Journaliste Müftüoğlu na bijna 10 maanden weer vrij

Na 303 dagen gevangenschap is journaliste Dicle Müftüoğlu eindelijk weer op vrije voeten. Dit hoorde Müftüoğlu tijdens haar derde zitting op 29 februari.

De journaliste, werkzaam bij Dicle Fırat Journalists Association (DFG) en Mezopotamya Agency (MA), wordt beticht van ‘terrorisme gerelateerde beschuldigingen’. Ze woonde de rechtszaak in Diyarbakır bij via een videoverbinding vanuit de Sincan-vrouwengevangenis in Ankara. Haar advocaten waren wel aanwezig in de rechtbank, evenals tientallen vertegenwoordigers van pers en mensenrechtenorganisaties.

Tijdens de zitting verklaarde een anonieme getuige dat Müftüoğlu’s werk voor Mezopotamya Agency een dekmantel is voor ‘organisatorische activiteiten’. Toen Müftüoğlu’s advocaat Resul Temur doorvroeg, wist de getuige niet meer wanneer of waar ‘deze activiteiten’ plaatsvonden. Ook kon de getuige de naam van ‘de organisatie’ zich niet herinneren.

Beschuldigingen zonder bewijs
Müftüoğlu’s aanklacht bestaat voornamelijk uit algemene informatie over de PKK en KCK, Koerdische groeperingen die als terroristisch worden beschouwd door Turkije. Daarnaast zijn telefoongesprekken met onder andere journalisten en politici in de aanklacht als ’organisatorische activiteiten’ gecategoriseerd.

Allemaal onzin volgens Müftüoğlu. “Ze criminaliseren alleen mijn professionele activiteiten. Het zijn beschuldigingen en laster zonder tastbaar bewijs”, zo liet ze via de videoverbinding weten. “Mijn gevangenschap is gebaseerd op beschuldigingen die niet overeenkomen met de waarheid. Dit is onrechtvaardig. Ik verzoek vrijgesproken en vrijgelaten te worden om dit onrecht en mijn onrechtvaardig lijden recht te zetten”, aldus Müftüoğlu.

Voorwaardelijk vrij
Volgens haar advocaat Temur is de rechtszaak ‘repetitief’ en worden dezelfde getuigenverklaring hergebruikt in verschillende rechtszaken. “Mensen die gearresteerd zijn op basis van dezelfde getuigenverklaringen zijn vrijgesproken. Vandaag is Sedat Yılmaz vrijgesproken. Onze cliënte is de enige die nog vastzit”, aldus Temur.

Sedat Yılmaz, ook werkzaam bij Mezopotamya Agency, werd net zoals Müftüoğlu op 3 mei, de Internationale dag van de persvrijheid, gearresteerd op basis van soortgelijke verklaringen. Yılmaz hoorde eerder diezelfde dag dat hij werd vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs.

Aan het einde van de zitting werd Müftüoğlu verteld dat ze voorwaardelijk wordt vrijgelaten. Na bijna 10 maanden achter tralies gezeten te hebben. De volgende zitting staat gepland op 13 juni.