Rportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Agenda Rechtszaken

Deze agenda is met toestemming van het International Press Institute (IPI) overgenomenSelman Keleş

2 oktober Van, Turkije

selmankeles

Selman Keleş, journalist van het per decreet gesloten persagentschap Dicle (DİHA) is gearresteerd op 30 maart 2017 op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Hij wordt beschuldigd vanwege zijn journalistieke activiteiten en foto's die hij heimelijk zou hebben genomen van het gemeentehuis in Van, een stad in het zuidoosten van Turkije.

Lees meer...
 

Ömer Çelik, Çağdaş Kaplan, Hamza Gündüz, Selman Çiçek, A. Vahap Taş, İnan Kızılkaya en Kemal Sancılı

2 oktober Diyarbakır, Turkije

dihalogoedited

Zeven journalisten en leidinggevenden van het inmiddels gesloten persagentschap DIHA worden beschuldigd van 'het kiezen van een persoon als doelwit' en 'het aanwijzen van een doelwit aan een terroristische organisatie'. Aanleiding is een artikel dat is in februari 2016 door DİHA gepubliceerd.

Lees meer...
 

Arat Dink

9 oktober Istanbul, Turkije

arat-dink

Arat Dink, redactiechef van de Turks-Armeense krant Agos, wordt beschuldigd van 'terroristische propaganda' vanwege zijn steun aan de Petitie van Academici voor Vrede, waardoor honderden academici in Turkij op basis van dezelfde aanklacht worden vervolgd. Dink is de zoon van de prominente Turks-Armeense journalist Hrant Dink, die in 2007 op straat werd doodgeschoten door de 17-jarige Ogün Samast.

Lees meer...
 

Hüseyin Aykol, Zana Kaya, İnan Kızılkaya en één andere persoon

10 oktober Istanbul, Turkije

ozgurgundem

Redacteuren, journalisten en columnisten van de inmiddels gesloten krant Özgür Gündem verschenen naar aanleiding van verschillende aanklachten voor de rechtbank, waaronder 'het openlijk uitlokken van een misdaad', 'terroristische propaganda' of 'openlijke belediging van de regering en staatsorganen' vanwege artikelen en reportages die in de krant zijn verschenen.

Lees meer...
 

Meşale Tolu en 26 andere personen

11 oktober Istanbul, Turkije

MesaleTolu

Meşale Tolu, tolk van het linkse persagentschap Etkin Haber Ajansı (ETHA), is op 5 mei 2017 gearresteerd. Zij kan tot vijftien jaar gevangenisstraf krijgen op beschuldiging van lidmaatschap van een terroristische organisatie en het maken van propaganda voor een terroristische organisatie.

Lees meer...
 

Necla Demir

11 oktober Istanbul, Turkije

neclademir resized

Necla Demir, voormalig uitgever van het dagblad Karınca, wordt beschuldigd van 'terroristische propaganda' vanwege artikelen over de Turkse militaire operaties in Afrin, Syrië. Zij kan veroordeeld worden tot een gevangenisstraf van dertien jaar.

Lees meer...
 

Semiha Şahin en Pınar Gayıp

15 oktober Istanbul, Turkije

pinargayip semihasahin

Semiha Şahin - redacteur van het persagentschap Etkin (ETHA) - en Pınar Gayıp - verslaggever van ETHA - zijn gearresteerd op 19 april 2018. Dit gebeurde nadat zij na een politie-inval in hun woningen op 13 april een week waren gedetineerd. De journalisten worden beschuldigd van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' en het 'maken van terroristische propaganda'.

Lees meer...
 

Adil Demirci

15 oktober Istanbul, Turkije

adildemirci

Adil Demirci, verslaggever van het persagentschap Etkin (ETHA), werd gearresteerd op 17 april 2018, nadat hij vier dagen in politiehechtenis had gezeten op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' en 'terroristische propaganda'. Demirci, die woonachtig is in Duitsland, werd na een politie-inval in zijn woning in Istanbul opgepakt. Hij zit nu in de Silivri-gevangenis in Istanbul.

Lees meer...
 

Mümtazer Türköne

15 oktober Istanbul, Turkije

mumtazer-turkone resized

Mümtazer Türköne, columnist van het dagblad Zaman, is gearresteerd op 5 augustus 2016 als onderdeel van een arrestatiegolf onder personen die zijn beschuldigd van het verspreiden van propaganda voor de Gülen-beweging. De Turkse regering verdenkt deze beweging ervan achter de mislukte staatsgreep van 15 juli 2016 te zitten.

Lees meer...
 

Şirin Kabakçı

15 oktober Istanbul, Turkije

sirinkabakci

Şirin Kabakçı, correspondent in Konya voor het inmiddels gesloten dagblad Zaman, is op 1 mei 2017 gearresteerd op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Zij zou vermeende banden hebben met de Gülen-beweging, de organisatie die de Turkse regering ervan beschuldigt achter de mislukte staatsgreep in 2016 te zitten.

