Rportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Hayri Demir, Sibel Hürtaş en negen andere personen

 

3 december Ankara, Turkije

hurtas demir resized

Aangeklaagden: Hayri Demir, Sibel Hürtaş, Barış Ceyhan en acht andere personen

Mediatitel en functie: Mezopotamya News Agency, Artı TV en het dagblad Özgürlükçü Demokrasi - verslaggevers, correspondent

Status: in gevangenschap (vet gedrukte naam)

Aanklacht: het aanzetten tot haat en verdeeldheid, propaganda voor een terroristische organisatie door middel van publicaties

Mogelijke strafmaat: tien jaar en zes maanden

Gerechtshof: Ankara 15e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Sibel Hürtaş, correspondent in Ankara voor Artı Tv, en Hayri Demir, verslaggever van het nieuwsagentschap Mezopotamya, zijn aangeklaagd op beschuldiging van het 'aanzetten tot haat en verdeeldheid' en het bedrijven van 'terroristische propaganda via de media'.

 

De openbare aanklager heeft een gevangenisstraf geëist die kan oplopen tot tien jaar en zes maanden. Hij diende zijn aanklacht tegen beide journalisten samen in met de dossiers van tien andere gedaagden, vanwege hun verslaggeving en posts op social media over een Turkse militaire operatie in Afrin, Syrië. Beide journalisten zijn eind januari 2018 in hechtenis genomen in relatie tot deze zaak en zijn na vier dagen op borgtocht vrijgelaten.

 

De interviews van Hürtaş met de voormalige parlementariërs Osman Baydemir van de pro-Koerdische HDP en Ahmet Faruk Ünsal van regeringspartij AKP zijn als bewijsmateriaal in de aanklacht opgenomen. Het 5e Hogere Strafgerechtshof in Diyarbakır veroordeelde Demir op 29 mei 2018 tot één jaar, zes maanden en 22 dagen vanwege 'propaganda voor een terroristische organisatie via de social media'. De straf is vervolgens opgeschort.

 

Barış Ceyhan, medewerker van het dagblad Özgürlükçü Demokrasi, werd gearresteerd op 31 januari 2018 vanwege zijn posts op social media over de militaire operaties van het Turkse leger in Afrin. Ceyhan wordt beschuldigd van 'terroristische propaganda' en 'het aanzetten tot haat en verdeeldheid' in dezelfde zaak als Sibel Hürtaş en Hari Demir. Hij zit op dit moment in in afwachting van zijn rechtszaak in detentie in de Sincan-gevangenis in Ankara.

 

Na de zitting op 22 november 2018 verzochten de advocaten van de journalisten om extra tijd om documenten te kunnen inzien die kort geleden zijn overhandigd aan de openbare aanklager.

 

Tijdens de zitting op 27 maart 2019 vroeg het Hof toestemming aan het Ministerie van Justitie om de journalisten Demir en Hürtaş op basis van een afzonderlijk aanklacht - 'belediging van de Turkse staat en haar instituties' - te berechten. Het gerechtelijke onderzoek is gestaakt in afwachting van deze toestemming

 

De gerechtelijke vervolging op beschuldiging van 'terroristische propaganda' worden voortgezet.

 

Tijdens de zitting op 3 juli verwierp het Hof het verzoek van de advocaten om het reisverbod tegen de journalisten op te heffen.

 

De volgende zitting vindt plaats op 3 december 2019.