R鞿ortaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie禱n

H覺kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R繹portaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Uur Y覺lmaz

22 oktober Bitlis, Turkije

ugur yilmaz

Aangeklaagde: Uur Y覺lmaz

Mediatitel en functie: persagentschap Dicle (DIHA), fotojournalist

Status: in gevangenschap

Locatie: Elaz覺, No. 2 Gesloten Gevangenis

Aanklacht: lidmaatschap van een terroristische organisatie, terroristische propaganda

Mogelijke strafmaat: 9,5 tot 25 jaar gevangenisstraf

Gerechtshof: Bitlis, 2e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Uur Y覺lmaz - voormalig verslaggever van het inmiddels gesloten persagentschap Dicle (D襤HA), die ook werkzaam was op de persafdeling voor de burgemeester van Batman in het zuidoosten van Turkije - werd op 17 juli 2017 gearresteerd. Hij wordt beschuldigd van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' en 'terroristische propaganda'.

 

In de aanklacht wordt verwezen naar de deelname van Y覺lmaz aan verschillende protestbijeenkomsten, door hem genomen foto's en anonieme getuigenverklaringen. De eerste rechtszitting vond plaats op 16 oktober 2018. Hij zat op dat moment zestien maanden in detentie.

 

Y覺lmaz woonde de rechtszaak vanuit zijn gevangeniscel in de provincie Elaz覺 bij via het juridische conferencing-systeem dat bekendstaat onder het acroniem SEGB襤S. Vanwege technische problemen werd de zitting enige tijd opgeschort en in de middag hervat.

 

Volgens anonieme getuigenverklaringen zouden verschillende journalisten pakjes hebben afgeleverd aan een terroriste organisatie. Y覺lmaz verzocht de rechtbank de getuigen opnieuw in de rechtszaal te horen. Een anonieme getuige nam deel aan de zitting via SEGB襤S en verwierp de verklaring die hij eerder had afgelegd. Hij stelde dat hij "de journalist niet kent en de verklaring onder invloed van drugs heeft afgelegd".

 

Na deze verklaring verzochten de advocaten van Y覺lmaz om vrijlating. Het gerechtshof gelastte de verlenging van zijn detentie en stelde de zitting uit tot 11 december 2018. Tijdens deze zitting besloot het Hof de anonieme getuigenis alsnog aan het dossier toe te voegen. Tijdens de zitting op 12 februari besloot het Hof de detentie vanY覺lmaz te verlengen.

 

Tijdens de zitting op 7 mei besloot de rechtbank een reactie van het Forensisch Medisch Instituut op haar brief af te wachten en stelde de zitting uit naar 18 juli 2019. Tijdens deze zitting is het gerechtelijk dossier doorgestuur naar het kantoor van de openbare aanklager voor een laatste beoordeling.

 

Tijdens de ziiting op 18 juli is het gerechtelijk dossier naar het kantoor van de openbare aanklager gestuurd voor een laatste beoordeling. De rechtszaak werd uitgesteld tot 29 august 29 2019.

 

In de tussentijd is de openbare aanklager vervangen. Het Hof stelde de zitting uit tot 22 oktober.