Ahmet Şık geeft lezing over persvrijheid Turkije

"Zolang de persvrijheid in Turkije wordt onderdrukt, voel ik me niet vrij." Dat zei de Turkse onderzoeksjournalist Ahmet Şık, toen hij op 12 maart werd vrijgelaten. Op zondag 6 mei geeft Şık een lezing in Amsterdam over persvrijheid in Turkije. Deze bijeenkomst is georganiseerd door Stichting Röportaj in samenwerking met de Turkse arbeidersvereniging DIDF. Şık heeft vanwege zijn journalistieke werk een jaar vastgezeten. Hij moet in juni opnieuw voor de Turkse rechter verschijnen.

Op 3 maart 2011 werd Ahmet Şık samen met acht andere Turkse journalisten en schrijvers opgepakt. Zij werden gearresteerd vanwege hun vermeende betrokkenheid bij Ergenekon, het netwerk waarvan het Turkse Openbaar Ministerie veronderstelt dat het een staatsgreep smeedde tegen de regerende AK-partij van premier Erdoğan. Eerder leverde Ahmet Şık een bijdrage aan een boek over Ergenekon en stond daarvoor terecht. Hij werkte op het moment van de arrestatie aan een tweede boek over de affaire.

 

Leger van de Imam

Verder rondde hij op dat moment het nieuwe boek ‘Het leger van de imam' af. Daarin probeert hij banden aan te tonen tussen de islamitische Gülen-beweging en de Turkse politie. De Turkse politie hield een razzia op de redactie van het dagblad Radikal en uitgeverij İthaki om alle kopieën in handen te krijgen. Deze actie bevestigde de vermoedens dat Şık's arrestatie verband hield met dit boek. Na ruim een jaar gevangenschap oordeelde de rechter op 12 maart van dit jaar dat Şık en drie andere journalisten moesten worden vrijgelaten. Hen staat nog wel een rechtszaak in juni te wachten. De internationale roep om vrijheid voor de gevangen journalisten zwol de afgelopen maanden sterk aan. Zowel het Internationaal Persinstituut (IPI), de internationale journalistenfederatie IFJ, Reporters sans Frontières, Amnesty International als de Nederlandse journalistenbond NVJ stuurden protestbrieven naar de Turkse regering en organiseerden solidariteitsacties. De persvrijheid in Turkije staat onder zware druk; er zitten ruim honderd journalisten zonder proces gevangen vanwege het werk dat zij uitoefenen. Zo zijn velen aangeklaagd vanwege steun aan een terroristische organisatie. Şık zei dan ook bij zijn vrijlating: "Je hoeft mij niet persoonlijk te feliciteren, want de arrestatie was sowieso onterecht. Bovendien zitten er nog meer dan honderd collega's vast. Zolang de persvrijheid in Turkije wordt onderdrukt, voel ik me niet vrij."

 

De lezing van Ahmet Şık is op 6 mei om 14 uur in de Eerste Helmersstraat 106 in Amsterdam (SBOW Gebouw). Toegang is gratis.