R÷portaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie├źn

H─▒kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R├Âportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

┼×irin Kabak├ž─▒

20 februari Istanbul, Turkije

sirinkabakci

Aangeklaagde: ┼×irin Kabak├ž─▒

Mediatitel en functie: dagblad Zaman - correspondent

Aanklacht: lidmaatschap van een terroristische organisatie

Mogelijke strafmaat: ÔÇô

Gerechtshof: Istanbul 35ste Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
┼×irin Kabak├ž─▒, correspondent in Konya voor het inmiddels gesloten dagblad Zaman, is op 1 mei 2017 gearresteerd op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Hij zou banden hebben met de G├╝len-beweging, de organisatie die de Turkse regering ervan beschuldigt achter de mislukte staatsgreep in 2016 te zitten.

 

Kabak├ž─▒ zat in afwachting van zijnrechtszaak al bijna veertien maanden in detentie in de gevangenis van Konya en verscheen op 19 juni voor het eerst voor de rechtbank. Er werd een verbinding met de rechtszaal gelegd via SEGB─░S, het juridische video conferencing-systeem van Turkije.

 

Tijdens de zitting zijn telefoongesprekken van Kabak├ž─▒ met personen, de op basis van vergelijkbare beschuldigingen zijn aangeklaagd, en gegevens waaruit blijkt dat hij werkzaam was voor Zaman als bewijsmateriaal ingezet. Dit gold ook voor bezoeken aan het buitenland en zijn deelname aan protesten tegen de gevangennam evan Zaman-journalisten en -leidinggevenden. Hij wordt ook beschuldigd van het gebruik van ByLock, een versleutelde communicatie-app die zou worden gebruikt door volgelingen van G├╝len. Hij heeft deze beweringen van de hand gewezen.

 

Tijdens de zitting op 9 oktober verzocht het Hof om meer informatie over de identiteit van de informant die een brief naar de politie schreef en hierin de journalist beschuldigde. Kabak├ž─▒ werd op 26 december 2018 vrijgelaten. Hierbij nam de rechtbank de tijd dat hij in detentie heeft gezeten in overweging. 

 

Tijdens de zitting op 2 juli 2019 verzocht Kabak├ž─▒ de rechtbank om meer tijd om kennis te nemen van de getuigenverklaring die tegen hem is afgelegd om hierop een reactie voor te bereiden. Het Hof stelde de zitting uit tot 15 oktober. Tijdens deze zitting is deze getuigenis aan het Hof overhandigd. Hierin stelt de getuige dat hij Kabak├ž─▒ kent van de inmiddels gesloten krant Zaman, maar niet op de hoogte is van zijn vermeende banden met de G├╝len-beweging. De rechtbank besloot de dossiers door te sturen naar de openbare aanklager voor zijn defintieve oordeel over de zaak.

 

Tijdens de zitting op 3 december maakte de openbare aanklager zijn oordeel over de zaak bekend en eiste hij dat Kabak├ž─▒ wordt bestraft op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. De advocaat van Kabak├ž─▒ vroeg het Hof om extra tijd om zijn verdediging te kunnen voorbereiden. De rechtbank willigde dit verzoek in.

 

De volgende zitting vindt plaats op 20 februari 2020.