Röportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Kibriye Evren

 

12 november Diyarbakır, Turkije

kibriye evren

Aangeklaagde: Kibriye Evren

Mediatitel en functie: persagentschap Jinha, journalist

Status: in gevangenschap

Locatie: Diyarbakır

Aanklacht: lidmaatschap van een terroristische organisatie, terroristische propaganda

Mogelijke strafmaat: tot 22 jaar gevangenisstraf

Gerechtshof: Diyarbakır, 5e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Kibriye Evren, verslaggeefster van het persagentschap Jinha, werd gearresteerd op 11 oktober 2018 op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' en 'terroristische propaganda'. De politie nam tijdens verschillende operaties op 9 oktober 23 personen in hechtenis, onder wie Koerdische politici en journaliste Evren. Terwijl Evren en twee andere personen na twee dagen werden gearresteerd op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' werd de rest vrijgelaten.

 

De aanklacht maakt melding van Evrens buitenlandse reizen, posts op social media en haar aanwezigheid tijdens bijeenkomsten van Koerdische vrouwengroepen, zoals het Congres voor Vrije Vrouwen (Kongreya Jinên Azad). Van de aanklacht maken ook anonieme getuigenverklaringen deel uit.

 

Evrens tweets, zoals "Jinha kan het zwijgen niet worden opgelegd" en een retweet van een bericht dat is geplaatst door de bekende journalist Hasan Cemal over een bomaanslag in Turkije met de tekst "Bommen explodeerden, vele jonge mensen kwamen om het leven", worden door de aanklager als bewijsmateriaal opgevoerd.

 

Jinha was het eerste vrouwelijke persagentschap in Turkije dat per decreet werd gesloten tijdens de noodtoestand die in juli 2018 is opgeheven.

 

De eerste zitting vond plaats op 6 december 2018, waarbij de openbare aanklager 22 jaar gevangenisstraf tegen Evren eiste. De rechtszaak werd uitgesteld naar 10 januari 2019 en de detentie van Evren verlengd.

 

Tijdens de tweede rechtszitting op 10 januari woonde Evren de rechtszaak bij via het juridische video-conferencing systeem dat bekendstaat onder het acroniem SEGBIS. Ze wees alle beschuldigingen van de hand. Het Hof stelde de rechtszaak uit tot 16 april. Tijdens deze zitting besloot het Hof dat de openbare aanklager zijn requisitoir moet uitspreken in de aanwezigheid van Evren. Haar detentie werd verlengd.

 

Tijdens de zitting op 7 mei verzocht het Hof om een kopie van een ander dossier waarin Evren als verdachte wordt genoemd.

 

Tijdens de zitting op 18 juli verzocht de aanklager de rechtbank opnieuw de detentie van Evren te verlengen. Het Hof willigde dit verzoek in.

 

Tijdens de zitting op 24 september informeerde de rechtbank naar andere gerechtelijke procedures tegen Evren bij rechtbanken in Ankara, Şanlıurfa en Mersin. Het Hof stelde de rechtzaak uit naar 12 november 2019 en verlengde de detentie van Evren.