Röportaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografieën

Hıkmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over Röportaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Nieuws

Ahmet Altan schrijft boek ‘Ik zal de wereld nooit meer zien’

Toen op een vroege ochtend in de zomer van 2016 werd aangebeld bij de Turkse journalist en schrijver Ahmet Altan wist hij meteen dat de politie voor de deur stond. Hij en zijn broer Mehmet werden gearresteerd in de nasleep van de mislukte staatsgreep in Turkije. Begin 2018 werd Altan veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De rest van zijn leven zal hij drieëntwintig uur per dag doorbrengen in eenzame opsluiting. In zijn boek 'Ik zal de wereld nooit meer zien' beschrijft Altan op urgente wijze de politieke situatie in Turkije en zijn leven in de gevangenis. Astrid van Unen, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten en Röportaj, schreef een recensie voor Villamedia, het online platform van de NVJ.

Lees meer...
 

OÄŸuz Usluer: 'Mijn pen schaamt zich'

Villamedia - het (online) platform van de Nederlandse Vereniging van Journalisten - vraagt tien weken lang aandacht voor de benarde positie van journalisten in Turkije door columns te publiceren van gevangen en vervolgde journalisten. Deze columns zijn via brieven aan hun advocaten de gevangenis uitgekomen. Publicatie is voor de betrokkenen niet zonder risico. Maar zwijgen is voor hen geen optie. Dit project kwam tot stand in samenwerking met Röportaj. Via haar contacten is het gelukt de journalisten te bereiken. In deze laatste aflevering is het woord aan Oğuz Usluer. "Misschien is het met de snelheid van een schildpad, maar we maken vooruitgang op het gebied van rechten en vrijheden."

Lees meer...
 

RSF World Press Freedom Index 2019: persvrijheid in Turkije nog steeds op historisch laag niveau

Turkije scoort nog steeds onverminderd hoog in de internationale ranglijst van landen waar sprake is van een sterke verslechtering van de persvrijheid. Het land staat net als vorig jaar op plaats 157 in de World Press Freedom Index 2019. Volgens Reporters sans Frontières (RSF) is het met de persvrijheid in slechts 23 van de 180 onderzochte landen slechter gesteld dan in Turkije.

Lees meer...
 

Idris Sayılğan: 'Het is onze rol als journalisten om juist niet te zwijgen'

Villamedia - het (online) platform van de Nederlandse Vereniging van Journalisten - vraagt tien weken lang aandacht voor de benarde positie van journalisten in Turkije door columns te publiceren van gevangen en vervolgde journalisten. Deze columns zijn via brieven aan hun advocaten de gevangenis uitgekomen. Publicatie is voor de betrokkenen niet zonder risico. Maar zwijgen is voor hen geen optie. Dit project kwam tot stand in samenwerking met Röportaj. Via haar contacten is het gelukt de journalisten te bereiken. In deze negende aflevering is het woord aan Idris Sayılğan. In januari is deze Koerdische journalist veroordeeld tot een celstraf van acht jaar en drie maanden vanwege 'lidmaatschap van een terroristische organisatie' en 'terroristische propaganda'. "De gevangenis leert me niet pessimistisch te zijn, maar juist hoopvol en strijdbaar."

Lees meer...
 

Murat Güreş: ‘Kennis maakt plaats voor manipulatie en eentonigheid’

Villamedia - het (online) platform van de Nederlandse Vereniging van Journalisten - vraagt tien weken lang aandacht voor de benarde positie van journalisten in Turkije door columns te publiceren van gevangen en vervolgde journalisten. Deze columns zijn via brieven aan hun advocaten de gevangenis uitgekomen. Publicatie is voor de betrokkenen niet zonder risico. Maar zwijgen is voor hen geen optie. Dit project kwam tot stand in samenwerking met Röportaj. Via haar contacten is het gelukt de journalisten te bereiken. In deze achtste aflevering is het woord aan Murat Güreş, als journalist werkzaam voor het dagblad Yurt Haberler. "Ik twijfel er niet aan dat we ons de journalistiek van nu in de toekomst met schaamte zullen herinneren."

Lees meer...
 

Michelle Demishevich: 'Ik verzamel nieuwe herinneringen'

Villamedia - het (online) platform van de Nederlandse Vereniging van Journalisten - vraagt tien weken lang aandacht voor de benarde positie van journalisten in Turkije door columns te publiceren van gevangen en vervolgde journalisten. Deze columns zijn via brieven aan hun advocaten de gevangenis uitgekomen. Publicatie is voor de betrokkenen niet zonder risico. Maar zwijgen is voor hen geen optie. Dit project kwam tot stand in samenwerking met Röportaj. Via haar contacten is het gelukt de journalisten te bereiken. In deze zevende aflevering is het woord aan Michelle Demishevich.Ze verliet Turkije om er nooit meer terug te keren en werkt tegenwoordig voor de Duitse zender WDR en dagblad TAZ.

Lees meer...
 

Ziya Ataman: 'Mijn rechten zijn met voeten getreden'

Villamedia - het (online) platform van de Nederlandse Vereniging van Journalisten - vraagt tien weken lang aandacht voor de benarde positie van journalisten in Turkije door columns te publiceren van gevangen en vervolgde journalisten. Deze columns zijn via brieven aan hun advocaten de gevangenis uitgekomen. Publicatie is voor de betrokkenen niet zonder risico. Maar zwijgen is voor hen geen optie. Dit project kwam tot stand in samenwerking met Röportaj. Via haar contacten is het gelukt de journalisten te bereiken. In deze zesde aflevering vertelt Ziya Ataman, voormalig verslaggever van het per decreet gesloten persagentschap Dicle (DIHA), hoe hij ondanks ziekte zijn gevangenisstraf uitzit.

Lees meer...
 

Journaliste Ece Temelkuran schetst in De Balie hoe democratie kan afglijden naar dictatuur

De politieke onrust in Turkije, Brazilië en de Verenigde Staten lijkt ver weg en moeilijk denkbaar in onze West-Europese samenleving, maar dat is volgens de vooraanstaande Turkse auteur en journaliste Ece Temelkuran een illusie. Op vrijdag 29 maart is zij ter gelegenheid van de Nederlandse vertaling van haar boek 'Verloren land. De zeven stappen van democratie naar dictatuur' te gast in De Balie in Amsterdam.

Lees meer...
 
Pagina 1 van 25