Gerechtshof handhaaft levenslange gevangenisstraf tegen gebroeders Altan en Nazlı Ilıcak

Het gerechtshof in Istanbul heeft de veroordeling tot levenslange gevangenisstraf tegen zes journalisten, onder wie Ahmet Altan, Mehmet Altan en Nazlı Ilıcak, gehandhaafd. De advocaten van het drietal tekenen hiertegen beroep aan bij het Hof van Cassatie. De journalisten zijn eerder dit jaar veroordeeld tot verzwaard levenslang op beschuldiging van een 'poging tot omverwerping van de constitutionele orde'.

 

In februari 2018 zijn zes journalisten - Ahmet Altan, Mehmet Altan, Nazlı Ilıcak, Fevzi Yazıcı, Yakup Şimşek en Şükrü Tuğrul Özşengül - tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld vanwege een 'poging tot omverwerping van de constitutionele orde'. De rechtbank in Istanbul besloot op 27 juni 2018 tot vrijlating van Mehmet Altan en plaatste hem onder politietoezicht.

 

Mehmet Altan en Nazlı Ilıcak, die zich nog steeds in detentie bevindt, zijn op 2 oktober voor de rechtbank verschenen. Schrijver en jounalist Ahmet Altan volgde de zitting via het videoconferencing-systeem dat bekend staat onder het acroniem SEGBİS. Sezgin Tanrıkulu, parlementariër van oppositiepartij De Republikeinse Volkspartij (CHP), journaliste Yasemin Çongar, vertegenwoordigers van het journalistieke platform P24 en familieleden van de gearresteerde journalisten waren eveneens bij de rechtszitting aanwezig.

 

Achtergrond
Ayşe Nazlı Ilıcak was in het verleden commentator voor het dagblad Özgür Düşünce en Can Erzincan TV. Daarnaast was ze werkzaam als columniste van de krant Yarına Bakış, die werd opgericht nadat de regering de mediagroep Feza Gazetecilik in maart 2016 overnam. Ilıcak werd op 30 juli 2016 gearresteerd, als onderdeel van een golf van repressie tegen journalisten. Zij zit op dit moment gevangen in de Vrouwen Gevangenis in Bakırköy, İstanbul.

 

Auteur en journalist Ahmet Altan werd samen met zijn broer Mehmet, professor Economie en columnist, op 10 september 2016 gearresteerd. Beiden worden beschuldigd van misbruik van hun positie in de media ten dienste van de religieuze beweging die wordt geleid door de islamitisch geestelijke Fethullah Gülen. De Turkse regering verdenkt hem ervan een 'parallelle staatsstructuur' te hebben opgericht en het brein te zijn achter de misluke staatsgreep in juli 2016. Mehmet Altan werd op 27 juni vrijgelaten.

 

Ahmet Altan wordt in verschillende andere rechtszaken vervolgd, onder meer op beschuldiging van 'terroristische propaganda' en 'belediging van de president'. Altan is veroordeeld tot vijf jaar en elf maanden voor de eerste aanklacht en voor een geldboete van 7000 Turkse lira voor de tweede aanklacht.

 

Fevzi Yazıcı - vormgever van de inmiddels gesloten krant Zaman - en Yakup Şimşek, marketing manager van dit dagblad, zijn in afwachting van hun rechtszaak op 5 augustus 2016 gevangen gezet. Hoewel Yazıcı, als Zaman's belangrijkste vormgever, niet rechtstreeks verantwoordelijk was voor de redactionele inhoud, baseerde het Hof zijn besluit op het 'sterke vermoeden' dat hij lid zou zijn van de Gülen-beweging en werkzaam was voor een medium dat onderdeel was van 'de mediatak [van de beweging]'.