R÷portaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie├źn

H─▒kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R├Âportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Me┼čale Tolu en 26 andere personen

11 oktober Istanbul, Turkije

 MesaleTolu

Aangeklaagden: Me┼čale Tolu en en 26 andere personen

Mediatitel en functie: persagentschap ETHA - journalist, tolk

Aanklacht: maken van terroristische propaganda, lidmaatschap van een terroristische organisatie

Mogelijke strafmaat: oplopend tot vijftien jaar gevangenisstraf

Gerechtshof: Istanbul 29ste Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Me┼čale Tolu, journaliste en tolk van het linkse persagentschap Etkin Haber Ajans─▒ (ETHA), is op 5 mei 2017 gearresteerd. Zij kan tot vijftien jaar gevangenisstraf krijgen op beschuldiging van lidmaatschap van een terroristische organisatie en het maken van propaganda voor een terroristische organisatie. Tolu is in Duitsland uit Turkse ouders geboren. Ze werd in 2007 Duits staatsburger en deed hierbij afstand deed van haar Turkse paspoort. Tolu is op 30 april 2017 in Turkije in hechtenis genomen tijdens een reeks acties tegen socialistische organisaties in Turkije. In december werd ze na de tweede zitting samen met vijf andere personen vrijgelaten, nadat zij acht maanden gedetineerd waren geweest.

 

Tolu wordt naar verluidt beschuldigd van banden met de verboden Marxistisch-Leninistische Communistische Partij (MLKP). Na de zitting op 26 april zijn de dossiers van Tolu en achttien andere aangeklaagden samengevoegd met het dossier van negen andere verdachten. Alle aangeklaagden verzochten om vrijspraak en om opheffing van juridische controles en een reisverbod dat hen is opgelegd.

 

Tijdens de zitting op 20 augustus 2018 werd het reisverbod opgeheven. Tot die tijd verbleef Me┼čale Tolu met haar kind in Turkije, die op een basisschool in Duitsland zit en hierdoor langdurig niet naar school kon gaan.

 

Tijdens de laatste zitting op 16 oktober 2018 werd het reisverbod dat aan Tolu's echtgenoot was opgelegd eveneens opgeheven. Hierna keerden Tolu en haar gezin terug naar Duitsland, hoewel zij nog regelmatig naar Turkije afreist om rechtszittingen te kunnen bijwonen.

 

Bij de achtste zitting op 10 januari 2019 was Tolu niet aanwezig. Het Hof besloot een anonieme getuigenis af te wachten en stelde de zitting uit naar 23 mei. Tijdens de zitting kon deze getuige, op wiens verklaringen de hele rechtszaak is gebaseerd, om de technologische redenen niet gehoord worden.

 

De volgende zitting vindt plaats op 11 oktober 2019.