Rportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Biografieën

Erol Önderoğlu (1969), journalist

Erol Önderoğlu is een Turks-Franse journalist en vertegenwoordiger van Reporters Without Borders (RSF) in Turkije. In 2016 is hij door de Turkse autoriteiten gearresteerd vanwege zijn deelname aan een solidariteitsactie voor de pro-Koerdische krant Özgür Gündem, op beschuldiging van steun aan een terroristische organisatie. Zijn arrestatie is wereldwijd veroordeeld als een grove schending van de persvrijheid in Turkije.

Lees meer...
 

Canan Çoşkun, journalist

Tegen journaliste Canan Çoşkun van het dagblad Cumhuriyet is in juni 2015 23 jaar en vier maanden gevangenisstraf geëist. Çoşkun zou zich schuldig hebben gemaakt aan het beledigen van een ambtenaar in functie, toen zij op 19 februari 2015 een artikel publiceerde waarin ze stelde dat vertegenwoordigers van de gerechtelijke macht korting en voorrang zouden krijgen bij de aankoop van een huis. De huizen in het district Başakşehir in Istanbul zouden volgens de journaliste door middel van loting toegewezen worden. De betrokken aanklagers en rechters zouden dat lotingssysteem omzeilen en naar verluidt banden hebben met regeringspartij AKP.

Lees meer...
 

Füsun Erdoğan (1962), journaliste en schrijver

De Turkse rechtbank veroordeelde de Nederlands-Turkse journaliste Füsün Erdoğan in de nacht van 4 op 5 november 2013 tot levenslange celstraf vanwege het leiden van een linkse terreurorganisatie. Ze zat op dat moment al zeven jaar vast. Een delegatie van internationale journalisten was eerder in september aanwezig bij een rechtszaak tegen Erdoğan, nadat in juni levenslang tegen haar was geëist. De Nederlandse Vereniging van Journalisten en de Europese Federatie van Journalisten vroegen aandacht voor haar zaak. Zes maanden nadat Erdoğan in 2014 uiteindelijk voorwaardelijk werd vrijgelaten uit de gevangenis slaagde zij er in, ondanks een reisverbod, opnieuw naar Nederland te vluchten, waar zij nu woont en werkt.

Lees meer...
 

Can Dündar (1961), journalist, schrijver en documentairemaker

Can Dündar (1961) is journalist, schrijver en documentairemaker. Hij studeerde journalistiek aan de Universiteit van Ankara. Dündar zette zijn opleiding voort aan de London School of Journalism en behaalde zijn master in Politieke Wetenschappen aan de Technische Universiteit van het Midden-Oosten in Ankara. Hij was werkzaam voor veel kranten en tv-kanalen en publiceerde verschillende boeken en documentaires. Dündar schreef vanaf 2013 voor het dagblad Cumhuriyet en was tussen 2015 en 2017 hoofdredacteur van de krant. Hij moest verschillende keren voor de rechtbank verschijnen naar aanleiding van klachten die toenmalig premier Erdoğan indiende over columns waarin hij thema's als omkoping en corruptie behandelde.

Lees meer...
 

Ahmet Şık (1970), onderzoeksjournalist en publicist

Ahmet Şık (1970, Adana) is onderzoeksjournalist, auteur en vakbondsactivist. Hij studeerde af aan de faculteit voor Communicatie van de Universiteit van Istanbul. Tussen 1991 en 2007 was Şık werkzaam voor verschillende kranten, zoals Cumhuriyet (Republiek), Evrensel (Universeel) en Yeni Yüzyıl (Nieuwe Eeuw). Hij werkte daarnaast als fotojournalist voor het tijdschrift Nokta en voor Reuters. Ahmet Şık is lid van de Vakbond van Journalisten in Turkije (Türkiye Gazeteciler Sendikası, TGS) - lidorganisatie van de International Federation of Journalists - en de Vereniging van Eigentijdse Journalisten (Çağdaş Gazeteciler Derneği, ÇGD). In dagbladen, weekbladen en tijdschriften publiceert hij over mensenrechten, journalistiek en professionele ethiek.

