Rportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Agenda Rechtszaken

Deze agenda is met toestemming van het International Press Institute (IPI) overgenomenÇiğdem Toker

11 juni Ankara, Turkije

cigdemtoker

Çiğdem Toker, voormalig columniste van de krant Cumhuriyet, is beschuldigd van smaad nadat het directoraat-generaal van de Turkse posterijen (PTT) een klacht tegen haar indiende. De aanklacht richt zich met name op haar artikel met de titel 'PTT's bevoorrechte onderaannemer', dat op 22 april 2018 in Cumhuriyet is gepubliceerd.

Lees meer...
 

Çağdaş Erdoğan

13 juni Istanbul, Turkije

cagdaserdogan

Çağdaş Erdoğan - fotojournalist en video-producer voor verschillende internationale pers- en foto-agentschappen, waaronder AP, AFP en Getty Images, de New York Times en de Guardian - is op 13 september 13 2017 gearresteerd. Çağdaş is opgepakt, omdat hij op 2 september in het district Kadıköy in Istanbul een locatie van de Nationale Veiligheidsdienst (MİT) zou hebben gefotografeerd.

Lees meer...
 

Semiha Şahin en Pınar Gayıp

13 juni Istanbul, Turkije

pinargayip semihasahin

Semiha Şahin - redacteur van het persagentschap Etkin (ETHA) - en Pınar Gayıp - verslaggever van ETHA - zijn gearresteerd op 19 april 2018. Dit gebeurde nadat zij na een politie-inval in hun woningen op 13 april een week waren gedetineerd. De journalisten worden beschuldigd van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' en het 'maken van terroristische propaganda'.

Lees meer...
 

Burak Akbay, Mediha Olgun, Gökmen Ulu en Yonca Yücekaleli

14 juni Istanbul, Turkije

sozcu edit

Het dagblad Sözcü, dat in 2007 als een onafhankelijke krant werd opgericht, stond in 2013 onder druk als onderdeel van de vervolging van publieke instituties en individuen in de nasleep van een politiek schandaal.

Lees meer...
 

Mehmet Baransu en Murat Şevki Çoban

19 juni Istanbul Turkije

mehmetbaransu

Mehmet Baransu, voormalig columnist van de inmiddels gesloten krant Taraf, en voormalig hoofdredacteur Murat Şevki Çoban, worden beschuldigd van het in bezit hebben en onthullen van geheime documenten op basis van een artikel dat in 2013 is gepubliceerd. De aanklacht is ingediend na een klacht van de Nationale Veiligheidsdienst (MİT). Hierin wordt beweerd dat de journalisten in het bezit waren van geheime MİT-documenten en deze via de pers hebben onthuld. Tegen hen worden gevangenisstraffen tot 52 jaar geëist.

Lees meer...
 

Harun Çümen

19 juni Istanbul, Turkije

HarunCumen resized

Harun Çümen, voormalig redactiechef van het inmiddels gesloten dagblad Zaman, is gearresteerd op 7 maart 2018 op beschuldiging van lidmaatschap van een 'terroristische organisatie'. Nadat hij tien maanden in detentie had gezeten, verscheen Çümen op 8 januari 2019 voor het eerst voor de rechtbank

Lees meer...
 

22 journalisten van Özgür Gündem

19 juni Istanbul, Turkije

ozgurgundem

22 journalisten van het inmiddels gesloten pro-Koerdische dagblad Özgür Gündem zijn na een politie-inval op de redactie van de krant in augustus 2016 gedetineerd. Korte tijd later kwamen zij weer vrij. Een aanklager startte een gerechtelijk onderzoek naar hen op beschuldiging van 'belediging' en 'het hinderen van politiefunctionarissen'.

Lees meer...
 

Kazım Kızıl en 23 andere personen

19 juni Izmir, Turkije

kazimkizil

Kazım Kızıl, een freelance journalist en documentairemaker, is gedetineerd op 17 april 17 2017 terwijl hij opnames maakten tijdens protesten die volgden een dag na het referendum over een presidentieel systeem in Turkije. Hij wordt beschuldigd van 'belediging van de president' in eerdere posts op social media.

Lees meer...
 

Arat Dink

20 juni Istanbul, Turkije

arat-dink

Arat Dink, redactiechef van de Turks-Armeense krant Agos, wordt beschuldigd van 'terroristische propaganda' vanwege zijn steun aan de Petitie van Academici voor Vrede, waardoor honderden academici in Turkij op basis van dezelfde aanklacht worden vervolgd. Dink is de zoon van de prominente Turks-Armeense journalist Hrant Dink, die in 2007 op straat werd doodgeschoten door de 17-jarige Ogün Samast.

Lees meer...
 

Selman Keleş

20 juni Istanbul, Turkije

selmankeles

Zes journalisten en redacteuren van het per decreet gesloten pro-Koerdische krant Özgürlükçü Demokrasi worden vervolgd vanwege twintig artikelen die het dagblad tussen oktober en november 2016 heeft gepubliceerd.

Lees meer...
 

Alican Uludağ en Duygu Güvenç

20 juni Istanbul, Turkije

turkey-independentnewspapersphoto-web

Alican Uludağ en Duygu Güvenç, journalisten van het onafhankelijke dagblad Cumhuriyet, worden beschuldigd van 'belediging van de gerechtelijke macht' vanwege drie artikelen die zij in de krant hebben gepubliceerd.

