Kibriye Evren

 

16 april Diyarbakır, Turkije

kibriye evren

Aangeklaagde: Kibriye Evren

Mediatitel en functie: persagentschap Jinha, journalist

Status: in gevangenschap

Locatie: Diyarbakır

Aanklacht: lidmaatschap van een terroristische organisatie, terroristische propaganda

Mogelijke strafmaat: tot 22 jaar gevangenisstraf

Gerechtshof: Diyarbakır, 5e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Kibriye Evren, verslaggeefster van het persagentschap Jinha, werd gearresteerd op 11 oktober 2018 op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' en 'terroristische propaganda'. De politie nam tijdens verschillende operaties op 9 oktober 23 personen in hechtenis, onder wie Koerdische politici en journaliste Evren. Terwijl Evren en twee andere personen na twee dagen werden gearresteerd op beschuldiging van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' werd de rest vrijgelaten.

 

De aanklacht maakt melding van Evrens buitenlandse reizen, posts op social media en haar aanwezigheid tijdens bijeenkomsten van Koerdische vrouwengroepen, zoals het Congres voor Vrije Vrouwen (Kongreya Jinên Azad). Van de aanklacht maken ook anonieme getuigenverklaringen deel uit.

 

Evrens tweets, zoals "Jinha kan het zwijgen niet worden opgelegd" en een retweet van een bericht dat is geplaatst door de bekende journalist Hasan Cemal over een bomaanslag in Turkije met de tekst "Bommen explodeerden, vele jonge mensen kwamen om het leven", worden door de aanklager als bewijsmateriaal opgevoerd.

 

Jinha was het eerste vrouwelijke persagentschap in Turkije dat per decreet werd gesloten tijdens de noodtoestand die in juli 2018 is opgeheven.

 

De eerste zitting vond plaats op 6 december 2018, waarbij de openbare aanklager 22 jaar gevangenisstraf tegen Evren eiste. De rechtszaak werd uitgesteld naar 10 januari 2019 en de detentie van Evren verlengd.

 

Tijdens de tweede rechtszitting op 10 januari woonde Evren de rechtszaak bij via het juridische video-conferencing systeem dat bekendstaat onder het acroniem SEGBIS. Ze wees alle beschuldigingen van de hand. Het Hof stelde de rechtszaak uit naar 16 april.