Uğur Yılmaz

7 mei  Bitlis, Turkije

ugur yilmaz

Aangeklaagde: Uğur Yılmaz

Mediatitel en functie: persagentschap Dicle (DIHA), fotojournalist

Status: in gevangenschap

Locatie: Elazığ, No. 2 Gesloten Gevangenis

Aanklacht: lidmaatschap van een terroristische organisatie, terroristische propaganda

Mogelijke strafmaat: 9,5 tot 25 jaar gevangenisstraf

Gerechtshof: Bitlis, 2e Hoger Strafgerechtshof

 

Achtergrond
Uğur Yılmaz - voormalig verslaggever van het inmiddels gesloten persagentschap Dicle (DİHA), die ook werkzaam was op de persafdeling voor de burgemeester van Batman in het zuidoosten van Turkije - werd op 17 juli 2017 gearresteerd. Hij wordt beschuldigd van 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' en 'terroristische propaganda'.

 

In de aanklacht wordt verwezen naar de deelname van Yılmaz aan verschillende protestbijeenkomsten, door hem genomen foto's en anonieme getuigenverklaringen. De eerste rechtszitting vond plaats op 16 oktober 2018. Hij zat op dat moment zestien maanden in detentie.

 

Yılmaz woonde de rechtszaak vanuit zijn gevangeniscel in de provincie Elazığ bij via het juridische conferencing-systeem dat bekendstaat onder het acroniem SEGBİS. Vanwege technische problemen werd de zitting enige tijd opgeschort en in de middag hervat.

 

Volgens anonieme getuigenverklaringen zouden verschillende journalisten pakjes hebben afgeleverd aan een terroriste organisatie. Yılmaz verzocht de rechtbank de getuigen opnieuw in de rechtszaal te horen. Een anonieme getuige nam deel aan de zitting via SEGBİS en verwierp de verklaring die hij eerder had afgelegd. Hij stelde dat hij "de journalist niet kent en de verklaring onder invloed van drugs heeft afgelegd".

 

Na deze verklaring verzochten de advocaten van Yılmaz om vrijlating. Het gerechtshof gelastte de verlenging van zijn detentie en stelde de zitting uit tot 11 december 2018. Tijdens deze zitting besloot het Hof de anonieme getuigenis alsnog aan het dossier toe te voegen. Tijdens de zitting op 12 februari besloot het Hof de detentie vanYılmaz te verlengen.

 

De volgende zitting vindt plaats op 7 mei 2019.