 16 maart 2018 op beschuldiging van 'terroristische propaganda' en 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. G├Âkta┼č werd aanvankelijk gedetineerd op 2 maart in Istanbul tijdens een veiligheidscontrole. Later vernam hij dat een gerechtelijk onderzoek tegen hem was geopend. Hij werd voorgeleid bij de rechtbank in ┼×anl─▒urfa.

Lees meer...
 

Fatih Polat

17 september Istanbul, Turkije

fatihpolat resized

Fatih Polat, hoofdredacteur van het onafhankelijke dagblad Evrensel, wordt beschuldigd van 'belediging van de president' vanwege een artikel journalist Craig Shaw dat hij in 2017 publiceerde. Het artikel ging in op de offshore bankrekeningen van de familie van president Erdo─čan.

Lees meer...
 

Ahmet Altan

17 september Istanbul, Turkije

AhmetAltan

Een oude rechtszaak is heropend tegen de vooraanstaande auteur en columnist Ahmet Altan, vanwege een artikel dat hij in 2010 publiceerde. De journalist wordt beschuldigd van 'belediging van een overheidsfunctionaris'. De eerste zitting vond plaats op 21 mei 2019. Altan woonde de zitting vanuit zijn gevangeniscel bij via het juridische video conferencing-systeem dat bekend staat onder het acroniem SEGBIS.

Lees meer...
 

├ľmer ├çelik, Tunca ├ľ─čreten, Mahir Kanaat, Derya Okatan, Eray Sarg─▒n en Metin Yoksu

24 september Istanbul, Turkije

redhackedited

Zes journalisten en medewerkers van mediatitels in Turkije worden berecht vanwege hun verslaggeving over e-mails die in september 2016 zijn gelekt door het linkse hacker-collectief RedHack. De mails zouden afkomstig zijn van het account van Berat Albayrak, de toenmalige minister van Energie en schoonzoon van president Recep Tayyip Erdo─čan.

Lees meer...
 

Kaz─▒m G├╝le├žy├╝z en ─░brahim ├ľzdabak

24 september Istanbul, Turkije

cropped-icon logo freeturkeyjournalists 003

Kaz─▒m G├╝le├žy├╝z, hoofdredacteur van de krant Yeni Asya, en cartoonist ─░brahim ├ľzdabak worden beschuldigd van 'terroristische propaganda' vanwege tweets en een cartoon. G├╝le├žy├╝z zette in zijn tweets vraagtekens bij de ware toedracht achter de mislukte staatsgreep op 15 juli 2016. ├ľzdabak sympathiseerde in een cartoon met een vrouw die in gevangenschap een miskraam kreeg. Zij zit een gevangenisstraf uit vanwege vermeende banden met Fethullah G├╝len, de geestelijke leider die volgens de Turkse autoriteiten het brein zou zijn achter de mislukte couppoging.

Lees meer...
 

Filiz Zeyrek

24 september Adana, Turkije

filiz-zeyrek resized

Filiz Zeyrek, journaliste van het inmiddels gesloten persagentschap J─░NHA, wordt beschuldigd van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' en 'terroristische propaganda' vanwege haar verslaglegging van een begrafenis van een militant van de YPG in 2015.

Lees meer...
 

Mehmet Baransu en Murat ┼×evki ├çoban

24 september  Istanbul Turkije

mehmetbaransu

Mehmet Baransu, voormalig columnist van de inmiddels gesloten krant Taraf, en voormalig hoofdredacteur Murat ┼×evki ├çoban, worden beschuldigd van het in bezit hebben en onthullen van geheime documenten op basis van een artikel dat in 2013 is gepubliceerd. De aanklacht is ingediend na een klacht van de Nationale Veiligheidsdienst (M─░T). Hierin wordt beweerd dat de journalisten in het bezit waren van geheime M─░T-documenten en deze via de pers hebben onthuld. Tegen hen worden gevangenisstraffen tot 52 jaar ge├źist.

Lees meer...
 

Ziya Ataman

24 september Istanbul, Turkije

ziyaataman

Ziya Ataman, verslaggever van het persbureau Dicle (D─░HA), is op 11 april 2016 gearresteerd op beschuldiging van het 'maken van terroristische propaganda'. De politie detineerde Ataman nadat hij deelnam aan een protest in de stad Van, in het zuidoosten van Turkije.

Lees meer...
 

Kibriye Evren

24 september Diyarbak─▒r, Turkije

kibriye evren

Kibriye Evren, verslaggeefster van het persagentschap Jinha, werd gearresteerd op 11 oktober 2018 op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' en 'terroristische propaganda'. De politie nam tijdens verschillende operaties op 9 oktober 23 personen in hechtenis, onder wie Koerdische politici en journaliste Evren. Terwijl Evren en twee andere personen na twee dagen werden gearresteerd op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' werd de rest vrijgelaten.

Lees meer...
 

Arif Kocab─▒y─▒k

26 september Antalya, Turkije

arifkocabiyik resized

Arif Kocab─▒y─▒k, een burgerjournalist die straatinterviews afnam in de omgeving van Antalya, wordt beschuldigd van 'belediging van de president' vanwege social media posts van elf jaar geleden. De eerste aanklacht tegen hem is ingediend op 1 februari 2019.

Lees meer...
 
Pagina 1 van 2