Standplaats Turkije: debat over het werk van buitenlandse correspondenten in Turkije

Hoe houden buitenlandse correspondenten zich staande in het repressieve klimaat in Turkije? Zijn er thema's die zij vermijden of kunnen zij zich juist meer vrijheden veroorloven dan journalisten uit Turkije? In de afgelopen jaren is het snel achteruit gegaan met de persvrijheid in Turkije. Wat betekent dit voor de werkzaamheden en de bewegingsvrijheid van correspondenten die werkzaam zijn in het land? Over deze en andere vragen gaan correspondenten met elkaar in discussie tijdens het debat 'Standplaats Turkije', dat Röportaj en de Nederlandse Vereniging van Journalisten op vrijdag 1 maart in De Balie organiseren.

 Cartoon standplaats turkije

De persvrijheid en vrijheid van meningsuiting staan in de afgelopen vijf jaar zwaar onder druk. De Gezi-protesten in 2013 en de mislukte staatsgreep in juli 2016 waren belangrijke kantelpunten. Ook kwamen de diplomatieke relaties tussen Turkije en Europese bondgenoten als Nederland en Duitsland onder grote druk te staan. Wat betekenen die ontwikkelingen voor de positie van correspondenten die werkzaam zijn in Turkije? Ervaren ze problemen als ze zich opnieuw willen accrediteren en zijn er thema's die extra gevoelig liggen? Hoe beschermen zij zich op reportage in conflictgebieden en in hoeverre verschillen de omstandigheden in Turkije met andere landen waar zij hebben gewerkt? Over deze en andere vragen gaan de volgende gasten met elkaar in debat:

 

  • Lucas Waagmeester, correspondent voor de NOS. In 2014 verruilde hij zijn standplaats in New Delhi voor een correspondentschap in Turkije.
  • Ayla Albayrak, tussen 2010 en 2017 Turkije-correspondent voor de Wall Street Journal. In oktober 2017 werd de Fins-Turkse journaliste veroordeeld tot twee jaar en één maand gevangenisstraf vanwege een artikel dat ze in 2015 schreef over het escalerende conflict tussen Turkse veiligheidstroepen en Koerdische militanten in het zuidoosten van Turkije. Ze was op dat moment al uitgeweken naar Berlijn. Eind vorig jaar werd ze vrijgesproken.
  • Christiane Schlötzer, correspondent in Turkije voor de Süddeutsche Zeitung. Ze werkte in verschillende periodes voor deze krant in Turkije, waarvoor ze ook Griekenland en Cyprus verslaat. Na de dood van haar man Egon Scotland zette ze in 1993 de ngo Journalisten helpen Journalisten op. Deze organisatie zet zich onder meer in voor journalisten uit Turkije.

 

De bijeenkomst wordt ingeleid door Sozan Toksöz, masterstudent Journalistiek en Media aan de Universiteit van Amsterdam. Zij presenteert de resultaten van haar onderzoek naar de positie van Nederlandse correspondenten in Turkije. Afsluitend spreekt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ. Het debat staat onder leiding van journalist Tan Tunalı, voormalig Turkije-correspondent en vice-voorzitter van Röportaj.

 

Tijdens de bijeenkomst is ruimte voor een uitwisseling van het publiek met de sprekers.

 

Datum: vrijdag 1 maart 2019
Aanvang: 19.30 uur
Plaats: De Balie (Salon), Amsterdam
Voertaal: gedeeltelijk Engels
Entree: gratis

 

Aanmelding is mogelijk door een e-mail te sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Het debat is mede mogelijk gemaakt door de Eva Tas Foundation, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en De Balie.