R÷portaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie├źn

H─▒kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R├Âportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Opnieuw geen vrijspraak voor journalisten Cumhuriyet

De rechtszaak tegen 20 journalisten van het dagblad Cumhuriyet, van wie vijf journalisten al maanden vastzitten, heeft niet tot vrijspraak geleid. Tijdens de zitting - die op 25 december plaatsvond voor het gerechtshof in ├ça─člayan, Istanbul - besloot de rechter dat zij in detentie blijven. De journalisten worden beschuldigd van steun en propaganda voor een terroristische organisatie. De volgende zitting is op 9 maart 2018 in de Silivri-gevangenis in Istanbul.

Lees meer...
   

Turkije scoort opnieuw slecht in World Press Freedom Index

Turkije is vier plaatsen gedaald in de World Press Freedom Index 2017 en staat nu op nummer 155. Volgens een rapport van Reporters sans Fronti├Ęres (RSF) is het met de persvrijheid in slechts 25 van de 180 onderzochte landen slechter gesteld dan in Turkije.

Lees meer...
   

IFJ dringt aan op onmiddellijke vrijlating Ahmet ┼×─▒k

De International Federation of Journalists dringt aan op de onmiddellijke vrijlating van de Turkse schrijver en journalist Ahmet ┼×─▒k die op 29 december in Istanbul is opgepakt. Over de aanleiding van zijn arrestatie schrijft ┼×─▒k op Twitter dat hij zou zijn opgepakt in verband met een tweet. Daarin zou hij de Staat, de militairen en de politie hebben beledigd, aldus staatspersbureau Anadolu. Volgens de European Federation of Journalists zitten in Turkije 125 journalisten in detentie.

Lees meer...
   

Cumhuriyet belangrijkste doelwit nieuwe arrestatiegolf

De Europese en Internationale Federatie van Journalisten (EFJ/IFJ) hebben een nieuwe golf van repressie van de media door de Turkse autoriteiten veroordeeld. Zij reageren hiermee op de arrestatie van Murat Sabuncu, hoofdredacteur van het dagblad Cumhuriyet, die op 31 oktober met vijftien collega's door de politie is opgepakt. De journalisten worden beschuldigd van steun aan de G├╝len-beweging en de PKK, die in Turkije als terroristische organisaties worden beschouwd.

Lees meer...
   

Video

Journalist of terrorist? Die vraag stond centraal op de Internationale Dag voor de Persvrijheid in 2012. Naar aanleiding hiervan maakte Stichting R├Âportaj het volgende filmpje.