Rportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Çağdaş Erdoğan

5 september Istanbul, Turkije

cagdaserdogan

Aangeklaagde: Çağdaş Erdoğan

Mediatitel en functie: 140 Journos fotojournalisten

Aanklacht: lidmaatschap van een terroristische organisatie en het maken van terroristische propaganda

Mogelijke strafmaat:

Gerechtshof: Istanbul 33ste Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Çağdaş Erdoğan - fotojournalist en video-producer voor verschillende internationale pers- en foto-agentschappen, waaronder AP, AFP en Getty Images, de New York Times en de Guardian - is op 13 september 13 2017 gearresteerd. Çağdaş is opgepakt, omdat hij op 2 september in het district Kadıköy in Istanbul een locatie van de Nationale Veiligheidsdienst (MİT) zou hebben gefotografeerd.

 

De aanklacht, die 37 pagina's telt, werd op 25 november door de rechtbank in behandeling genomen. Erdoğan wordt beschuldigd van 'lidmaatschap van de terreurorganisaties of PKK/KCK' en van het 'maken van terroristische propaganda'. Zijn website, foto's, documentaires en social media posts zijn aangevoerd als bewijsmateriaal.

 

Erdoğan werd vrijgelaten na de eerste zitting op 13 februari 2018, nadat hij zes maanden in detentie had gezeten. Tijdens de meest recente zitting op 1 juni werd het reisverbod dat Erdoğan was opgelegd, opgeheven.

 

Tijdens de derde rechtszitting op 2 november 2018 verzocht het Hof het Algemene Commando van de Gendarmerie om aanvullende documenten.

 

Tijdens de zitting op 26 maart 2019 besloot het Hof meer tijd te reserveren om het expertiserapport dat aan het gerechtelijk dossier is toegevoegd te bestuderen. De zitting werd uitgesteld naar 7 mei. De openbare aanklager verzocht de rechtbank toen om vrijspraak van de beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' en de journalist in plaats hiervan te veroordelen voor 'terroristische propaganda'.

 

Bij de vorige zitting op 13 juni was Erdoğan niet aanwezig, maar werd hij vertegenwoordigd door zijn advocaten. Vanwege wijzigingen in het juridische team dat hem bijstaat, vroeg de verdediging de rechtbank om extra tijd. Het Hof willigde dit verzoek in en stelde de rechtszitting uit tot 5 september 2019.