Röportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Turkije pakt Oostenrijkse journalist Zirngast op

Max Zirngast, een journalist uit Oostenrijk, is op 12 september in Ankara door Turkse anti-terreureenheden gearresteerd. Zirngast is werkzaam voor de links georiënteerde tijdschriften re:volt en Jacobine. Hij werd in de vroege ochtend opgepakt, omdat hij verdacht wordt van steun aan terroristische groeperingen. Zirngast heeft verschillende kritische artikelen over president ErdoÄŸan op zijn naam staan en schrijft ook  over de Koerdische kwestie, zoals in zijn bijdrage aan het boek 'De strijd om Kobanê'.

 

revolt zirngast

 

Volgens het Duitstalige tijdschrift re:volt heeft Zirngast kort geleden onder meer over de PKK geschreven en meegeschreven aan een boek over de strijd rond de Syrische stad Kobanê, waar het Turkse leger actief was. Dat is volgens het tijdschrift echter niet de echte reden voor zijn arrestatie. Zo schreef Zirngast ook mee aan een zeer kritisch stuk over de Turkse presidentsverkiezingen. Volgens Zirngast waren er zo veel onregelmatigheden bij de stemlokalen dat het verkiezingsresultaat ongeldig is.

 

re:volt plaatste een post op Twitter waarin het tijdschrift de arrestatie van Zirngast bekendmaakte en stelde de dat Turkse autoriteiten alle kritische stemmen wil laten zwijgen. Het tijdschrift Jacobin omschreef de arrestatie in een tweet als een 'grove schending van democratische rechten'.

 

Meeste gevangen journalisten wereldwijd
Turkije is wereldwijd koploper als het gaat om het aantal gevangen journalisten. Sinds de mislukte staatsgreep in juli 2016 zijn ongeveer 180 journalisten gearresteerd, van wie 164 personen op dit moment in de gevangenis zitten. De Turkse regering heeft daarnaast bijna 200 mediaorganisaties gesloten, waaronder 53 kranten.