Bülent Şık

 

30 mei Istanbul, Turkije

BulentSik

Aangeklaagde: Bülent Şık

Mediatitel en functie: dagblad Cumhuriyet en online mediaplatform Bianet - columnist

Aanklacht: het in bezit hebben en onthullen van vertrouwelijke informatie

Mogelijke strafmaat: vijf tot twaalf jaar gevangenisstraf

Gerechtshof: Istanbul, 2e Civiele Rechtbank

 

Achtergrond
Op 2 januari 2019 is een nieuw gerechtelijk onderzoek gestart naar columnist Bülent Şık, gebaseerd op een officiële klacht van het Turkse Ministerie van Volksgezondheid in relatie tot een serie artikelen die in het dagblad Cumhuriyet zijn gepubliceerd.

 

Na een reeks artikelen met de titel 'De Staat verbergt een lijst van producten die burgers vergiftigen, maar wij onthullen deze', gepubliceerd op 15 april 2018, diende het ministerie een klacht in tegen de columnist. De aanklager eist tussen vijf tot twaalf jaar gevangenisstraf op beschuldiging van het 'in bezit hebben en onthullen van vertrouwelijke informatie'.

 

Twee weken later, op 18 januari, is naar verluidt een ander onderzoek tegen Şık ingesteld, deze keer op beschuldiging van het 'maken van terroristische propaganda' vanwege zijn posts op social media.

 

De eerste zitting van de rechtszaak die is aangespannen naar aanleiding van een klacht van het Ministerie van Volksgezondheid vond plaats op 2 februari 2019. Şık benadrukte in zijn verklaring dat de artikelen die tot de rechtszaak hebben geleid onderdeel zijn van langdurige research dievan start ging in 2014 en 2015. Şık stelde dat hij, als één van de onderzoekers tijdens dit project, is gedwongen onder de noemer 'Wetenschappers voor Vrede' een petitie te onderstekenen, waarin honderden academici er bij de autoriteiten op aandringen de militaire acties in het zuidoosten van Turkije te staken. "Ik vond het belangrijk de artikelen te publiceren, omdat dit in het publieke belang i", stelde hij.

 

Het Hof verwierp zijn verzoek om vrijspraak.

 

De volgende zitting vindt plaats op 30 mei 2019.