Eren Keskin, Filiz Koçali, Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay, Ragıp Zarakolu, Zana Bilir Kaya, İnan Kızılkaya, Kemal Sancılı en Bilge Aykut

10 april Istanbul, Turkije

ozgurgundem

Aangeklaagden: Eren Keskin, Filiz Koçali, Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay, Ragıp Zarakolu, Zana Bilir Kaya, İnan Kızılkaya, Kemal Sancılı en Bilge Aykut

Mediatitel en functie: dagblad Özgür Gündem, tijdelijke hoofdredacteuren, redacteuren en journalisten

Status: in gevangenschap (in vet gedrukte namen)

Locatie: Silivri-gevangenis, Istanbul

Aanklacht: terroristische propaganda, verheerlijken van een misdaad

Mogelijke strafmaat: -

Gerechtshof: Istanbul, 23e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Redacteuren, journalisten en columnisten van het inmiddels gesloten dagblad Özgür Gündem worden beschuldigd van het 'verheerlijken van een misdaad' en 'terroristische propaganda' in de artikelen en reportages van de krant.

 

De groep verdachten staat terecht voor hun deelname aan een solidariteitscampagne voor het pro-Koerdische dagblad, waarbij zij om toerbeurt als tijdelijk hoofdredacteur optraden. Er lopen nog drie afzonderlijke rechtszaken tegen Özgür Gündem waarbij andere journalisten worden vervolgd voor hun deelname aan deze campagne.

 

Tijdens de laatste zitting op 17 januari 2019 stonden de zaken tegen de tijdelijke hoofdredacteuren Eren Keskin en Zana Bilir Kaya, Bilge Aykut, auteur Aslı Erdoğan, filologist en redacteur Necmiye Alpay, mensenrechtenactivist en publicist Ragıp Zarakolu, redacteur İnan Kızılkaya, eigenaar van het blad Özgürlükçü Demokrasi Kemal Sancılı en politicus Filiz Koçali op het programma.

 

Het reisverbod van Eren keskin werd tijdens deze zitting opgeheven, Het gerechtshof verdaagde de zitting naar 10 april en gelastte nader onderzoek naar digitale materialen. Ook gelastte het Hof de verlenging van de detentie van Sancılı. Kemal Sancılı is de enige verdachte in deze rechtszaak die zich in detentie bevindt.

 

Eren Keskin, vooraanstaand advocate en mensenrechtenactiviste, en Reyhan Çapan zijn op 29 maart veroordeeld tot 7,5 jaar gevangenisstraf op beschuldiging van 'belediging van de president en staatsinstituties' in drie artikelen die in 2015 in Özgür Gündem zijn gepubliceerd.

 

Aslı Erdoğan en Necmiye Alpay zijn eerder in augustus 2016 gedetineerd en vervolgens op borgtocht vrijgelaten, nadat zij vier maanden in de gevangenis hadden gezeten. Hun reisverbod is in juni 2017 ingetrokken. Aslı Erdoğan woont nu in ballingschap in Duitsland.

 

İnan Kızılkaya en Kemal Sancılı zijn eveneens in verband met deze zaak gearresteerd en hebben allebei in afwachting van hun rechtszaak driehonderd dagen in detentie gezeten. Beide journalisten zijn op 31 oktober 31 2017 op borgtocht vrijgelaten. Sancılı is echter in mei 2018 opnieuw gearresteerd. Naar verluidt, zijn tegen Kızılkaya meer dan negentig aanklachten ingediend vanwege zijn journalistieke werkzaamheden voor Özgür Gündem.

 

De volgende zitting vindt plaats op 10 april 2019.