R÷portaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie├źn

H─▒kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R├Âportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Yusuf Karata┼č

25 december Diyarbak─▒r, Turkije

 YusufKaratas

Aangeklaagde: Yusuf Karata┼č

Mediatitel en functie: dagblad Evrensel - columnist

Aanklacht: oprichten van en leidinggeven aan een terroristische organisatie

Mogelijke strafmaat: 15 tot 22,5 jaar gevangenisstraf

Gerechtshof: Diyarbak─▒r 9e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Yusuf Karata┼č, columnist van het onafhankelijke dagblad Evrensel, is op 27 juli 2017 gearresteerd, tijdens een op Diyarbak─▒r gerichte operatie tegen het Democratische Samenleving Congres(DTK): een samenwerkingsverband van pro-Koerdische ngo's. Karata┼č wordt beschuldigd van het 'oprichten en leiding geven aan een terroristische organisatie' vanwege zijn functie bij Evrensel en zijn deelname aan DTK-activiteiten.

 

Evrensel berichtte dat onderzoekers vroegen aan Karata┼č waarom hij had deelgenomen aan protesten tegen de massamoord in 2011 in Robosk├«, waarbij 34 Koerdische burgers omkwamen tijdens een bombardement van de Turkse luchtmacht.

 

Karata┼č werd op 22 september op borgtocht vrijgelaten, nadat hij 57 dagen gedetineerd was geweest in de Diyarbak─▒r D-type Gevangenis. Tijdens de meest recente zitting op 30 mei verzocht Karata┼č om het opheffen van de juridische controle die aangeklaagden verplicht elke week naar het gerechtshof te komen om een register te ondertekenen. Het Hof besloot dat hij dit nu ├ę├ęn keer per maand kan doen.

 

Tijdens de meest recente zitting op 21 november 2018 stelde Karata┼č dat de aanklacht tegen hem politiek gemotiveerd is. De openbare aanklager eiste tussen vijftien en 22,5 jaar gevangenisstraf tegen de journalist.

 

Het Hof stelde de rechtszaak uit naar 3 april 2019. Tijdens deze zitting besloot het Hof het reisverbod tegen Karata┼č te verlengen en geluidsopnamnes die hij heeft gemaakt te analyseren.

 

Tijdens de zitting op 11 september besloot het Hof het forensische rapport over de bandopnames af te wachten. Het verzoek om het reisverbod tegen Karata┼č op te heffen, is verworpen.

 

De volgende zitting vindt plaats op 25 december 2019.