Ertan Aydin, cartoonist

‘Belediging van de regering’. Dat was de aanklacht die in 1995 tegen tekenaar Ertan Aydin werd ingediend naar aanleiding van een cartoon die hij had gemaakt. De tekenaar moest een gevangenisstraf van vier maanden uitzitten. Een cartoon die in 1994 in het pro-Kurdische dagblad Özgür Gundem (Vrije Agenda) verscheen, was aanleiding tot een veroordeling tot tien maanden gevangenisstaf. Aydin werd - op basis van het toenmalige artikel 159 van het Turkse Wetboek van Strafrecht - beschuldigd van ‘belediging van de Staat’.

 

Op 8 juli 1997 veroordeelde het Gerechtshof voor de Staatsveiligheid in Istanbul Aydin tot elf maanden gevangenisstraf. De karikaturist zou zich schuldig hebben gemaakt aan ‘belediging en bespotting’ van de Turkse strijdkrachten. In een cartoon die in december 1996 in het dagblad Emek (Arbeid) verscheen, hekelde de tekenaar de relaties tussen het leger en de maffia.

Eerder dat jaar werden twee aanklachten tegen Aydin ingediend vanwege twee andere tekeningen die in dezelfde krant waren verschenen. Wederom zou de cartoonist zich schuldig gemaakt hebben aan ‘belediging van de Turkse strijdkrachten’.