Röportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

OÄŸuz Usluer: 'Mijn pen schaamt zich'

Villamedia - het (online) platform van de Nederlandse Vereniging van Journalisten - vraagt tien weken lang aandacht voor de benarde positie van journalisten in Turkije door columns te publiceren van gevangen en vervolgde journalisten. Deze columns zijn via brieven aan hun advocaten de gevangenis uitgekomen. Publicatie is voor de betrokkenen niet zonder risico. Maar zwijgen is voor hen geen optie. Dit project kwam tot stand in samenwerking met Röportaj. Via haar contacten is het gelukt de journalisten te bereiken. In deze laatste aflevering is het woord aan Oğuz Usluer. "Misschien is het met de snelheid van een schildpad, maar we maken vooruitgang op het gebied van rechten en vrijheden."

Lees meer...
   

RSF World Press Freedom Index 2019: persvrijheid in Turkije nog steeds op historisch laag niveau

Turkije scoort nog steeds onverminderd hoog in de internationale ranglijst van landen waar sprake is van een sterke verslechtering van de persvrijheid. Het land staat net als vorig jaar op plaats 157 in de World Press Freedom Index 2019. Volgens Reporters sans Frontières (RSF) is het met de persvrijheid in slechts 23 van de 180 onderzochte landen slechter gesteld dan in Turkije.

Lees meer...
   

Idris Sayılğan: 'Het is onze rol als journalisten om juist niet te zwijgen'

Villamedia - het (online) platform van de Nederlandse Vereniging van Journalisten - vraagt tien weken lang aandacht voor de benarde positie van journalisten in Turkije door columns te publiceren van gevangen en vervolgde journalisten. Deze columns zijn via brieven aan hun advocaten de gevangenis uitgekomen. Publicatie is voor de betrokkenen niet zonder risico. Maar zwijgen is voor hen geen optie. Dit project kwam tot stand in samenwerking met Röportaj. Via haar contacten is het gelukt de journalisten te bereiken. In deze negende aflevering is het woord aan Idris Sayılğan. In januari is deze Koerdische journalist veroordeeld tot een celstraf van acht jaar en drie maanden vanwege 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' en 'terroristische propaganda'. "De gevangenis leert me niet pessimistisch te zijn, maar juist hoopvol en strijdbaar."

Lees meer...
   

Murat Güreş: ‘Kennis maakt plaats voor manipulatie en eentonigheid’

Villamedia - het (online) platform van de Nederlandse Vereniging van Journalisten - vraagt tien weken lang aandacht voor de benarde positie van journalisten in Turkije door columns te publiceren van gevangen en vervolgde journalisten. Deze columns zijn via brieven aan hun advocaten de gevangenis uitgekomen. Publicatie is voor de betrokkenen niet zonder risico. Maar zwijgen is voor hen geen optie. Dit project kwam tot stand in samenwerking met Röportaj. Via haar contacten is het gelukt de journalisten te bereiken. In deze achtste aflevering is het woord aan Murat Güreş, als journalist werkzaam voor het dagblad Yurt Haberler. "Ik twijfel er niet aan dat we ons de journalistiek van nu in de toekomst met schaamte zullen herinneren."

Lees meer...