Röportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Arat Dink

 

9 oktober Istanbul, Turkije

arat-dink

Aangeklaagde: Arat Dink

Mediatitel en functie: krant Agos, journalist, redactiechef

Aanklacht: lidmaatschap van een terroristische organisatie

Mogelijke strafmaat: ---

Gerechtshof: Van, 36e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Arat Dink, redactiechef van de Turks-Armeense krant Agos, wordt beschuldigd van 'terroristische propaganda' vanwege zijn steun aan de Petitie van Academici voor Vrede, waardoor honderden academici in Turkij op basis van dezelfde aanklacht worden vervolgd. Dink is de zoon van de prominente Turks-Armeense journalist Hrant Dink, die in 2007 op straat werd doodgeschoten door de 17-jarige Ogün Samast.

 

In de petitie is in 2015 en 2016 een oproep aan de Turkse autoriteiten gedaan om de militaire operaties tegen de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) in het zuidoosten van Turkije te staken. Academici uit alle delen van het land ondertekenden de petitie en veroordeelden het gebruik van geweld tegen burgers in de regio. Tegen honderden academici is vervolgens een rechtszaak aangespannen.

 

Dink heeft samen met 17 andere personen zijn steun aan de petitie betuigd, onder wie journalist Ceyda Karan en tv-presentator Bülent Deniz. De openbare aanklager heeft afzonderlijke rechtszaken geopend tegen de 18 verdachten.

 

Tijdens de eerste zitting op 20 juni 2019 tekenden de advocaten van Dink aan dat zij geloven dat de rechters in deze zaak partijdig zijn. Ook verzochten zij de rechtbank Dink van alle aanklachten vrij te spreken. Het Hof wees dit verzoek van de hand.

 

De volgende zitting vindt plaats op 9 oktober 2019.