Sertaç Kayar

5 april Diyarbakır, Turkije
sertackayar

Aangeklaagde: Sertaç Kayar

Mediatitel en functie: freelance fotojournalist

Aanklacht: leidinggeven aan een terroristische organisatie

Mogelijke strafmaat: tussen 15 en 22,5 jaar gevangenisstraf

Gerechtshof: Diyarbakır, 10e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Sertaç Kayar, een freelance fotojournalist, wordt vervolgd op beschuldiging van 'leidinggeven aan een terroristische organisatie' vanwege zijn journalistieke werkzaamheden. De aanklacht is mede gebaseerd op foto's die hij in 2011 en 2012 heeft gemaakt. Pas zes jaar later werd een gerechtelijk onderzoek tegen hem gestart.

 

Kayar wordt in de aanklacht omschreven als een 'activist', niet als een journalist, hoewel hij op verschillende foto's zichtbaar is met een professionele camera. Ook zijn aanwezigheid als onderdeel van een reportage bij een bijeenkomst van het Congres voor een Democratische Samenleving - een overkoepelende organisatie van pro-Koerdische maatschappelijke organisaties wordt - in de aanklacht als bewijs opgevoerd.

 

Kayar is in drie afzonderlijke zaken aangeklaagd vanwege zijn journalistieke werkzaamheden. Hij is in twee zaken vrijgesproken die achtereenvolgens tegen hem waren aangespannen wegens 'het aanwijzen als doelwit van personen die deelnemen aan anti-terroristische militaire operaties' op 26 september 2018 en 'terroristische propaganda' op 5 januari 2019.

 

De derde zitting vindt plaats op 5 april 2019.