Rportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

22 journalisten van Özgür Gündem

 

5 november Istanbul, Turkije

ozgurgundem

Aangeklaagden: 22 journalisten

Mediatitel en functie: dagblad Özgür Gündem, journalisten

Aanklacht: belediging van en verzet tegen politiefunctionarissen

Mogelijke strafmaat: -

Gerechtshof: 5e Civiele Rechtbank, Istanbul

 

Achtergrond
22 journalisten van het inmiddels gesloten pro-Koerdische dagblad Özgür Gündem zijn na een politie-inval op de redactie van de krant in augustus 2016 gedetineerd. Korte tijd later kwamen zij weer vrij. Een aanklager startte een gerechtelijk onderzoek naar hen op beschuldiging van 'belediging' en 'het hinderen van politiefunctionarissen'.

 

Tijdens de meest recente zitting op 29 juni 2018 vroegen de advocaten van de journalisten om teruggave van de telefoons die tijdens de inval in beslag waren genomen. Het Hof verwierp het verzoek en stelde de zitting uit naar 30 januari. De advocaten van de journalisten namen getuigenverklaringen af van drie politiefunctionarissen, die tijdens de inval op de krant aanwezig waren.

 

De rechtbank stelde de zitting vervolgens uit naar 19 juni. Tijdens deze zitting eiste de aanklager een gevangenisstraf van acht jaar en vier maanden tegen alle verdachten. Digitale materialen van de journalisten die twee jaar geleden in beslag zijn genomen, zijn nog steeds niet teruggegeven. Advocaat Özcan Kılıç vroeg het Hof om deze materialen te bekijken, omdat ze inzicht kunnen geven in de politie-inval.

 

De volgende zitting vindt plaats op 5 november 2019.

 

Een aantal redacteuren, journalisten en columnisten van Özgür Gündem zijn aangeklaagd vanwege het 'uitlokken van een misdaad' en 'terroristische propaganda'.

 

Ook worden journalisten berecht vanwege hun deelname aan een solidariteitscampagne voor Özgür Gündem. En lopen nog drie andere rechtszaken tegen het dagblad, waarbij journalisten terecht staan vanwege hun deelname aan deze campagne.