Idris Sayılğan: 'Het is onze rol als journalisten om juist niet te zwijgen'

Villamedia - het (online) platform van de Nederlandse Vereniging van Journalisten - vraagt tien weken lang aandacht voor de benarde positie van journalisten in Turkije door columns te publiceren van gevangen en vervolgde journalisten. Deze columns zijn via brieven aan hun advocaten de gevangenis uitgekomen. Publicatie is voor de betrokkenen niet zonder risico. Maar zwijgen is voor hen geen optie. Dit project kwam tot stand in samenwerking met Röportaj. Via haar contacten is het gelukt de journalisten te bereiken. In deze negende aflevering is het woord aan Idris Sayılğan. In januari is deze Koerdische journalist veroordeeld tot een celstraf van acht jaar en drie maanden vanwege 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' en 'terroristische propaganda'. "De gevangenis leert me niet pessimistisch te zijn, maar juist hoopvol en strijdbaar."

 

Vanwege mijn journalistieke werk zit ik al meer dan twee jaar gevangen. Mijn nieuwsberichten en telefoongesprekken met bronnen dienen als bewijsmateriaal voor de aanklacht: 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. Dat is althans de 'wettelijke' kant van de zaak. De echte reden is natuurlijk dat ik een kritische Koerdische journalist ben. De regering wil, door de vrije pers en de oppositie het zwijgen op te leggen, zijn macht bestendigen. Het is onze rol als journalist juist niet te zwijgen en informatie naar buiten te blijven brengen.

 

In de gevangenis heb ik veel politieke gevangenen leren kennen die soms al meer dan twintig jaar vastzitten. Ze spreken nog steeds over vrijheid, gelijkheid, rechtvaardigheid en een eervol leven. Hun strijdvaardigheid en eisen zijn tussen vier muren niet afgezwakt. Integendeel: hoe langer deze mensen vastzitten, hoe belangrijker die eisen voor hen zijn geworden.

 

'Als de lelijkheid de overhand krijgt, is het slecht om te zwijgen'

Vanuit de gevangenis zie ik met lede ogen hoe ontwikkelingen buiten de muren ook Turkije in een gevangenis hebben veranderd. Als ik de strijdbaarheid in de gevangenis niet zou kennen, zou ik moedeloos worden van deze situatie. De gevangenis leert me echter niet pessimistisch te zijn, maar hoopvol en strijdbaar. De gevangenis zegt: het is niet de tijd om te zwijgen! Zwijgen is alleen mooi als je je in iets moois verliest, als een gedicht of een lied. Maar als de lelijkheid 'de overhand krijgt, is het slecht om te zwijgen.

 

President Erdoğan heeft onder de noodtoestand, na de mislukte coup in 2016, en na het grondwetsreferendum een jaar later onder het zogenoemde presidentiële systeem de regering van het land overgenomen. De wetgevende, uitvoerende en rechtsprekende macht en andere bevoegdheden zijn allemaal bij de president ondergebracht. Er bestaat geen mechanisme in ons land dat hem kan controleren.

 

Campagne tegen Koerden

Hoe zijn we hier beland? Op 7 juni 2015 verloor de AKP haar meerderheid in het parlement. Na te dreigen met chaos en geweld werden nieuwe verkiezingen uitgeschreven waarbij ze de macht heroverde. Na deze verkiezingsoverwinning volgde een campagne tegen de Koerden. Bij meer dan negentig gemeenten werd de burgemeester vervangen door een uit Ankara aangewezen bewindvoerder en de lokale bestuurders werden in grote getale gevangen gezet. Ook landelijke politici en hun sympathisanten werden gevangengezet en vervolgd.

 

Vervolgens verspreidde de repressie zich naar de oppositie. Journalisten, schrijvers, academici, docenten, kunstenaars, arbeiders en vakbondsactivisten: allemaal riepen ze de toorn van de zittende macht over zich af. Dit laat zien dat Turkije pas weer mooie dagen zal zien als het de rechten van het Koerdische volk omarmt. Door Koerden hun rechten te ontkennen, worden alle volkeren in Turkije hun rechten ontnomen.

 

De gevangenis zegt: in deze situatie is het tijd om je stem te verheffen. De strijd zal beslist zwaar zijn. Maar zwijgen is zwaarder.

 

Biografie

Idris Sayılğan werkte voor het persbureau DIHA. Hij zat sinds oktober 2016 in voorarrest. In januari dit jaar werd hij veroordeeld tot een celstraf van acht jaar en drie maanden vanwege 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' en 'terreurpropaganda'.

 

Lees ook: Koerdische journalisten structureel slachtoffer oneerlijke rechtsgang

Lees ook: Journalist İdris Sayılğan: Geen valse hoop, maar ook niet wanhopig

Lees ook: Gebruik videoverbinding met rechtbanken schendt rechten journalisten in Turkije

 

Lees ook alle andere columns die op Villamedia zijn gepubliceerd.