Hüseyin Aykol, Zana Kaya, İnan Kızılkaya en één andere persoon

16 mei Istanbul, Turkije

ozgurgundem

Aangeklaagden: Hüseyin Aykol, Zana Kaya, İnan Kızılkaya en één andere persoon

Mediatitel en functie: pro-Koerdische krant Özgür Gündem, hoofdredacteur, politicus

Aanklacht: openlijke belediging van de regering, de rechterlijke macht en de veiligheidskrachten, openlijke belediging van de Turkse natie, de Turkse republiek en het Turkse parlement

Mogelijke strafmaat: -

Gerechtshof: Istanbul, 2e Civiele Rechtbank

 

Achtergrond
Redacteuren, journalisten en columnisten van de inmiddels gesloten krant Özgür Gündem verschenen naar aanleiding van verschillende aanklachten voor de rechtbank, waaronder 'het openlijk uitlokken van een misdaad', 'terroristische propaganda' of 'openlijke belediging van de regering en staatsorganen' vanwege artikelen en reportages die in de krant zijn verschenen.

 

Vier verdachten zijn naar verluidt onderdeel van veertien afzonderlijke onderzoeken van het kantoor van de openbare aanklager in Istanbul. Volgens lokale berichtgeving heeft de openbare aanklager op basis van verschillende beschuldigingen tien aanklachten voorbereid tegen Aykol, veertien aanklachten tegen Kızılkaya, twee tegen Kaya en één tegen politicus Dicle. Deze aanklachten zijn later samengevoegd door de civiele rechtbank in Istanbul.

 

Aykol werd eerder veroordeeld tot drie jaar en negen maanden en één jaar en tien maanden gevangenisstraf in twee andere rechtszaken.

 

In een afzonderlijke zaak zijn hoofdredacteur Hüseyin Aykol en verslaggever Ersin Çaksu veroordeeld tot vijf jaar en drie maanden gevangenisstraf wegens 'belediging van de president'. De straffen tegen Aykol en Çaksu zijn later opgeschort.

 

Op 21 februari vaardigde het Hof een arrestatiebevel uit tegen de Koerdische politicus Hatip Dicle en werd de zitting uitgesteld tot 28 maart. Tijdens deze zitting verzochten de advocaten van de journaisten het Hof om extra tijd.

 

Vele andere journalisten worden berecht vanwege hun deelname aan een solidariteitscampagne voor de krant Özgür Gündem.

 

De volgende zitting vindt plaats op 16 mei.