Europese Federatie van Journalisten bezorgd over situatie journalisten in Turkije

Arne König - voorzitter van de Europese Federatie van Journalisten (EFJ) - betreurt het gebrek aan persvrijheid en vrijheid van meningsuiting in Turkije.  König benadrukt dat schendingen van deze fundamentele rechten niet als een 'binnenlandse kwestie' kunnen worden afgedaan.

"Wanneer journalisten op beschuldiging van terrorisme in de gevangenis worden gezet, staat het beleid van dat land ter discussie", benadrukte König, in een interview met het links-progressieve dagblad Evrensel (Universeel). Terwijl in de eerste drie maanden van 2010 40 journalisten in detentie zaten, wijst König erop dat dit aantal binnen één jaar is gestegen naar 70. Hij stelt dat wetgeving in Turkije wordt aangewend om de persvrijheid aan banden te leggen. In het interview met journalist Murat Kuseyri dringt hij dan ook aan op een herziening van het wetsysteem. "Eén van de belangrijkste taken van een regering is het nastreven van rechtvaardigheid. In een land waar 70 journalisten in de gevangenis zitten en tegen 700 journalisten rechtszaken lopen, is de wetgeving dringend aan herziening toe. Antidemocratische wetsartikelen in de Anti-Terreurwet en andere wetgeving stellen gerechtshoven in staat journalisten te vervolgen en in de gevangenis te zetten."

Schoon schip

König benadrukt dat de incidenten die zich hebben voorgedaan aantonen dat sprake  is van een gebrek aan democratie in Turkije en het land nog een lange weg heeft te gaan voordat sprake is van een volwaardige democratie. "Zolang de Turkse regering journalisten in de gevangenis zet, kunnen we onze relaties met het land niet normaliseren." Volgens de EFJ-voorzitter is de publieke opinie in Europa onvoldoende op de hoogte van de gebeurtenissen in Turkije. Ook vindt König dat de Europese Unie te weinig druk uitoefent op Turkije. "Er zijn nog steeds veel landen in Centraal en Oost-Europa zijn die de persvrijheid schenden. Na 11 september hebben veel landen bovendien wetgeving geïntroduceerd die de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid aan banden leggen. Wij dienen in Europa eerst zelf schoon schip te maken, voordat wij op een geloofwaardige manier druk kunnen uitoefenen op Turkije."

Demonstraties en protesten in Europa

König zegt dat de komende weken in Europa in het teken staan van demonstraties en protestacties om het gebrek aan persvrijheid aan de kaak te stellen. Hij pleit ervoor dat Europese journalisten naar Turkije komen om terplekke mee te doen aan lokale demonstraties. De EFJ-voorzitter kondigt daarnaast aan dat zijn organisatie en het Comité ter Ondersteuning van de Mensenrechten in Turkije een conferentie organiseren die met name wordt bijgewoond door journalisten uit het land. Ook reist een Zweedse parlementaire delegatie binnenkort naar Turkije om onderzoek te doen naar de recente gebeurtenissen.