Ruim 200 journalisten in Turkije voor de rechter in derde kwartaal

Tussen juli en september 2023 stonden 206 journalisten in Turkije in de rechtbank met een mogelijke gevangenisstraf boven hun hoofd, zo blijkt uit een recent rapport van het onafhankelijke nieuwsagentschap bianet.

Minstens 148 journalisten stonden terecht op basis van het Turkse Strafwetboek, de Anti-Terrorismewet en de Wet op Vergaderingen en Demonstraties. Onder hen werden 97 journalisten beschuldigd van ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie’ en ‘hulp aan een terroristische organisatie’. Negenentwintig journalisten werden vervolgd voor het ’propaganda maken voor een terroristische organisatie’ of voor het ’als doelwit aanmerken van personen die deelnamen aan de strijd tegen terrorisme’. Daarnaast waren er 30 journalisten betrokken bij strafzaken met betrekking tot ’beledigingen’ en ‘het beledigen van een openbaar ambtenaar’. Zeventien anderen werden beschuldigd van ’belediging van de president’.

Toch vrijgelaten

Een spraakmakende zaak deze maand betrof die van Merdan Yanardağ, de hoofdredacteur van het TV-kanaal Tele1. Op 4 oktober werd Yanardağ veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar en 6 maanden vanwege kritische opmerkingen over de isolatie-omstandigheden van PKK-leider Abdullah Öcalan op 20 juni. Na de uitspraak werd hij vrijgelaten nadat hij 101 dagen in voorarrest had gezeten. Yanardağ’s verdediging heeft laten weten in hoger beroep te gaan.

Internetvrijheid onder druk

Naast de aanhoudende druk op de persvrijheid in Turkije staat ook de vrijheid op internet steeds meer onder druk. Volgens een nieuw rapport van de Amerikaanse ngo Freedom House behoort Turkije nu tot de slechtst scorende landen op het gebied van internetvrijheid. Met slechts 30 punten van de 100 op internetvrijheidsindex wordt Turkije aangeduid als ’niet vrij’. Deze lage score wordt toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder groeiende beperkingen en censuur, met name na bomaanslagen en aardbevingen, evenals de goedkeuring van een omstreden desinformatiewet, die het delen van ’misleidende informatie’ strafbaar stelt.