Lees meer...
 

Murat Güreş, Furkan Gökşen en Metin Aybey

20 juni Gaziantep, Turkije

Murat-Güreş

Murat Güreş, eem columnist van de locale krant Ayıntap in Gaziantep, is op 2 augustus 2017 samen met Furkan Gökşen - hoofdredacteur van de newssite Detail Haber - gedetineerd en in afwachting van zijn rechtszaak gevangen gezet. Hij wordt beschuldigd van 'het schenden van de vertrouwelijkheid van een onderzoek'.

Lees meer...
 

Sertaç Kayar

26 juni Diyarbakır, Turkije

sertackayar

Sertaç Kayar, een freelance fotojournalist, wordt vervolgd op beschuldiging van 'leidinggeven aan een terroristische organisatie' vanwege zijn journalistieke werkzaamheden. De aanklacht is mede gebaseerd op foto's die hij in 2011 en 2012 heeft gemaakt. Pas zes jaar later werd een gerechtelijk onderzoek tegen hem gestart.

Lees meer...
 

Beritan Canözer

26 juni Diyarbakır, Turkije

beritan-canozer resized

Beritan Canözer, cameravrouw van het inmiddels gesloten persagentschap Jin (JINHA), is aangeklaagd wegens 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' en 'terroristische propaganda'. Aanleiding is haar verslaggeving van de gewapende conflicten en de situatie in het district Sur in de stad Diyarbakır's Sur op momenten dat onder de noodtoestand de avondklok van kracht was.

Lees meer...
 

Haydar Ergül

28 juni Istanbul, Turkije

haydarergul

Haydar Ergül, redacteur van de krant Demokratik Modernite, is op 23 januari 2018 gearresteerd op beschuldiging van 'terroristische propaganda' en 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Ergül was eerder op 16januari op de luchthaven van Diyarbakır opgepakt en overgebracht naar het gerechtshof Çağlayan in Istanbul, waar hij een verklaring aflegde.

Lees meer...
 

İhsan Yaşar, İshak Yasul, Mehmet Ali Çelebi, Reyhan Hacıoğlu, Hicran Urun, Pınar Tarlak, Ramazan Sola, Nedim Demirkıran en Mehmet Beyazit

28 juni Istanbul, Turkije

ozgurlukcudemokrasi

Op 29 maart 2018 deed de politie een inval in de gebouwen van de pro-Koerdische krant Özgürlükçü Demokrasi en drukkerij Gün Matbaa in Istanbul. Een vertrouweling van de regering werd op dezelfde dag als leidinggevende van de krant benoemd tot het weekblad in juni werd gesloten op basis van decreet 701.

Lees meer...
 

Şirin Kabakçı

2 juli Istanbul, Turkije

sirinkabakci

Şirin Kabakçı, correspondent in Konya voor het inmiddels gesloten dagblad Zaman, is op 1 mei 2017 gearresteerd op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Zij zou vermeende banden hebben met de Gülen-beweging, de organisatie die de Turkse regering ervan beschuldigt achter de mislukte staatsgreep in 2016 te zitten.

Lees meer...
 

Hayri Demir, Sibel Hürtaş en negen andere personen

3 juli Ankara, Turkije

hurtas demir resized

Sibel Hürtaş, correspondent in Ankara voor Artı Tv, en Hayri Demir, verslaggever van het nieuwsagentschap Mezopotamya, zijn aangeklaagd op beschuldiging van het 'aanzetten tot haat en verdeeldheid' en het bedrijven van 'terroristische propaganda via de media'. De openbare aanklager heeft een gevangenisstraf geëist die kan oplopen tot tien jaar en zes maanden. Hij diende zijn aanklacht tegen beide journalisten samen in met de dossiers van tien andere gedaagden, vanwege hun verslaggeving en posts op social media over een Turkse militaire operatie in Afrin, Syrië.

Lees meer...
 

Eren Keskin, Filiz Koçali, Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay, Ragıp Zarakolu, Zana Bilir Kaya, İnan Kızılkaya, Kemal Sancılı en Bilge Aykut

3 juli Istanbul, Turkije

ozgurgundem

Redacteuren, journalisten en columnisten van het inmiddels gesloten dagblad Özgür Gündem worden beschuldigd van het 'verheerlijken van een misdaad' en 'terroristische propaganda' in de artikelen en reportages van de krant. De groep verdachten staat terecht voor hun deelname aan een solidariteitscampagne voor het pro-Koerdische dagblad, waarbij zij om toerbeurt als tijdelijk hoofdredacteur optraden. Er lopen nog drie afzonderlijke rechtszaken tegen Özgür Gündem waarbij andere journalisten worden vervolgd voor hun deelname aan deze campagne.

Lees meer...
 

Ziya Ataman

4 juli Istanbul, Turkije

ziyaataman

Ziya Ataman, verslaggever van het persbureau Dicle (DİHA), is op 11 april 2016 gearresteerd op beschuldiging van het 'maken van terroristische propaganda'. De politie detineerde Ataman nadat hij deelnam aan een protest in de stad Van, in het zuidoosten van Turkije.

Lees meer...
 
Pagina 1 van 3