Journalist hangt 70 jaar gevangenis boven hoofd wegens artikelen Ergenekon-schandaal

İsmail Saymaz van het dagblad Radikal is opnieuw voor de rechtbank verschenen. Hiermee komt het aantal rechtszaken tegen de journalist op acht en hangt hem in totaal zeventig jaar gevangenisstraf boven het hoofd. Het Platform voor de Vrijheid van Journalisten was tijdens de rechtszitting aanwezig. "De talrijke rechtszaken en onderzoeken tegen journalisten illustreren het gebrek aan persvrijheid in Turkije", aldus Turgay Olcayto, adjunct-voorzitter van de Turkse Vereniging van Journalisten (TGC) en lid van het platform.


De rechtszaak in Istanbul is ook bijgewoond door Nail Güreli - hoofd van de TGC - Yurdanur Atadan -algemeen coördinator van het Persinstituut - Oktay Huduti - algemeen secretaris van de Persraad - en Mehmet Demir, vertegenwoordiger van de Vakbond voor Media en Communicatie(Haber-Sen). De rechtszaak is uitgesteld tot 14 april. "We zijn hier om onze collega Saymaz te ondersteunen. Hij strijdt voor het recht van burgers op objectieve en juiste informatie", aldus Olcayto na de rechtszaak. Hij wijst erop dat 58 journalisten gedetineerd zijn in afwachting van hun rechtszaak, 2.000 rechtszaken tegen verslaggevers zijn gestart en 4.000 gerechtelijke onderzoeken in gang gezet.

'Liefdesspelletjes in Ergekon'

Saymaz staat in terecht vanwege het artikel 'Liefdesspelletjes in Ergekon'. Hierin verwijst hij naar een onderzoeksrapport over advocaat Tülay Bekar die tijdens de laatste arrestatiegolf is opgepakt. In dit rapport wordt beweerd dat Bekar gebruik zou hebben gemaakt van haar vrouwelijke seksualiteit om Köksal Şengün, voorzitter van de rechtbank, van haar standpunt te overtuigen. Ook zou zij geprobeerd hebben hem te overhalen zich uit de zaak terug te trekken. Als tegenprestatie zou zij hem voordragen voor het Hof van Beroep. Ook zou de advocate er bij de rechter op hebben aangedrongen sommige verdachten vrij te spreken.

Saymaz is aangeklaagd wegens belediging, het publiceren van vertrouwelijke informatie en pogingen de rechtsgang te beïnvloeden, op basis van artikel 125, 285 en 288 van het Turkse Wetboek van Strafecht. Hij is eerder in staat van beschuldiging gesteld vanwege een ander artikel dat op 19 maart 2009 verscheen. Saymaz wordt vervolgd, omdat hij citeert uit de verklaring die één van de verdachten, Engin Aydın, in het kader van het onderzoek naar het Ergenekon-schandaal aan de openbare aanklager heeft afgelegd.

Persvrijheid onder druk

Olcayto benadrukt dat Turkije de 138ste positie inneemt op de World Press Freedom Index. "Journalisten staan voortdurend onder grote druk. Zo is sprake van een groeiende werkloosheid als gevolg van collectieve ontslagrondes bij de twee grote mediagroepen. Bovendien lopen verslaggevers het risico aangeklaagd en tot een gevangenisstraf te worden veroordeeld. Deze aantasting van de persvrijheid vloeit voort uit rechtszaken gebaseerd op specifieke artikelen in het Turkse Wetboek van Strafrecht", aldus Olcayto. "Ons platform heeft tot doel een omgeving te creëren waarin journalisten hun ideeën vrijelijk tot uitdrukking brengen zonder bloot te staan aan enige vorm van discriminatie."