R÷portaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie├źn

H─▒kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R├Âportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Selman Kele┼č en Arif Aslan

16 januari Van, Turkije

 selmankeles

Aangeklaagden: Selman Kele┼č en Arif Aslan

Mediatitel en functie: D─░HA-persagentschap - journalisten

Aanklacht: lidmaatschap van een terroristische organisatie

Mogelijke strafmaat: ÔÇô

Gerechtshof: Van, 5e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Selman Kele┼č en Arif Aslan, journalisten van het inmiddels gesloten persagentschap Dicle (D─░HA), zijn op 30 maart 2017 gearresteerd op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Zowel Kele┼č als Aslan worden vervolgd vanwege hun journalistieke activiteiten en foto's die zij 'in het geheim' zouden hebben genomen van het gemeentehuis van Van. Deze zijn als bewijsmateriaal tijdens de rechtszaak aangevoerd.

 

Beide journalisten zijn na de eerste zitting op 21 november 2017 vrijgelaten, nadat ze bijna acht maanden in detentie hadden gezeten.

 

Tijdens de rechtszitting op 5 juni was Aslan samen met zijn advocaten aanwezig, terwijl Kele┼č niet voor de rechtbank verscheen. Het Hof vaardigde een arrestatiebevel tegen Kele┼č uit vanwege een afzonderlijk onderzoek dat kort geleden is geopend in de provincie Erzurum.

 

Tijdens de vijfde zitting op 15 oktober 2018 legden de advocaten van de journalisten hun initi├źle verklaringen opnieuw af. Het Hof stelde de zitting uit tot 21 maart, zodat nog ontbrekende documenten aan het dossier kunnen worden toegevoegd.

 

Tijdens de zevende zitting op 5 september 2019 was Aslan samen met zijn advocaten aanwezig. Kele┼č heeft het land ontvlucht. De advocaten van Aslan verzochten de rechtbank het dossier van Kele┼č en Aslan van elkaar te scheiden.

 

De volgende zitting vindt plaats op 16 januari 2020.