R÷portaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie├źn

H─▒kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R├Âportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Erol ├ľndero─člu, ┼×ebnem Korur Fincanc─▒ en Ahmet Nesin

17 juli Istanbul, Turkije

Turkey-Erol-├╗nderoĂĺlu-ebnem-Fincanc-Ahmet-Nesin-arrest-journalists-20062016-web

Aangeklaagden: Erol ├ľndero─člu, ┼×ebnem Korur Fincanc─▒ en Ahmet Nesin

Mediatitel en functie: vertegenwoordiger van Reporters Without Borders (RSF), journalist/schrijver en mensenrechtenactivist

Aanklacht: terroristische propaganda, publiekelijk uitlokken tot een misdaad en het prijzen van misdaad en criminelen

Mogelijke strafmaat: verschillende gevangenisstraffen, van twee jaar tot veertien jaar en zes maanden

Gerechtshof: Istanbul 23ste Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Erol ├ľndero─člu, ┼×ebnem Korur Fincanc─▒ en Ahmet Nesin worden beschuldigd van het 'maken van terroristische propaganda', nadat zij optraden als tijdelijk hoofdredacteur als onderdeel van een solidariteitscampagne voor de inmiddels gesloten pro-Koerdische krant ├ľzg├╝r G├╝ndem.

 

Erol ├ľndero─člu - vertegenwoordiger in Turkije van Reporters Without Borders - ┼×ebnem Korur Fincanc─▒ - hoofd van de Stichting voor de Mensenrechten in Turkije (T─░VH) - en Ahmet Nesin - schrijver en journalist - werden op 20 juni 2016 na een gerechtelijke uitspraak gevangengezet. ├ľndero─člu en Fincanc─▒ werden op 30 juni vrijgelaten, nadat zij tien dagen gedetineerd waren geweest. Nesin kwam op 1 juli vrij.

 

Het drietal kan een gevangenisstraf krijgen vari├źrend van twee jaar tot veertien jaar en zes maanden. De zevende zitting vond plaats op op oktober 2018. Het Hof besloot de uitvaardiging van een arrestatiebevel voor Nesin, die niet in het land is, af te wachten. Ook is de rechtbank in afwachting van de vertaling in het Frans naar het Turks van bepaalde documenten.

 

Tijdens de achtste zitting op 28 januari 2019 trok het Hof het arrestatiebevel tegen Nesin in, nadat zijn verklaring voor zijn verdediging was ingediend. Deze verklaring is doorgestuurd naar de openbare aanklager.

 

Tijdens de zitting op 27 februari handhaafde de openbare aanklager zijn eis om het drietal een gevangenisstraf van 7,5 jaar op te leggen. Het Hof schortte de rechtszaak op tot 15 april zodat hun advocaten de verdediging kunnen voorbereiden.

 

De zitting op 15 april  is om dezelfde redenen wederom uitgesteld. Het Hof willigde ook het verzoek van de advoaat van ├ľndero─člu in en stelde hem vrij om bij de volgende zitting aanwezig te zijn. 

 

De volgende zitting vindt plaats op 17 juli 2019.

 

Lees ook: 14,5 jaar gevangenisstraf ge├źist tegen Erol ├ľndero─člu