R÷portaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie├źn

H─▒kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R├Âportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Agenda Rechtszaken

Deze agenda is met toestemming van het International Press Institute (IPI) overgenomenBar─▒┼č Polat

7 januari 2020 Gaziantep, Turkije

barispolat resized

Bar─▒┼č Polat, distributeur van de kranten ├ľzg├╝rl├╝k├ž├╝ Demokrasi en Demokratik, werd begin 2018 gearresteerd. Hij wordt beschuldigd van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' en 'terroristische propaganda'. Ten tijde van de tweede rechtszitting op 10 oktober 2018 zat Polat zeven maanden in detentie. Hij werd vrijgelaten, maar kreeg een uitreisverbod opgelegd.

Lees meer...
 

Hazal Ocak en Alev ├ço┼čkun

8 januari Istanbul, Turkije

Cumhuriyet resized

Hazal Ocak, verslaggever van het dagblad Cumhuriyet, en Alev Co┼čkun, publicist en voorzitter van de Cumhuriyet Foundation, worden beschuldigd van smaad naar aanleiding van een artikel dat is gepubliceerd over zakenman Mehmet Cengiz, bestuursvoorzitter van Cengiz Holding.

Lees meer...
 

Osman Ak─▒n

9 januari Istanbul, Turkije

osmanakin resized

Osman Ak─▒n, Managing Editor van het dagblad van Yeni Ya┼čam, wordt beschuldigd van 'terroristische propaganda' vanwege verslaggeving in de krant over hongerstakingen in gevangenissen.

Lees meer...
 

Alican Uluda─č en Duygu G├╝ven├ž

9 januari Istanbul, Turkije

turkey-independentnewspapersphoto-web

Alican Uluda─č en Duygu G├╝ven├ž - journalisten van het dagblad Cumhuriyet - zijn aangeklaagd wegens 'belediging van de Turkse natie en Staat' naar aanleiding van drie artikelen, getiteld 'Op de VS geori├źnteerde gerechtelijke macht', 'Terwijl de gijzelingsdiplomatie ineenstort' en 'Arrestatie en vrijlating: is het de gerechtelijke macht of de Staat?'. De drie artikelen gaan in op de omstreden detentie van de Amerikaanse dominee Brunson in Turkije, die na zijn vrijlating op 12 oktober 2018 naar de Verenigde Staten terugkeerde.

Lees meer...
 

Rojhat Do─čru

14 januari Diyarbak─▒r, Turkije

rojhatdogru resized

Tegen Rojhat Do─čru, voormalig correspondent in Irak van Gale Kurdistan TV, zijn verschillende aanklachten ingediend die zijn gebaseerd op de verklaring van een getuige. Deze beweert dat hij heeft gezien dat Do─čru 'met een geweer in de ene hand en een camera in de andere' schoten heeft gelost.

Lees meer...
 

Osman Ak─▒n

14 januari Istanbul, Turkije

osmanakin resized

Osman Ak─▒n - hoofdredacteur van het dagblad Yeni Ya┼čam - wordt beschuldigd van 'terroristische propaganda' vanwege artikelen die in de krant zijn verschenen.

Lees meer...
 

Berfin Aslan en Mehmet ┼×ahin

16 januari Istanbul, Turkije

cropped-icon logo freeturkeyjournalists 003

De journalisten Berfin Aslan en Mehmet ┼×ahin werden samen negen anderen kort gedetineerd door de politie op 23 augustus 2019, nadat ze verslag deden van een persbericht van de jongerenbeweging van de pro-Koerdische politieke partij HDP in het district Kad─▒k├Ây in Istanbul. Het persbericht werd gepubliceerd naar aanleiding van het ontslag van verschillende gekozen burgemeesters in een aantal steden in Zuidoost-Turkije. De journalisten worden beschuldigd van 'schending van de wet op bijeenkomsten en demonstraties'.

Lees meer...
 

Selman Kele┼č en Arif Aslan

16 januari Van, Turkije

selmankeles

Selman Kele┼č en Arif Aslan,journalisten van het inmiddels gesloten persagentschap Dicle (D─░HA), zijn op 30 maart 2017 gearresteerd op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Zowel Kele┼č als Aslan worden vervolgd vanwege hun journalistieke activiteiten en foto's die zij 'in het geheim' zouden hebben genomen van het gemeentehuis van Van. Deze zijn als bewijsmateriaal tijdens de rechtszaak aangevoerd.

Lees meer...
 

Can D├╝ndar en Abbas Yal├ž─▒n

16 januari Istanbul, Turkije

can dundar villamedia

Can D├╝ndar, oud-hoofdredacteur van het dagblad Cumhuriyet, en Abbas Yal├ž─▒n, advocaat en voormalig Managing Editor van de krant, worden beschuldigd van 'belediging van de president' vanwege een artikel dat in augustus 2015 is gepubliceerd.

Lees meer...
 

Kerim Karakaya, Fercan Yal─▒nk─▒l─▒├ž, Mustafa S├Ânmez, Sedef Kaba┼č, Merdan Yanarda─č en Orhan Ayd─▒n

17 januari Istanbul, Turkije

cropped-icon logo freeturkeyjournalists 003

Kerim Karkaya en Fercan Yal─▒nk─▒l─▒├ž, twee verslaggevers van Bloomberg, worden beschuldigd van 'schending van de wet voor de kapitaalmarkt'. Deze journalisten worden samen met vier collega's van andere media aangeklaagd, omdat zij de economische stabiliteit in Turkije ondermijnd zouden hebben en de financi├źle markten hebben gemanipuleerd via nieuwsberichten over de waardedaling van de Turkse lira in augustus 2018 en de reactie van de Staat op deze crisis.