Lees meer...
 

Beritan Canözer

16 oktober Diyarbakır, Turkije

beritan-canozer resized

Beritan Canözer, cameravrouw van het inmiddels gesloten persagentschap Jin (JINHA), is aangeklaagd wegens 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' en 'terroristische propaganda'. Aanleiding is haar verslaggeving van de gewapende conflicten en de situatie in het district Sur in de stad Diyarbakır's Sur op momenten dat onder de noodtoestand de avondklok van kracht was.

Lees meer...
 

Çiğdem Toker

17 oktober Ankara, Turkije

 

cigdemtoker

Çiğdem Toker, columnist van het onafhankelijke dagblad Cumhuriyet, wordt beschuldigd van smaad met betrekking tot de bedrijven Agrobay Seracılık (kassen) en Şenbay Madencilik (mijnbouw), die in eigendom zijn van de Bayburt Groep. Toker schreef verschillende reportages over vermeende corruptie bij het sluiten van een handelsovereenkomst tussen Turkije en Rusland waarbij drie agrarische bedrijven uit Turkije betrokken waren.

Lees meer...
 

Deniz Yücel

17 oktober Istanbul, Turkije

denizyucel

De Turkse autoriteiten arresteerden de Turkse-Duitse journalist Deniz Yücel, correspondent van het Duitse dagblad Die Welt, op 27 februari 2017. Dit gebeurde bijna twee weken nadat hij werd gedetineerd op beschuldiging van het verspreiden van propaganda voor de verboden Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK) en de Gülen-beweging, die de Turkse regering ervan verdenkt het brein te zijn achter de mislukte staatsgreep op 15 juli 201.

Lees meer...
 

İdris Yılmaz

18 oktober Van, Turkije

idrisyilmaz

Er is in februari 2018 een nieuwe aanklacht ingediend tegen journalist İdris Yılmaz op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. De meeste recente zitting vond plaats op 6 december 2018, toen hij verscheen voor het Hogere Strafgerechtshof in Van. De rechtbak verdaagde de zitting naar 3 january 2019.

Lees meer...
 

46 journalisten en medewerkers van pro-Koerdische media

22 oktober Istanbul, Turkije

kck-basın

In maart 2011 werden 32 journalisten en stafmedewerkers van verschillende media gearresteerd. Zij werden in afwachting van hun rechtszaak gedetineerd als onderdeel van een reeks politieoperaties tegen pro-Koerdische media, zoals het persagentschap Dicle (DİHA), het dagblad Özgür Gündem en Azadiya Welat. De zaak gaat om 46 verdachten en sleept zich sinds 2011 voort.

Lees meer...
 

Osman Akın

22 oktober Istanbul, Turkije

osmanakin resized

Osman Akın, Managing Editor van het dagblad van Yeni Yaşam, wordt beschuldigd van 'terroristische propaganda' vanwege verslaggeving in de krant over hongerstakingen in gevangenissen.

Lees meer...
 

Uğur Yılmaz

22 oktober Bitlis, Turkije

ugur yilmaz

Uğur Yılmaz - voormalig verslaggever van het inmiddels gesloten persagentschap Dicle (DİHA), die ook werkzaam was op de persafdeling voor de burgemeester van Batman in het zuidoosten van Turkije - werd op 17 juli 2017 gearresteerd. Hij wordt beschuldigd van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' en 'terroristische propaganda'.

Lees meer...
 

Hayri Demir

23 oktober Ankara, Turkije

hayridemir2 resized

Hayri Demir, verslaggever van het nieuwsagentschap Mezopotamya, wordt beschuldigd van 'terroristische propaganda'.

Lees meer...
 

Mehmet Baransu en Murat Şevki Çoban

24 oktober Istanbul Turkije

mehmetbaransu

Mehmet Baransu, voormalig columnist van de inmiddels gesloten krant Taraf, en voormalig hoofdredacteur Murat Şevki Çoban, worden beschuldigd van het in bezit hebben en onthullen van geheime documenten op basis van een artikel dat in 2013 is gepubliceerd. De aanklacht is ingediend na een klacht van de Nationale Veiligheidsdienst (MİT). Hierin wordt beweerd dat de journalisten in het bezit waren van geheime MİT-documenten en deze via de pers hebben onthuld. Tegen hen worden gevangenisstraffen tot 52 jaar geëist.

Lees meer...
 

Rechtszaak tegen dagblad Sözcü

28 oktober Istanbul, Turkije

sozcu edit

Het dagblad Sözcü, dat in 2007 als een onafhankelijke krant werd opgericht, stond in 2013 onder druk als onderdeel van de vervolging van publieke instituties en individuen in de nasleep van een politiek schandaal.

Lees meer...
 
Pagina 1 van 2