R鞿ortaj

 

Laatste nieuws

Een Turkse journalist wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn bewering ...

 

Biografie禱n

H覺kmet werd in 1902 geboren in Thessaloniki in Griekenland. Aan het einde ...

 

Over R繹portaj

In Turkije is op het gebied van de media op het eerste gezicht letterlijk v...

Films Y覺lmaz G羹ney nog steeds verboden op Turkse staatstelevisie

Fato G羹ney, weduwe van filmregisseur Y覺lmaz G羹ney, hekelde in een toespraak tijdens het Adana Alt覺n Koza Film Festival het uitzendverbod dat op staatskanaal TRT 6 - dat uitzendingen in de Koerdische taal verzorgt - nog steeds van kracht is voor films van haar echtgenoot.

Het uitzenden van films van de Koerdische regisseur Y覺lmaz G羹ney op televisie is nog altijd omstreden in Turkije. Op de films van G羹ney is in de nasleep van de staatsgreep op 12 september 1980 beslag gelegd. Een deel van zijn werk werd geconfisqueerd en ging verloren als gevolg van een gebrekkige conservering. De films van G羹ney stonden voor een groot deel in het teken harde leefomstandigheden van de arbeidersklasse in Turkije. Y覺lmaz G羹ney - ook bekend als scenarioschrijver, auteur van verschillende romans en als acteur - overleed in 1984.

De documentaire 'Y覺lmaz G羹ney' was op 23 september te zien in de Nacht van de Artiesten tijdens het filmfestival in Adana. "De premier heeft gezegd dat als mensen zouden kijken en luisteren naar de films van Y覺lmaz G羹ney de situatie in Turkije anders zou zijn'. Helaas is het nog steeds onmogelijk om zijn films op tv te zien, ook niet op TRT 6. We hebben de films in het Koerdisch nagesynchroniseerd, maar ze worden nog steeds niet uitgezonden", aldus Fato G羹ney. TRT 6 is het eerste en enige Turkse staatskanaal dat in het Koerdisch uitzendt. De tv-zender zendt sinds januari 2009 uit.

Fato G羹ney stelt dat de naam van Y覺maz G羹ney uit de Turkse filmgeschiedenis wordt gewist'. Sinds tien jaar worden zijn films niet meer vertoond. Een aantal van G羹neys belangrijkste films kwamen in augustus uit op dvd, waaronder Vriend, Hoop, De Muur, Seyyithan, Requiem, Hongerige Wolven en De Armen - waarvoor hij de scenario's schreef en de regie op zich nam - en de films Vijand en Yol, die hij regisseerde. Hoewel zijn films op festivals worden getoond en uitkomen op dvd, geldt nog steeds een officieel uitzendverbod op de Turkse staatstelevisie TRT.

Voor meer informatie: lees debiografievan Guney