Alican Uludağ en Duygu Güvenç

4 april Istanbul, Turkije

turkey-independentnewspapersphoto-web

Aangeklaagden: Alican Uludağ en Duygu Güvenç

Mediatitel en functie: dagblad Cumhuriyet, journalisten

Aanklacht: belediging van de gerechtelijke macht

Mogelijke strafmaat: -

Gerechtshof: Istanbul, 2e Civiele Hof

 

Achtergrond
Alican Uludağ en Duygu Güvenç, journalisten van het onafhankelijke dagblad Cumhuriyet, worden beschuldigd van 'belediging van de gerechtelijke macht' vanwege drie artikelen die zij in de krant hebben gepubliceerd. De artikelen met de kop 'VS-georiënteerde rechtspraak', 'Hoe de gijzelaarsdiplomatie instort' en 'Arrestatie en vrijlating: is het de gerechtelijke macht of de Staat?' zijn als bewijsmateriaal opgevoerd. De artikelen gaan in op de omstreden detentie van de Amerikaanse dominee Andrew Brunson, die na zijn vrijlating op 12 oktober 2018 terugkeerde naar de VS.

 

Als gevolg van de detentie van de dominee liepen de spanningen tussen beide landen op. Na zijn vrijlating diende de openbare aanklager in Ankara een aanklacht in tegen Uludağ en Güvenç wegens 'belediging van de gerechtelijke macht'.

 

Tijdens de eerste zitting op 20 december 2018 verzocht Uludağ de rechtbank om vrijspraak. Güvenç was afwezig wegens een reis naar het buitenland. De volgende rechtszitting vindt plaats op 4 april 2019.