Ragıp Zarakolu

 

28 mei Istanbul, Turkije

ragipzarakolu

Aangeklaagde: Ragıp Zarakolu en anderen

Mediatitel en functie: dagblad Evrensel - columnist, publicist en activist

Aanklacht: steun aan een terroristische organisatie

Mogelijke strafmaat: -

Gerechtshof: Istanbul, 3e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond

Ragıp Zarakolu, een columnist, publicist en mensenrechtenactivist die sinds 2013 in Zweden woont, is aangeklaagd op beschuldiging van 'steun aan een terroristische organisatie'. De aanleiding is een toespraak die hij in 2011 op een politieke academie gaf tijdens een bijeenkomst die was georganiseerd door de inmiddels gesloten Koerdische Partij voor Vrede en Democratie (BDP).

 

Zarakolu werd in oktober 2011 gearresteerd in relatie met dezelfde zaak en na zes maanden in april 2012 vrijgelaten. Nadat in 2013 een reisverbod tegen hem werd opgeheven, vluchtte Zarakolu naar Zweden. Op 5 september 2018 vaardigden de Turkse autoriteiten een internationaal arrestatiebevel tegen hem uit.

 

Tijdens de zitting op 28 september beklaagden de advocaten van Zarakolu zich erover dat zij niet zijn geïnformeerd over de reactie op het bezwaar dat zij tegen het verzoek tot uitzetting hebben aangetekend.

 

Tijdens de meest recente rechtszitting op 7 februari 2019 gelastte het Hof de verlenging van het arrrestatiebevel tegen Zarakolu.

 

De volgende zitting vindt plaats op 28 mei.