R÷portaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie├źn

H─▒kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R├Âportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Mehmet G├╝ndem

 

9 juli Istanbul, Turkije

MehmetGundem

Aangeklaagde: Mehmet G├╝ndem

Mediatitel en functie: Zaman en Milliyet, columnist en schrijver

Status: in gevangenschap

Locatie: Silivri-gevangenis, Istanbul

Aanklacht: lidmaatschap van een terroristische organisatie

Mogelijke strafmaat: 7,5 tot 15 jaar gevangenisstraf

Gerechtshof: Istanbul, 25e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Mehmet G├╝ndem, in het verleden werkzaam voor verschillende media, waaronder het inmiddels gesloten dagblad Zaman, de kranten Terc├╝man, Yeni ┼×afak en Milliyet en TRT Haber, is gearresteerd op 9 november 2017. Dit gebeurde als onderdeel van een operatie tegen de Stichting van Journalisten en Schrijvers (GYV), die eerder bij decreet werd gesloten.

 

GYV was een organisatie die banden zou hebben met de G├╝len-beweging, waarvan de Turkse autoriteiten vermoeden dat deze achter de mislukte staatsgreep op 15 juli 2016 zit. G├╝ndem wordt beschuldigd van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Dit geldt ook voor twee andere journalisten, Behram K─▒l─▒├ž en Nuh G├Ân├╝lta┼č, die als gevolg van dezelfde operatie tegen GYV in afwachting van hun rechtszaak gedetineerd zijn.

 

G├╝ndem verscheen voor het eerst op 14 augustus 2018 voor de rechtbank, nadat hij tien maanden in detentie had gezeten. Hij wordt ervan beschuldigd gebruik te hebben gemaakt van ByLock: een versleutelde communicatie-app voor de mobiele telefoon. Hiervan wordt beweerd dat deze wordt gebruikt door volgelingen van G├╝len.

 

Tijdens de zitting vroegen de advocaten van G├╝ndem om inzage in het politierapport om te achterhalen of hierin melding wordt gemaakt van de vondst van een ByLock-applicatie op zijn telefoon. Het Hof heeft gevraagd dit rapport tijdens de volgende zitting te presenteren.

 

Tijdens de vijfde rechtszitting op 8 mei besloot het Hof de detentie van G├╝ndem te verlengen en stelde de rechtszaak uit naar 29 mei 2019.

 

De volgende zitting vindt plaats op 9 juli 2019.