Can Dündar

 

15 mei Istanbul, Turkije

candundar

Aangeklaagde: Can Dündar

Mediatitel en functie: Cumhuriyet, voormalig hoofdredacteur

Aanklacht: het verkrijgen van geheime documenten voor spionage

Mogelijke strafmaat: vijf jaar en tien maanden gevangenisstraf

Gerechtshof: Istanbul 14e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Can Dündar, voormalig hoofdredacteur van het onafhankelijke dagblad Cumhuriyet, wordt beschuldigd van het 'verkrijgen van geheime documenten voor spionage' en 'hulp aan een terroristische organisatie zijn' in twee afzonderlijke rechtszaken. Aanleiding is de onthulling in 2014 van Cumhuriyet dat trucks van de Turkse inlichtingendienst (MİT) wapens zouden hebben vervoerd naar Syrië.

 

De rechtszaak betreft ook twee andere personen: Erdem Gül, de correspondent van Cumhuriyet in Ankara, en parlementariër Enis Berberoğlu van oppositiepartij CHP, die op dit moment in de gevangenis zit. Op 14 juni 2017 is Berberoğlu veroordeeld tot was 25 jaar gevangenisstraf op beschuldiging van 'politieke en militaire spionage'. Deze straf is later teruggebracht naar vijf jaar en tien maanden door een andere rechtbank.

 

Dündar is eerder al veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar en tien maanden en Gül tot vijf jaar op beschuldiging van het 'verkrijgen en onthullen van geheime documenten voor spionage'. De aanklacht op basis van 'steun aan een terroristische organisatie' wordt in een afzonderlijke rechtszaak behandeld.

 

Tijdens de meest recente zitting op 6 februari besloot het Hof de resultaten af te wachten van een verzoek tot uitwijzing van Dündar uit Duitsland. Can Dündar leeft sinds mei 2016 in Duitsland, nadat er mislukte aanslag op hem was gepleegd voor het Gerechtshof Çağlayan in Istanbul. De rechtbank besloot daarnaast het dossier van Dündar te scheiden van de zaken tegen Gül en Berberoğlu en tegelijkertijd alle lopende dossiers tegen Dündar samen te voegen om de rechszaak tegen hem uit te breiden.

 

Dündar heeft beroep aangetekend tegen de aanklacht die tegen hem is ingediend op basis van 'het onthullen van geheime documenten voor spionage-doeleinden'. De behandeling van dit hoger beroep moet nog plaatsvinden.

 

De volgende zitting vindt plaats op 15 mei 2019.

 

Lees ook de bio van Can Dündar.

Looes ook de column die Dündar als onderdeel van een project van Röportaj en Villamedia - het online platform van de Nederlandse Vereniging van Journalisten - heeft geschreven over het leven van een journalist in ballingschap.