R÷portaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie├źn

H─▒kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R├Âportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Havva Cu┼čtan en ─░sminaz Temel

26 november Istanbul

havva ismina gimp

Aangeklaagden: Havva Cu┼čtan en ─░sminaz Temel

Mediatitel en functie: persagentschap ETHA - journalisten

Status: in gevangenschap

Locatie: ÔÇô

Aanklacht: lidmaatschap van een terroristische organisatie, het vervaardigen van terroristische propaganda

Mogelijke strafmaat: ÔÇô

Gerechtshof: Istanbul 27ste Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
─░sminaz Temel, redacteur van het Etkin Persagentschap (ETHA), is op 19 oktober 2017 na een politie-inval samen met collega Havva Cu┼čtan, verslaggever van ETHA, gedetineerd. Zij worden beschuldigd van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Het gerechtshof beval hun offici├źle arrestatie op 25 oktober 2017. Temel en Cu┼čtan bevonden zich onder dertien personen die zijn gearresteerd vanwege vermeende banden met de Marxistisch-Leninistische politieke partij 'Ezilenlerin Sosyalist Partisi' (Socialistische Partij van de Onderdrukten). Hun nieuwsberichten en social media posts, evenals begrafenissen die zij hebben bijgewoond, worden als bewijsmateriaal tegen hen gebruikt.

 

Boeken van Abdullah ├ľcalan, de gevangen leider van de verboden Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK), zijn toegevoegd aan het dossier als bewijsmateriaal tegen Havva Cu┼čtan.

 

Aanvankelijk werd een rechtszaak tegen 23 personen voorbereid, van wie zich 13 personen in detentie bevinden in afwachting van hun rechtszaak.

 

De eerste zitting vond plaats op 16 en 17 juli 2018. Toen bevonden Cu┼čtan en Temel zich bijna negen maanden in detentie. Cu┼čtan kwam op vrije voeten. Tijdens de meest recente zitting op 14 februari 2019 kwam ook Temel op borgtocht vrij, maar werd wel een reisverbod uitgevaardigd.

 

Tijdens de zitting op 24 april 2019 weigerde het Hof dit reisverbod op te heffen.

 

Tijdens de zesde zitting op 3 september 2019 gelastte de rechtbank dat de anonieme getuigen bij de volgende zitting aanwezig moeten zijn zodat zij hun verklaringen kan afnemen. het verzoek om het reisverbod tegen de journalisten op te heffen, is opnieuw verworpen.

 

De volgende zitting vindt plaats op 26 november 2019.