R鞿ortaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie禱n

H覺kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R繹portaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

ar覺 Sar覺

 

19 maart Istanbul, Turkije

 turkey-independentnewspapersphoto-web

Aangeklaagde: ar覺 Sar覺

Mediatitel en functie: dagblad Evrensel - redacteur

Aanklacht: belediging en smaad

Mogelijke strafmaat: tot zes jaar gevangenisstraf

Gerechtshof: Bak覺rk繹y 2e Strafgerechtshof, Istanbul

 

Achtergrond
ar覺 Sar覺, politiek redacteur van het dagblad Evrensel, wordt beschuldigd van 'belediging en smaad' op basis van twee artikelen die op 8 en 9 november 2017 in Evrensel zijn gepubliceerd. Sar覺 kan hiervoor een gevangenisstraf van zes jaar krijgen.

 

De artikelen, getiteld 'Paradise Papers', zijn door de openbaar aanklager als bewijsmateriaal gepresenteerd en gaan over de vermeende offshore bankrekeningen van toenmalig energieminister Berat Albayrak, die ook schoonzoon is van president Erdogan, en zijn broer Serhat Albayrak.

 

De zaak is 矇矇n van vele andere aanklachten die zijn ingediend en is gebaseerd op een klacht van de Albayrak-broers over verschillende media. Tijdens de tweede zitting op 13 juni stelde de aanklager dat de publicatie over hetzelfde onderwerp in twee dagen heeft bijgedragen aan het 'cre禱ren van een perceptie'. Sar覺 reageerde hierop door te benadrukken dat dit in journalistieke termen een 'follow-up' is, geen misdaad.

 

De rechtszaak werd uitgesteld tot 28 november 2018, omdat de rechter met verlof ging. Tijdens deze zitting is een nieuwe rechter benoemd. De advocaat van Sar覺 verzocht de rechtbank om extra tijd om de zaak voor te bereiden en kreeg hiervoor toestemming. Deze tijd wordt benut om een schriftelijke verklaring op te stellen en een vertaling van de documenten waarin de zaak over de Paradise Papers wordt samengevat.

 

De vijfde rechtszitting vond plaats op 19 februari 2019. Het Hof stelde de zitting uit tot 19 maart 2019.