Rportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Ziya Ataman

24 september juli Istanbul, Turkije

ziyaataman

Aangeklaagde: Ziya Ataman

Mediatitel en functie: Özgür Gündem en DİHA-persagentschap - distributeur, verslaggever

Status: in gevangenschap

Locatie: M-type Streng Beveiligde Gevangenis in Van

Aanklacht: maken van terroristische propaganda

Mogelijke strafmaat:

Gerechtshof: Şırnak 1e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Ziya Ataman, verslaggever van het persbureau Dicle (DİHA), is op 11 april 2016 gearresteerd op beschuldiging van het 'maken van terroristische propaganda'. De politie detineerde Ataman nadat hij deelnam aan een protest in de stad Van, in het zuidoosten van Turkije. Ataman, die eerder werkzaam was als distributeur van de inmiddels gesloten krant Özgür Gündem, ging hierna aan de slag als verslaggever van DİHA waar hij slechts zeven maanden werkte.

 

De aanklacht werd in december 2017 ingediend, twintig maanden nadat Ataman voor het eerst was gedetineerd. Een getuigenverklaring, waarin werd gesteld dat Ataman had deelgenomen aan één van de aanvallen die de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) op de stad Van had uitgevoerd, lag mede aan de basis hiervan. De getuige, een familielid van Ataman, diende later officieel bezwaar in tegen zijn verklaring, omdat hij deze onder dwang van marteling zou hebben ondertekend. De autoriteiten legden dit terzijde.

 

Ataman verscheen voor het eerst voor de rechtbank op 2 maart 2018, nadat hij bijna twee jaar in detentie had gezeten. Tijdens de tweede zitting was de journalist niet in staat een verklaring af te leggen vanwege technische problemen bij het maken van een verbinding tussen de rechtbank en zijn gevangeniscel met behulp van SEGBIS, het juridische video conferencing-systeem van Turkije. Het Hof verwierp zijn verzoek tot vrijlating.

 

Ataman volgde de zitting op 7 augustus opnieuw vanuit zijn gevangeniscel via een verbinding met SEGBİS. Zijn advocaten vroegen de rechtbank of een onderzoek is ingesteld naar de bewering dat getuigenissen onder dwang van marteling zijn afgelegd. De openbare aanklager meldde dat dit onderzoek niet is ingesteld en vroeg de rechtbank de detentie van de journalist te verlengen. Het Hof willigde dit verzoek in en stelde de zitting uit naar 26 oktober 2018.

 

Tijdens de zitting op 7 augustus 2018 woonde Ataman zijn recchtszaak opnieuw vanuit zijn gevangeniscel bij via SEGBİS. Zijn advocaten vroegen het Hof of een onderzoek is ingesteld naar beweringen dat de verklaring van een getuige onder dwang van marteling zou zijn afgelegd. De openbare aanklager zei dat hiernaar geen onderzoek is ingesteld en verzocht om verlenging van de detentie van Ataman.

 

Tijdens de vijfde rechtszitting op 17 januari 2019 was Ataman opnieuw getuige van de rechtszaak via SEGBİS. Eén van de getuigen, die ook is gedetineerd vanwege een andeer zaak, verklaarde dat de getuigenverklarinf die hij heeft ondertekend onder dwang van marteling is afgelegd.

 

De ziiting op 26 maart woonde Ataman opnieuw vanuit zijn gevangeniscel via SEGBİS bij. Ataman, die naar verluidt op 1 maart in hongerstaking zou zijn gegaan, wilde zijn verklaring in het Koerdisch afleggen. Het Hof vroeg Ataman bij de volgende rechtszitting een tolk in te schakelen. De zitting werd uitgesteld naar 28 mei. Naar verwachting zou de definitieve strafeis bekend worden op 28 mei, maar de zitting werd uitgesteld naar 4 juli 2019. Tijdens deze zitting was Ataman opnieuw niet aanwezig. Ook kon hij  zinj verklaring niet in het Koerdicsh afleggen, omdat er geen tolk beschikbaar was.

 

De aankllager eiste verschillende gevangenistraffen tegen de journalist, waaronder een levenslange gevangenisstraf. Het Hof besloot zijn detentie te verlengen.

 

De volgende zitting vindt plaats op 24 september 24 2019.

 

Ataman zit op dit moment in een gevangenis van het M-type in de stad Van, in het zuidoosten van Turkije.