R÷portaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie├źn

H─▒kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R├Âportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Agenda Rechtszaken

Deze agenda is met toestemming van het International Press Institute (IPI) overgenomenAhmet Altan, Mehmet Baransu, Yasemin ├çongar, Y─▒ld─▒ray O─čur en Tuncay Op├žin

4 en 5 februari Istanbul, Turkije

tarafdavasi

Vijf journalisten van het inmiddels gesloten dagblad Taraf zijn op basis van verschillende aanklachten beschuldigd en in verband gebracht met een vermeende militaire staatsgreep in 2010 onder de naam 'Balyoz-operatie'. Zij worden beschuldigd van het 'onthullen van staatsgeheimen' vanwege hun berichtgeving over rechtszaken tegen generaals die deze staatsgreep zouden hebben gepland. Deze generaals zijn vrijgesproken, terwijl de rechtszaken tegen de journalisten worden voortgezet.

Lees meer...
 

Can D├╝ndar, Erdem G├╝l en Enis Berbero─člu

6 februari Istanbul, Turkije

candundar

Can D├╝ndar, voormalig hoofdredacteur van het dagblad Cumhuriyet, wordt beschuldigd van het 'verkrijgen van geheime documenten ten behoeve van spionage' en 'steun aan een terroristische organisatie zonder hiervan lid te zijn'. De aanklacht volgde op berichtgeving in Cumhuriyet over trucks van de Turkse veiligheidsdienst M─░T die wapens over de grens met Syri├ź zouden hebben vervoerd. Deze artikelen, die als bewijsmateriaal worden ingezet, dateren uit januari 2014.

Lees meer...
 

Fatih polat

7 februari Istanbul, Turkije

fatihpolat resized

Fatih Polat, hoofdredacteur van het onafhankelijke dagblad Evrensel, wordt beschuldigd van 'belediging van de president' vanwege een artikel journalist Craig Shaw dat hij in 2017 publiceerde. Het artikel ging in op de offshore bankrekeningen van de familie van president Erdo─čan.

Lees meer...
 

Rag─▒p Zarakolu

7 februari Istanbul, Turkije

ragipzarakolu

Rag─▒p Zarakolu, een columnist, publicist en mensenrechtenactivist die sinds 2013 in Zweden woont, is aangeklaagd op beschuldiging van 'steun aan een terroristische organisatie'. De aanleiding is een toespraak die hij in 2011 op een politieke academie gaf tijdens een bijeenkomst die was georganiseerd door de inmiddels gesloten Koerdische Partij voor Vrede en Democratie (BDP).

Lees meer...
 

B├╝lent ┼×─▒k

7 februari Istanbul, Turkije

BulentSik

Op 2 januari 2019 is een nieuw gerechtelijk onderzoek gestart naar columnist B├╝lent ┼×─▒k, gebaseerd op een offici├źle klacht van het Turkse Ministerie van Volksgezondheid in relatie tot een serie artikelen die in het dagblad Cumhuriyet zijn gepubliceerd.

Lees meer...
 

Deniz Bak─▒r en twee anderen

7 februari Istanbul, Turkije

denizbakir

Deniz Bak─▒r, hoofdredacteur van de krant At─▒l─▒m, werd gearresteerd op 7 februari 2018 op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Met hem werden leden van een Marxistisch-Leninistische politieke partij, de Socialistische Partij van de Onderdrukten (ESP), opgepakt. Bak─▒rs arrestatie volgde na een aantal toespraken en posts op social media over operaties van de Turkse strijdkrachten in Afrin, Syri├ź.

Lees meer...
 

Rechtszaak tegen G├╝n Matbaa

11 februari Istanbul, Turkije

cropped-icon logo freeturkeyjournalists 003

Op 28 maart 2018 deed de politie in Istanbul invallen in de gebouwen van het Pro-Koerdische dagblad ├ľzg├╝rl├╝k├ž├╝ Demokrasi en drukkerij G├╝n Matbaa. Een vertrouweling van de regering kreeg dezelfde dag de leiding over zowel de krant als de drukkerij, totdat deze in juni per decreet werden gesloten.

Minstens twintig medewerkers van G├╝n Matbaa zijn op de dag van de politie-inval gearresteerd, samen met de eigenaar van de drukkerij, Kaz─▒m Zengin. De openbare aanklager diende twee afzonderlijke aanklachten in tegen ├ľzg├╝rl├╝k├ž├╝ Demokrasi en G├╝n Matbaa.

Lees meer...
 

U─čur Y─▒lmaz

12 februari Bitlis, Turkije

ugur yilmaz

U─čur Y─▒lmaz - voormalig verslaggever van het inmiddels gesloten persagentschap Dicle (D─░HA), die ook werkzaam was op de persafdeling voor de burgemeester van Batman in het zuidoosten van Turkije - werd op 17 juli 2017 gearresteerd. Hij wordt beschuldigd van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' en 'terroristische propaganda'.

Lees meer...
 

Adil Demirci

14 februari Istanbul, Turkije

adildemirci

Adil Demirci, verslaggever van het persagentschap Etkin (ETHA), werd gearresteerd op 17 april 2018, nadat hij vier dagen in politiehechtenis had gezeten op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' en 'terroristische propaganda'. Demirci, die woonachtig is in Duitsland, werd na een politie-inval in zijn woning in Istanbul opgepakt. Hij zit nu in de Silivri-gevangenis in Istanbul.

Lees meer...
 

