Röportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Fatih Polat

 

14 november Istanbul, Turkije

fatihpolat resized

Aangeklaagde: Fatih Polat

Mediatitel en functie: dagblad Evrensel, hoofdredacteur

Aanklacht: belediging van de president

Strafmaat: één tot vier jaar gevangenisstraf

Gerechtshof: Bakırköy, 31ste Civiele Rechtbank, Istanbul

 

Achtergrond
Fatih Polat, hoofdredacteur van het onafhankelijke dagblad Evrensel, wordt beschuldigd van 'belediging van de president' vanwege een column die hij in mei 2017 publiceerde waarin hij verwijst naar een artikel van journalist Craig Shaw Het artikel ging in op de offshore bankrekeningen van de familie van president ErdoÄŸan.

 

Een openbare aanklager diende later een aanklacht tegen Polat in. Een deel hiervan luidt als volgt:

 

"Het doet niet terzake of artikelen die beledigend zijn of laster bevatten door een andere bron worden overgenomen of niet. Degenen die zulke artikelen publiceren, zijn medeplichtig. Anders kan iedereen zo'n artikel schrijven en in het buitenland publiceren."

 

Het gerechtshof in Bakırköy, Istanbul heeft de zaak in behandeling genomen en stelde 7 feburari 2019 als datum vast voor de eerste rechtszitting. Polat hangt één tot vier jaar gevangenisstraf boven het hoofd. Polat en zijn juridische team en de advocaat van president Erdoğan waren bij de zitting aanwezig. Polats advocaten stelden dat aan het gerechtelijk dossier relevante documenten ontbreken. Het Hof gaf hen extra tijd om deze documenten te overhandigen en stelde de zitting uit naar 14 mei 2019. Tijdens deze zitting vroeg het Hof om een 'second opinion' van de Turkse Vakbond voor Journalisten (TGS) de Turkse Journalisten Associatie (TGC) over de auteur van het artikel, Craig Shaw, en zijn website.

 

Tijdens de zitting op 17 september stelde de rechtbank vast dat de zij 'expert opinions' van vertegenwoordigers van onder meer de Turkse Vakbond van Journalisten (TGS) heeft ontvangen. De deskundigen gaan onder meer in op het artikel van Craig Shaw en de website waarnaar in de column van Polat als bron wordt verwezen. De visie van deze experts is toegevoegd aan het gerechtelijk dossier.

 

De volgende zitting vindt plaats op 14 november 2019.

 

Polat wordt vanwege zijn journalistieke werkzaamheden in verschillende zaken vervolgd. In een andere rechtszaak is hij veroordeeld tot een geldboete van 10.000 Turkse lira (ongeveer 3.000 euro). Polat werd ervan beschuldigd informatie te hebben vrijgegeven over de identiteit van een minderjarige verdachte in een lopende rechtszaak. Polat is ook in andere zaken aangeklaagd wegens 'belediging van de president'.