Ömer Çelik, Çağdaş Kaplan, Hamza Gündüz, Selman Çiçek, A. Vahap Taş, İnan Kızılkaya en Kemal Sancılı

 

8 mei Diyarbakır, Turkije

dihalogoedited

Aangeklaagden: Ömer Çelik, Çağdaş Kaplan, Hamza Gündüz, Selman Çiçek, A. Vahap Taş, İnan Kızılkaya en Kemal Sancılı

Mediatitel en functie: persagentschap Dicle (DIHA) - redacteuren, verslaggevers en leidinggevenden

Status: in gevangenschap (in vet gedrukte namen)

Locatie: Silivri-gevangenis, Istanbul

Aanklacht: het kiezen van een persoon als doelwit/het aanwijzen van een doelwit aan een terroristische organisatie

Mogelijke strafmaat: één tot vijf jaar gevangenisstraf

Gerechtshof: Diyarbakır 9e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Zeven journalisten en leidinggevenden van het inmiddels gesloten persagentschap DIHA worden beschuldigd van 'het kiezen van een persoon als doelwit' en 'het aanwijzen van een doelwit aan een terroristische organisatie'. Aanleiding is een artikel dat is in februari 2016 door DİHA gepubliceerd.

 

De journalisten worden vervolgd, omdat zij het artikel via social media hebben gedeeld. Het artikel met de titel 'Naam van het operatie: Vlag 12, Leidinggevende: Musa Çitil', wordt beschouwd als bewijs dat zij een individu als doelwit hebben gekozen.

 

Musa Çitil, de toenmalige regionale bevelhebber van de Gendermarie in de provincie Diyarbakır, is klager in de rechtszaak. Tegen beide journalisten wordt tussen één en drie jaar gevangenisstraf geëist. Çitil werd in 2016 bevorderd tot plaatsvervangend Algemeen Bevelhebber van de Gendermarie in Diyarbakır.

 

Eén van de verdachten, Selman Çiçek, wordt in dezelfde rechtszaak beschuldigd van het 'maken van terroristische propaganda'. De aanklagers eisen een additionele straf van tussen één en vijf jaar gevangenisstraf tegen hem.

 

Kemal Sancılı, voormalig eigenaar van DIHA, is de enige verdachte die sinds 3 januari 2017 in de gevangenis zit. Hij werd aanvankelijk vrijgelaten in oktober 2017, om op 11 mei 2018 opnieuw te worden gedetineerd.

 

Ömer Çelik, Çağdaş Kaplan en İnan Kızılkaya zaten eerder ook in afwachting van hun rechtszaak in detentie. Zij zijn aangeklaagd op basis van vergelijkbare zaken vanwege hun journalistieke werkzaamheden voor DİHA.

 

Na de eerste rechtszitting op 3 oktober 2018 stelden journalisten dat het delen van nieuwsartikelen geen misdaad is en dat het een verantwoordelijkheid van journalisten is om de publieke opinie te informeren. Zij benadrukten daarnaast dat Musa Çitil een bekende persoon in de regio is en dat het onterecht is om hem als 'doelwit' aan te wijzen. De openbare aanklager verzocht om het toevoegen van nog ontbrekende documenten aan het gerechtelijk dossier.

 

Tijdens de zitting op 16 januari 2019 gaf het Hof toestemming aan Musa Çitil om bij de volgende rechtszitting aanwezig te zijn. Deze vindt plaats op 8 mei 2019.