Rportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Berzan Güneş

5 november Iğdır, Turkey

berzangunes

Aangeklaagde: Berzan Güneş

Mediatitel en functie: nieuwsagentschap Mezopotamya - verslaggever

Status: in gevangenschap

Locatie: Şırnak T-type Prison

Aanklacht: maken van terroristische propaganda

Mogelijke strafmaat:

Gerechtshof: Iğdır High Criminal Court

 

Achtergrond
Berzan Güneş, verslaggever van het nieuwsagentschap Mezopotamya, is op 11 juni 2018 gearresteerd in de provincie Şırnak, in het zuidoosten van Turkije. Güneş was onderweg naar de stad voor een opdracht, toen de politie hem oppakte op beschuldiging van het 'maken van terroristische propaganda'.

 

In de aanklacht worden zijn social media posts van foto's en artikelen die zijn gerelateerd aan de Koerdische regio's in Turkije en Syrië als bewijsmateriaal opgevoerd. De foto's bij de artikelen zijn onder meer beelden van vlaggen en symbolen van de verzetsgroeperingen YPG en YPJ. Hiervan wordt beweerd dat zij banden hebben met de verboden Arbeiders Partij van Koerdistan (PKK). Onder het bewijsmateriaal bevinden zich ook vijf boeken die zijn aangetroffen in de woning van Güneş. Deze boeken zouden zijn gesponsord door de PKK en KCK.

 

De eerste zitting vond plaats op 7 augustus 2018. Güneş verscheen niet in persoon, maar legde via het video conferencing-systeem SEGBIS een verklaring af vanuit de gevangenis in Şırnak. Tijdens de zitting vroeg de rechter hem of hij wilde dat zijn straf voor een periode van vijf jaar zou worden opgeschort in plaats van een mogelijke vrijlating af te wachten. Güneş verwierp dit aanbod. "In mijn werkzaamheden als journalist zou ik hierdoor belemmerd door toekomstige rechtszaken. Ik ben een journalist. Alle social media posts die onderdeel zijn van de aanklacht zijn in feite nieuwsartikelen of quotes van nieuwsberichten", aldus Güneş. "Ik heb gebruikgemaakt van mijn grondwettelijke recht op de vrijheid van meningsuiting."

 

Güneş werd na de zitting op 7 augustus vrijgelaten.

 

Tijdens de meest recente zitting op 4 september heeft het gerechtshof in Iğdır verzocht om de zaak samen te voegen met een ander gerechtelijk dossier van het Anadolu 2e Hoger Stragerechtshof in Istanbu. De zitting werd uitgesteld tot 16 oktober 2018.

 

op 28 mei vond de zestiende rechtszitting plaats in İstanbul. Het Hof verzocht de Openbare Aanklager zijn requisitoir voor te bereiden en stelde de zitting uit naar 8 oktober 2019.

 

Tijdens de zitting op 8 oktober verzocht de openbare aanklager de rechtbank Güneş op basis van beide aanklachten te veroordelen. De advocaten van Güneş vroegen om extra tijd om hun verdediging voor te kunnen bereiden.

 

De volgende zitting vindt plaats op 5 november 2019.