Ook in 2024 blijft ‘meest veerkrachtige journaliste’ Dicle Müftüoğlu in de cel

Dicle Müftüoğlu, medevoorzitter van de Dicle Fırat Journalists Association (DFG) en redacteur van het Mezopotamya Agency (MA) hoorde in haar tweede zitting op 18 januari dat ze langer in voorarrest moet blijven.

De journaliste werd 9 maanden geleden opgepakt op basis van terrorisme gerelateerde beschuldigingen en is een van de minstens 37 journalisten en mediawerkers in Turkije die de jaarwisseling vanuit de cel ‘gevierd’ hebben. 

De aantijgingen tegen Müftüoğlu zijn onder andere gebaseerd op anonieme getuigen en telefoongesprekken met collega-journalisten, politici en mensenrechtenactivisten. Zo wordt Müftüoğlu’s werk voor DFG bestempeld als ‘activiteiten voor een terroristische organisatie’. Voor deze organisatie zette ze zich in tegen de juridische intimidatie van journalisten. Voor haar inspanningen werd Müftüoğlu recent nog bekroond met de prijs voor ‘meest veerkrachtige journalist van het jaar’ door de Nederlandse ngo Free Press Unlimited.

“Mijn journalistieke activiteiten worden in deze zaak berecht”, zo stelde Müftüoğlu in haar verdediging via een videoverbinding vanuit de Sincan-vrouwengevangenis in Ankara. “We worden veroordeeld omdat we de waarheid schrijven. Vooral Koerdische journalisten staan onder grote druk. Ik ben daar ook onderdeel van.”

Controversiële getuige 
Dicles advocaat
In de tweede zitting werd de omstreden getuige ‘Kerem Gökalp’ via een videoverbinding gehoord. Gökalp, die een  hoge PKK-leider geweest zou zijn, beweert dat hij Müftüoğlu in 2014 in een PKK-kamp in de Qandil-bergen had gezien. Hier zou ze een maand lang een ‘ideologische training’ hebben gevolgd.

Volgens Müftüoğlu’s advocaat Resul Temur is dit onzin. De datums die Gökalp opvoert - Müftüoğlu zou in augustus of juli 2014 in het kamp geweest zijn - kunnen niet kloppen, aangezien er hard bewijs is dat Müftüoğlu toen in Turkije was, zo stelde Temur.
”In zijn getuigenverklaring heeft hij een valse verklaring afgelegd. Zijn uitspraken zitten vol tegenstrijdigheden”, aldus Müftüoğlu’s andere advocaat Veysel Ok.

Gökalp’s getuigenissen worden vaker opgevoerd in processen tegen pro-Koerdische groeperingen en individuen. Zo speelt hij een rol in de controversiële Kobani proces waar meer dan honderd leden van de pro-Koerdische partij HDP terechtstaan. Ook zijn Gökalp’s verklaringen gebruikt in een zaak tegen 11 journalisten, tegen wie in totaal 165 jaar aan gevangenisstraf wordt geëist. Vanwege zijn getuigenissen zou Gökalp vrijgelaten zijn in 2020.

Müftüoğlu’s derde zitting vindt plaats op 29 februari.