Journalist Sedat Yılmaz mag proces in vrijheid afwachten

Sedat Yılmaz, redacteur van het Mesopotamia Agency, mag zijn proces in vrijheid afwachten, nadat hij 7 maanden in voorarrest heeft gezeten. Dit vernam hij op 14 december in de rechtbank van de zuidoostelijke stad Diyarbakir.

 

Het was zijn eerste verhoor sinds zijn aanhouding op 29 april, tijdens een golf van arrestaties tegen Koerdisch-geassocieerde journalisten, politici en advocaten. Bij de aanhouding van Yılmaz werd geweld gebruikt.

De journalist wordt beschuldigd van lidmaatschap van en propaganda voor de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die sinds 1984 in conflict is met de Turkse staat. Het is een aanklacht die Koerdische journalisten vaak boven het hoofd hangt. Onder het mom van journalistiek zouden ze eigenlijk propaganda en inlichtingen verstrekken aan terroristische organisaties. Zo worden in Yılmaz's aanklacht publiekelijk toegankelijke Koerdische media, inclusief een kinderzender, weggezet als afkomstig van het ‘uitzend- en publicatiecomité’ van de PKK. Ook telefonische gesprekken met collega’s worden opgevoerd als bewijs.

‘Ideologische veldstudies’

Volgens de verklaring van een anonieme getuige in de rechtbank zou zijn werkgever, het Mesopotamia Agency, betrokken zijn bij ‘ideologische veldstudies’ voor Koerdische militante organisaties. Yılmaz zelf zou ‘inlichtingen’ hebben vergaard. Ter context, het Mesopotamia Agency is een medium dat zich voornamelijk richt op verslaggeving in Koerdisch-bevolkte provincies. Van de 15 journalisten die vorige maand in Turkse gevangenis zaten, waren er drie verbonden aan het Mesopotamia Agency.

“Ik ben hier vandaag omdat ik een Koerd ben, omdat ik een Koerdische journalist ben, omdat ik werk bij de Koerdische pers”, zei Yılmaz in de rechtbank. Onder andere Yılmaz’s aanwezigheid in de grensplaats Suruç wordt aangevoerd als bewijs. Hier vond in 2015 een bomaanslag plaats tijdens een jongerenbijeenkomst over de wederopbouw van de door IS aangevallen Syrisch-Koerdische stad Kobani. Meer dan 30 mensen kwamen om het leven en honderden raakten gewond.

Vredesonderhandelingen

“Er wordt beweerd dat we instructies van de organisatie (PKK) hadden ontvangen. Maar daarvoor is geen enkel bewijs”, aldus Yılmaz. “Ik ging als journalist naar Suruç. Ik heb van niemand instructies opgevolgd. Als ik in opdracht van de organisatie naar Suruç ging, op wiens instructies ging de BBC dan?”

Verder werd Yılmaz’s reis naar Irak om interviews af te nemen met PKK-leiders tijdens de vredesonderhandelingen tussen 2012 en 2015 als beschuldiging aangevoerd. Volgens Yılmaz’s advocaat Şule Recepoğlu deden meerdere journalisten dit en werd dit allemaal met medeweten van de Turkse staat gedaan. Hij ging naar Irak en maakte nieuws, aldus Recepoğlu.

De rechtbank besloot dat Yılmaz zonder detentie de zaak verder mag afwachten. De volgende zitting staat gepland op 29 februari 2024.