Lees meer...
 

Ragip Duran (1954), schrijver en journalist

De schrijver en journalist Ragip Duran werd in 1954 in Istanbul geboren. Hij studeerde aan een Frans lyceum en volgde een studie in Aix en Provence in Frankrijk. Vanaf 1978 was hij werkzaam als verslaggever voor de Turkse dagbladen Hürriyet (Vrijheid) en Cumhuriyet (Republiek). Ook werkte Duran voor buitenlandse media. Zo was hij gedurende vier jaar werkzaam voor de BBC en het persbureau Agence France Presse (AFP). Ook schreef hij als correspondent voor het Franse dagblad Libération. Verder was Duran, naast zijn journalistieke werkzaamheden, docent Media Ethiek aan de Galatasaray Universiteit in Istanbul.

Lees meer...
 

Ismail Besikçi (1939), socioloog en auteur

Ismail Besikçi werd in 1939 geboren in Iskilip in de provincie Çorum. Hij studeerde af aan de faculteit voor Politieke Wetenschappen in Ankara. Toen Besikçi als reserveofficier twee jaar in Bitlis en Hakkari diende, kwam hij in aanraking met de Koerdische kwestie. Zo maakte hij een studie van de sociale structuur van deze bevolkingsgroep. In 1964 werkte Besikçi korte tijd als ambtenaar in het stadje Hozat, eveneens in het zuidoosten van Turkije.

Lees meer...
 

Ragıp Zarakolu, auteur, publicist en uitgever

Ragıp Zarakolu is in 1948 Büyükada vlakbij Istanbul geboren. Zijn vader, Remzi Zarakolu, was destijd gouverneur van dit eiland. Ragıp Zarakolu groeide op tussen Griekse en Armeense minderheden. In 1968 publiceerde hij zijn eerste artikelen in de tijdschriften Ant en Yeni Ufuklar. Na de staatsgreep in 1971 werd Zarakolu vervolgd op beschuldiging van banden met Amnesty International. Toen hij vijf maanden in de gevangenis zat, werd de aanklacht geseponeerd. Eén jaar later werd Zarakolu veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf vanwege een artikel dat hij publiceerde over de oorlog in Vietnam. Als gevolg van een algemene amnestie kwam hij in 1974 vrij. Zarakolu bleef strijden voor de vrijheid van meningsuiting en een klimaat waarin sprake is van ‘respect voor verschillende meningen en culturen'. Zarakolu woont sinds 2013 in Zweden.

Lees meer...
 

Yilmaz Güney (1937-1984), acteur en regisseur

Yilmaz Güney staat bekend als één van de meest invloedrijke regisseurs in Turkije, Güney werd in 1937 geboren in een dorpje vlakbij Adana in Zuid-Turkije. Hoewel de loopbaan van Güney werd onderbroken door verschillende arrestaties vanwege zijn politieke activiteiten, vestigde hij in de jaren zestig zijn naam als schrijver van scenario’s en acteur met een grote aanhang onder de bevolking.

Lees meer...
 

Ertan Aydin, cartoonist

‘Belediging van de regering’. Dat was de aanklacht die in 1995 tegen tekenaar Ertan Aydin werd ingediend naar aanleiding van een cartoon die hij had gemaakt. De tekenaar moest een gevangenisstraf van vier maanden uitzitten. Een cartoon die in 1994 in het pro-Kurdische dagblad Özgür Gundem (Vrije Agenda) verscheen, was aanleiding tot een veroordeling tot tien maanden gevangenisstaf. Aydin werd - op basis van het toenmalige artikel 159 van het Turkse Wetboek van Strafrecht - beschuldigd van ‘belediging van de Staat’.

Lees meer...