Hoofdredacteur Fatih Polat van Evrensel krijgt geldboete van 10.000 Turkse lira

Fatih Polat, hoofdredacteur van het onafhankelijke dagblad Evrensel, is op 6 september door een rechtbank in Istanbul veroordeeld tot een geldboete van 10.000 Turkse lira (ongeveer 1.500 euro). Polat wordt ervan beschuldigd de identiteit van een minderjarige te hebben onthuld in een artikel dat hij in 2012 publiceerde.

 

 

In 2013 diende de openbare aanklager een aanklacht in tegen Polat vanwege een artikel dat hij op 23 mei 2012 schreef over een minderjarige die op een middelbare school in de provincie Kars werd gearresteerd. De scholier zou zich hebben schuldig gemaakt aan het roepen van verboden slogans tijdens een protest. Omdat Polat in zijn artikel zijn identiteit bekendmaakte, zou hij een strafbaar feit hebben begaan. Zo verbiedt artikel 21 van de Turkse Perswet het onthullen van de identiteit van verdachten of slachtoffers van een misdrijf als zij jonger zijn dan 18 jaar. Overtredingen van dit wetsartikel kunnen worden bestraft met een geldboete tussen 1.000 tot 21.000 Turkse lira.

 

Op 24 mei 2013 legde de rechtbank Polat hiervoor een geldboete van 10.000 Turkse lira op, maar schortte deze straf aanvankelijk op. Later werd Polat bestraft in een andere rechtszaak vanwege zijn journalistieke werkzaamheden. Met als gevolg dat hij opnieuw werd berecht voor het eerdere vergrijp bij het 2e Hoger Strafgerechtshof in Istanbul. De advocaat van Polat, Devrim Avci, gaat in beroep tegen dit vonnis.

 

Fatih Polat is op vrijdag 28 september te gast bij het debat 'Strijden tegen de klippen op: een uitweg uit de mediacrisis in Turkije', dat Stichting Röportaj, de NVJ en de Turkse arbeidersvereniging DIDF in De Balie organiseren.

 

Bronnen: Evrensel