Deniz Yücel

 

11 april Istanbul, Turkije

denizyucel

Aangeklaagde: Deniz Yücel

Mediatitel en functie: Die Welt, correspondent

Aanklacht: terroristische propaganda, uitlokken van haat en vijandigheid

Mogelijke strafmaat: vier tot achttien jaar gevangenisstraf

Gerechtshof: Istanbul, 32e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond

De Turkse autoriteiten arresteerden de Turkse-Duitse journalist Deniz Yücel, correspondent van hetDuitse dagblad Die Welt, op 27 februari 2017. Dit gebeurde bijna twee weken nadat hij werd gedetineerd op beschuldiging van het verspreiden van propaganda voor de verboden Arbeiderspartij van Koerdistan (PKK) en de Gülen-beweging, die de Turkse regering ervan verdenkt het brein te zijn achter de mislukte staatsgreep op 15 juli 201.

 

Yücel werd op 16 februari 2018 in afwachting van zijn rechtszaak vrijgelaten, nadat hij meer dan een jaar zonder aanklacht in detentie had gezeten. De aanklager maakte pas op de dag van zijn vrijlating de aanklacht openbaar. Yücel kwam vrij na een ontmoeting tussen president Erdoğan en de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Sigmar Gabriel.

 

Voorafgaand aan zijn arrestatie, had Yücel bericht over e-mails die waren gelekt door het linkse hacker-collectief RedHack. Deze e-mails zouden afkomstig zijn van de toenmalige minister van Energie en de schoonzoon van Erdoğan, Berat Albayrak, de huidige minister van Financiën. Yücel zou veroordeeld kunnen worden tot een gevangenisstraf die kan oplopen tot achttien jaar.

 

Tijdens de zitting op 28 juni 2018 is de rechtszaak opgeschort tot 20 december. Het gerechtshof gaf toestemming aan Yücel zijn verklaring vanuit Duitsland aan de rechtbank af te leggen. De journalist is na zijn vrijlating naar Duitsland teruggekeerd.

 

Tijdens de rechtszitting op 20 december verklaarde de advocaat van Yücel dat de journalist nog steeds in afwachting van een datum waarop hij zijn verklaring in Duitsland kan afleggen.

 

De volgende zitting vindt plaats op 11 april 2019.