R鞿ortaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie禱n

H覺kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R繹portaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Kaz覺m K覺z覺l en 23 andere personen

19 juni Izmir, Turkije

 kazimkizil

Aangeklaagden: Kaz覺m K覺z覺l en 23 andere personen

Mediatitel en functie: freelance journalist en documentairemaker

Aanklacht: belediging van de president, schending van de wet op bijeenkomsten en demonstraties

Mogelijke strafmaat:

Gerechtshof: Izmir 33ste Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Kaz覺m K覺z覺l, een freelance journalist en documentairemaker, is gedetineerd op 17 april 17 2017 terwijl hij opnames maakten tijdens protesten die volgden een dag na het referendum over een presidentieel systeem in Turkije. Hij wordt beschuldigd van 'belediging van de president' in eerdere posts op social media.

 

Als lid van de Turkse Journalisten Vakbond (TGS) beschikt K覺z覺l over een gele perskaart, wat het mogelijk maakt verslag te doen en opnames te maken van de protesten. Toch detineerde de politie hem samen met 23 andere personen, onder wie een aantal studenten. Zij worden beschuldigd van 'schending van de wet op bijeenkomsten en demonstraties' als onderdeel van de noodtoestand, die sinds juli 2016 van kracht is.

 

K覺z覺l is op 20 juli 2017 op borgtocht vrijgelaten, nadat hij drie maanden was gedetineerd. Tijdens de vorige rechtszitting op 1 oktober verzochten zijn advocaten om de vervanging van een medewerker die het dossier van K覺z覺l in behandeling heeft, omdat deze persoon partijdig zou zijn. Zo zou hij de verdachten hebben omschreven als 'leden van een terroristische organisatie'. Het gerechtshof besloot het verzoek van de advocaten in behandeling te nemen en heeft de rechtszaak tot 19 december 2018 uitgesteld.

 

 

Tijdens de meest recente zitting op 18 maart 2019 betoogde de advocaat van K覺z覺l dat het rapport van de juridische expert onvoldoende bewijsmateriaal bevat om de schuld van zijn client onomstotelijk vast te stellen. Hij vroeg om zijn onmiddellijke vrijlating

 

De definitieve uitspraak in de rechtszaak tegen K覺z覺l volgt naar verwachting op 19 juni 2019.