Lees meer...
 

Mehmet Y. Y─▒lmaz

22 januari Istanbul, Turkije

Mehmet-Y.-Yilmaz T24 resized

Mehmet Y─▒lmaz, columnist van mediaplatform T24, wordt beschuldigd van 'belediging van overheidsfunctionarissen' vanwege zijn artikelen over Binali Y─▒ld─▒r─▒m, de voormalige premier van Turkije, die tijdens de burgermeesterverkiezingen in Istanbul werd verslagen.

Lees meer...
 

Kaz─▒m G├╝le├žy├╝z en ─░brahim ├ľzdabak

23 januari Istanbul, Turkije

cropped-icon logo freeturkeyjournalists 003

Kaz─▒m G├╝le├žy├╝z, hoofdredacteur van de krant Yeni Asya, en cartoonist ─░brahim ├ľzdabak worden beschuldigd van 'terroristische propaganda' vanwege tweets en een cartoon. G├╝le├žy├╝z zette in zijn tweets vraagtekens bij de ware toedracht achter de mislukte staatsgreep op 15 juli 2016. ├ľzdabak sympathiseerde in een cartoon met een vrouw die in gevangenschap een miskraam kreeg. Zij zit een gevangenisstraf uit vanwege vermeende banden met Fethullah G├╝len, de geestelijke leider die volgens de Turkse autoriteiten het brein zou zijn achter de mislukte couppoging.

Lees meer...
 

Hayri Demir

23 januari Ankara, Turkije

hayridemir2 resized

Hayri Demir, verslaggever van het nieuwsagentschap Mezopotamya, wordt beschuldigd van 'terroristische propaganda'.

Lees meer...
 

Kenan K─▒rkaya

23 januari Ankara, Turkije

kenankirkaya resized

Kenan K─▒rkaya, journalist van het per decreet gesloten pro-Koerdische dagblad Yeni Ya┼čam, wordt beschuldigd van 'terroristische propaganda' vanwege zijn columns en social media posts over het beleid van de Turkse autoriteiten in relatie tot de Koerdische kwestie.

Lees meer...
 

Kemal Demir en Kemal Karag├Âz

28 januari Istanbul, Turkije

Kemaldemir

Kemal Demir - cameraman van het inmiddels gesloten tv-station TV10 - en stafmedewerker Kemal Karag├Âz zijn gearresteerd op 25 november 2017. Karag├Âz werd op borgtocht vrijgelaten op 1 december 2017.

Lees meer...
 

Sezgin Kartal

29 januari Istanbul, Turkije

sezginkartal resized

Sezgin Kartal, verslaggever en correspondent van Can TV en de krant Kar┼č─▒ Mahalle, wordt beschuldigd van 'belediging van de president' naar aanleiding van een persconferentie waarvan hij in 2016 in Hatay verslag deed. De persconferentie was belegd uit protest tegen acties tegen leden van de pro-Koerdische politieke partij HDP. De journalist wordt ervan beschuldigd dat hij slogans zou hebben geroepen.

Lees meer...
 

Mehmet Dursun

30 januari Van, Turkije

mehmetdursun

Mehmet Dursun, verslaggever van het per decreet gesloten, pro-Koerdische nieuwsagentschap Dicle (D─░HA), werd tijdens een inval in zijn woning op 6 april 2018 gearresteerd. Hij wordt beschuldigd van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' vanwege telefoongesprekken die hij in 2014 met zijn nieuwsbronnen voerde.

Lees meer...
 

Orhan Erin├ž, Pelin ├ťnker

30 januari Istanbul, Turkije

turkey-independentnewspapersphoto-web

Orhan Erin├ž, voorzitter van de Cumhuriyet Stichting, en Pelin ├ťnker - redacteur Economie en Financi├źn van het dagblad - worden beschuldigd van het 'schenden van persoonlijke rechten' vanwege artikelen over de Paradise Papers, waarin Berat Albayrak, minister van Energie en schoonzoon van president Erdo─čan, zijn broer Serhat Albayrak en zakenman Ahmet ├çal─▒k en hun off-shore rekeningen in Malta centraal staan.

Lees meer...
 

Ahmet Altan

4 februari Istanbul, Turkije

AhmetAltan

Ahmet Altan, schrijver en journalist van het inmiddels gesloten dagblad Taraf, wordt beschuldigd van smaad vanwege een artikel dat hij publiceerde op 4 januari 2010 met de titel 'Dood op bevel van de vader'. Altan wordt verweten dat hij de inhoud van dit artikel nooit heeft weerlegd.

Lees meer...
 

Ali S├Ânmez Kayar

13 februari Istanbul, Turkije

alisonmezkayar

Ali S├Ânmez Kayar, verslaggever van het Etkin Persagentschap(ETHA), is op 6 februari 2018 gearresteerd op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Kayar werd al op 1 februari door de politie gedetineerd, terwijl hij van zijn werk vertrok. Zes mede-aangeklaagden zijn tijdens gelijktijdige invallen in hun woningen gearresteerd. Kayar zit op dit moment in de Silivri- gevangenis in Istanbul.

Lees meer...
 
Pagina 1 van 2