Cağrı Sarı: 'Wij drukken op de toetsen om de waarheid te schrijven'

Villamedia - het (online) platform van de Nederlandse Vereniging van Journalisten - vraagt tien weken lang aandacht voor de benarde positie van journalisten in Turkije door columns te publiceren van gevangen en vervolgde journalisten. Deze columns zijn via brieven aan hun advocaten de gevangenis uitgekomen. Publicatie is voor de betrokkenen niet zonder risico. Maar zwijgen is voor hen geen optie. Dit project kwam tot stand in samenwerking met Röportaj. Via haar contacten is het gelukt de journalisten te bereiken. In deze vijfde aflevering vertelt Çağrı Sarı, redacteur van de onafhankelijke krant Evrensel, over de vele rechtszaken die tegen haar worden aangespannen.

 

Sinds de AKP aan de macht is, worden de media als 'wapen' gebruikt, met als doel de grip op de samenleving te verstevigen. In de afgelopen zestien jaar dat de AKP aan het roer stond, ruimden de pluriforme media het veld voor media die als een propagandamachine functioneren. Kritische media zijn gesloten en hun medewerkers in de gevangenis gezet of beboet. Vooral journalisten die schrijven over de Koerdische kwestie worden als vijanden beschouwd. De gevangenissen zitten vol met Koerdische journalisten. Koerdische tijdschriften en kranten zijn vrijwel allemaal gesloten. Ook verslag doen van de problemen van arbeiders en (sociale) onrechtvaardigheid is vaak taboe. Volgens schattingen van de Journalisten Vakbond Turkije (TGS) zitten nu 145 journalisten in de gevangenis.

 

Evrensel, de krant waarvoor ik twaalf jaar werk, doet verslag van de problemen waarmee werknemers te maken hebben. In de drie jaar dat ik eindredacteur ben, is tientallen keren onderzoek naar mij ingesteld. Meestal met een aanklacht tot gevolg. In een aantal rechtszaken zijn mij straffen opgelegd. Een voorbeeld. Toen het vredesproces tussen de regering en de PKK vastliep, werden in Koerdische steden uitgaansverboden afgekondigd. Honderden mensen in het zuidoosten van Turkije kwamen om het leven. Schattingen van de Verenigde Naties lopen zelfs op tot tweeduizend slachtoffers. Als gevolg van berichtgeving in onze krant zijn Arif Koşar - eigenaar van Evrensel - en ik aangeklaagd op basis van artikel 301 van de Turkse Strafrecht wegens 'belediging van de Turkse natie, de Turkse Republiek en de organen en instanties van de staat'. We zijn veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf. De rechtbank besloot deze straf later om te zetten in een voorwaardelijke straf als we gedurende vijf jaar geen strafbare feiten op basis van hetzelfde wetsartikel zouden begaan.

 

Belediging van de president

Een andere rechtszaak volgde naar aanleiding van een artikel over het referendum (over een presidentieel systeem, red.) op 16 april 2017. We publiceerden een brief van een arbeider met de kop: 'Laten we nee zeggen om als broeders in vrede en vrijheid te leven'. In de brief werd kritiek geleverd op president Erdoğan, omdat hij stemmen won door in te spelen op religieuze gevoelens. Na publicatie werd ik beschuldigd van het beledigen van de president en kreeg ik elf maanden en twintig dagen gevangenisstraf.

 

Er lopen nog verschillende rechtszaken tegen mij. Deze zullen mij er niet van weerhouden om nieuws te publiceren. De journalistiek kan onderdeel van verandering zijn. De taak van de journalist begint hier. De missie van Evrensel is om de waarheid bloot te leggen en vragen te blijven stellen. Wij drukken op de toetsen om de waarheid te schrijven. En dat zullen we blijven doen.

 

Biografie

Cağrı Sarı is politiek redacteur van de krant Evrensel. De familie Albayrak klaagde haar aan voor smaad en laster op basis van twee artikelen die ze publiceerde over de Paradise Papers. Er hing haar een gevangenisstraf van zes jaar boven het hoofd. Tijdens een rechtszaak op 19 maart besloot het hof echter tot vrijspraak.

 

Lees ook alle andere columns die op Villamedia zijn verschenen