Journalisten Düzel en Adnan vervolgd vanwege PKK-interview

Verslaggever Neşe Düzel en hoofdredacteur Adnan Demir van het dagblad Taraf hangt een gevangenisstraf van 7,5 jaar boven het hoofd vanwege een interview met leidinggevenden van de Koerdische Arbeiders Partij (PKK). Zij worden beschuldigd van propaganda voor een illegale organisatie.

 

Düzel en Demir zijn aangeklaagd vanwege een interview met Zübeyir Aydar en Remzi Kartal, vertegenwoordigers van Kongra Gel, onderdeel van de Democratische Confederatie van Koerdistan (KCK), waarvan de PKK deel uitmaakt. De interviews zijn onderdeel van een reeks artikelen - Gesprekken op Maandag - die in het landelijke dagblad zijn gepubliceerd.

 

De eerste rechtszitting vond op woensdag 10 november plaats in Istanbul. Het interview van Düzel is in april 2010 in drie delen gepubliceerd onder de titel ‘Een periode van conflicten is begonnen’. Het Openbaar Ministerie heeft tegen het tweetal een gevangenisstraf geëist van 7,5 jaar. De advocaat van beide journalisten, Veysel Ok, stelde dat de aanklacht een schending is van het recht op persvrijheid, zoals vastgelegd in de Turkse grondwet en de Europese Conventie voor de Mensenrechten. Düzel en Demir worden beschuldigd op basis van artikel 7/2 van de Anti-Terreurwet. De rechtszaak is uitgesteld tot 2 maart 2011.

 

Düzel interviewde Aydar enkele dagen nadat verschillende personen waren gearresteerd en vervolgens vrijgelaten tijdens een politieoperatie in België tegen het Koerdische televisiekanaal ROJ TV. Aydar was destijds woonachtig in België. Hij heeft Turkije zestien jaar geleden verlaten nadat de pro-Koerdische Partij voor de Democratie (DEP) was verboden door het Grondwettelijk Hof in 1994. Sindsdien woont hij in het buitenland.

 

Grenzen aan vrijheid van pers

De openbare aanklager, Hakan Karaali, verklaarde dat "de inhoud van de interviews bij lezers de suggestie wekt dat geweldpleging een noodzakelijk en gerechtvaardigd is". Volgens de aanklacht vallen de meningen die in de artikelen zijn verwoord niet onder artikel 10 van de Europese Conventie van de Mensenrechten (Vrijheid van Meningsuiting). Het OM stelt dat deze vrijheid aan banden kan worden gelegd als de nationale veiligheid, de territoriale integriteit en de openbare orde op het spel staan. Tegen Düzel lopen verschillende rechtszaken bij het Gerechtshof voor de Staatsveiligheid (DGM) op basis van interviews die zijn gepubliceerd in het dagblad Radikal over de Koerdische en Armeense kwestie.

 

Gevangenisstraf en geldboete voor Express

Hetzelfde gerechtshof heeft journalist İrfan Aktan van het tijdschrift Express tot één jaar en drie maanden gevangenisstraf veroordeeld vanwege zijn artikel ‘Weersomstandigheden in de regio en in Qandil/Geen oplossing zonder een gewapend conflict’. Merve Erol, hoofdredacteur van Express, kreeg een boete van 8,000 euro vanwege een artikel dat op 15 oktober 2009 in de 99ste editie van het magazine is gepubliceerd.

 

De Anti-Terreurwet is deze week in het Turkey 2010 Progress Report  van de Europese Unie omschreven als één van de belangrijkste hindernissen voor de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting in Turkije.