Havva Cu┼čtan en ─░sminaz Temel

14 februari Istanbul, Turkije

havva ismina gimp

─░sminaz Temel, redacteur van het Etkin Persagentschap (ETHA), is op 19 oktober 2017 na een politie-inval samen met collega Havva Cu┼čtan, verslaggever van ETHA, gedetineerd. Zij worden beschuldigd van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Het gerechtshof beval hun offici├źle arrestatie op 25 oktober 2017.

Lees meer...
 

Nurcan Baysal

14 februari Diyarbak─▒r, Turkije

nurcanbaysal resized

Nurcan Baysal, een Koerdische activiste, auteur en columniste voor verschillende media, wordt beschuldigd van 'uitlokking tot haat en vijandigheid'. In april 2018 is een aanklacht tegen haar ingediend door de openbare aanklager in Diyarbak─▒r, die drie jaar gevangenisstraf tegen de journaliste heeft ge├źist.

Lees meer...
 

Ali S├Ânmez Kayar

19 februari Istanbul, Turkije

alisonmezkayar

Ali S├Ânmez Kayar, verslaggever van het Etkin Persagentschap(ETHA), is op 6 februari 2018 gearresteerd op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Kayar werd al op 1 februari door de politie gedetineerd, terwijl hij van zijn werk vertrok. Zes mede-aangeklaagden zijn tijdens gelijktijdige invallen in hun woningen gearresteerd. Kayar zit op dit moment in de Silivri- gevangenis in Istanbul.

Lees meer...
 

├ça─čr─▒ Sar─▒

19 februari Istanbul, Turkije

turkey-independentnewspapersphoto-web

├ça─čr─▒ Sar─▒, politiek redacteur van het dagblad Evrensel, wordt beschuldigd van 'belediging en smaad' op basis van twee artikelen die op 8 en 9 november 2017 in Evrensel zijn gepubliceerd. Sar─▒ kan hiervoor een gevangenisstraf van zes jaar krijgen.

Lees meer...
 

Pelin ├ťnker

21 februari Istanbul, Turkije

turkey-independentnewspapersphoto-web

Pelin ├ťnker, redacteur van de financi├źle redactie van het dagblad Cumhuriyet, wordt beschuldigd van een 'aanval op persoonlijke rechten' en 'smaad' vanwege artikelen die hij schreef over de Paradise Papers. Dit artikel besteedde aandacht aan bankrekeningen in Malta die zouden toebehoren aan de toenmalige minister van Economische Zaken Berat Albayrak, die schoonzoon is van president Erdo─čan. Albayrak is op nu de minister van Financi├źn van Turkije.

Lees meer...
 

─░hsan Ya┼čar, ─░shak Yasul, Mehmet Ali ├çelebi, Reyhan Hac─▒o─člu, Hicran Urun, P─▒nar Tarlak, Ramazan Sola, Nedim Demirk─▒ran en Mehmet Beyazit

21 februari Istanbul, Turkije

ozgurlukcudemokrasi

Op 29 maart 2018 deed de politie een inval in de gebouwen van de pro-Koerdische krant ├ľzg├╝rl├╝k├ž├╝ Demokrasi en drukkerij G├╝n Matbaa in Istanbul. Een vertrouweling van de regering werd op dezelfde dag als leidinggevende van de krant benoemd tot het weekblad in juni werd gesloten op basis van decreet 701.

Lees meer...
 

H├╝seyin Aykol, Zana Kaya, ─░nan K─▒z─▒lkaya en ├ę├ęn andere persoon

21 februari Istanbul, Turkije

ozgurgundem

Redacteuren, journalisten en columnisten van de inmiddels gesloten krant ├ľzg├╝r G├╝ndem verschenen naar aanleiding van verschillende aanklachten voor de rechtbank, waaronder 'het openlijk uitlokken van een misdaad', 'terroristische propaganda' of 'openlijke belediging van de regering en staatsorganen' vanwege artikelen en reportages die in de krant zijn verschenen.

Lees meer...
 

Ertu─črul Mavio─člu en ├çayan Demirel

21 februari Batman, Turkije

BakurDoc resized

Journalist Ertu─črul Mavio─člu en ├çayan Demirel, maker van de film 'Documentaire over een guerilla: Bakur', worden beschuldigd van 'terroristische propaganda'.

De documentaire Bakur, wat 'noorden' in het Koerdisch betekent, toont beelden van de viering van Newroz, het Koerdische nieuwjaar, en van een toespraak van oud-PKK-leider Abdullah ├ľcalan, die al jaren in de gevangenis zit.

Lees meer...
 

Perihan Ma─čden en ─░nan Ketenciler

21 februari Istanbul, Turkije

 cropped-icon logo freeturkeyjournalists 003

Perihan Ma─čden, columnist voor verschillende media, waaronder Taraf en P24, wordt beschuldigd van 'belediging van de president' vanwege een artikel dat in het tijdschrift Nokta in april 2016 is gepubliceerd. ─░nan Ketenciler, verslaggever van online nieuwssite T24, is ook verdachte in deze zaak, omdat hij het artikel opnieuw publiceerde.

Lees meer...
 

Rechtszaak tegen stafleden TRT

25 februari Ankara, Turkije

cropped-icon logo freeturkeyjournalists 003

42 voormalige stafleden van staatstelevisiezender TRT worden vervolgd op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' vanwege vermeende relaties met de G├╝len-beweging, waarvan de autoriteiten vermoeden dat deze achter de mislukte staatsgreep op 15 juli 2016 zit.

Lees meer...
 

┼×erife Oru├ž

26 februari Batman, Turkije

serifeoruc

┼×erife Oru├ž, een verslaggeefster van het inmiddels gesloten pro-Koerdische persagentschap Dicle (D─░HA), werd op 5 juli 2016 in Batman gearresteerd op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'.

Lees meer...
 
Pagina 1 van 2